Een testament opmaken in het buitenland, hoe doe je dat?

Vanwege de pandemie krijgt de notaris vaker vragen van Nederlanders die in het buitenland wonen en een testament willen opmaken. Je kunt even niet naar Nederland komen en de notaris komt ook niet naar jou. Hoe los je dat op?

Vroeger kon je voor een testament naar de consul gaan. Maar het blijkt dat die daarmee is gestopt. Dankzij een noodwet was het tijdens de pandemie mogelijk om een akte op afstand bij de notaris te passeren. Maar dat was niet bedoeld voor mensen die in het buitenland zitten. Want de Nederlandse notaris is niet bevoegd in het buitenland.

testament opmaken buitenland

De oplossing voor het opmaken van een testament in het buitenland?

Voor wie in het buitenland een testament wil opmaken naar Nederlands recht is er maar één optie. Je vraagt een notaris in Nederland om een concept testament te maken. En daarna vraag je de notaris in het land waar je bent om de akte samen met jou te tekenen. De wet van het land waar je bent, zal meestal bepalen dat de akte in die taal moet zijn. Je hebt dus ook een vertaling nodig. Spreek je de taal niet van het land waar je zit, vraag dan of je testament ook in het Engels mag. Voor de notaris in Nederland is dat geen probleem. Hopelijk voor de notaris in het buitenland ook niet.

Op deze Europese site kun je een notaris bij jou in de buurt vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *