Wat is een projectnotaris? (uitleg en veel gestelde vragen)

Als je een nieuwbouwwoning koopt of een voormalige huurwoning, dan kun je te maken krijgen met een projectnotaris. Veel mensen vinden het raar dat je als koper zelf geen notaris mag kiezen. In dit blog vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de projectnotaris.

Wat is een projectnotaris?

Een projectnotaris houdt in dat één notariskantoor alle leveringen in een project verzorgt. Het betekent dat je als koper zelf geen notaris kunt kiezen voor de akte van levering omdat de verkoper dat niet wil. Dit zorgt er voor dat de verkoper alle details van een project maar één keer hoeft af te stemmen met de notaris. Daardoor zou er, in theorie, veel minder mis moeten gaan bij de overdrachten.

Moet je de hypotheekakte ook bij de projectnotaris laten passeren?

Nee, voor de hypotheekakte kun je zelf een notaris kiezen. Dit hoeft dus niet bij de projectnotaris. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Vergelijk daarom eerst de tarieven bij jou in de buurt voordat je akkoord gaat met het aanbod van de projectnotaris. De tarieven voor een hypotheek lopen uiteen van € 413 tot € 1.126 (bron). Je kunt gemakkelijk en vrijblijvend een paar offertes opvragen op deze pagina. Selecteer “losse hypotheekakte”, vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Tip: heb je nog geen hypotheekbank uitgezocht? Hier vind met je met één muisklik het laagste rentepercentage!

projectnotaris
bovenstaande brief stuurt de hypotheeknotaris naar de projectnotaris

Wat betekent “projectnotaris van toepassing”?

Als een huis te koop staat op Funda dan staat er soms bij “projectnotaris van toepassing”. Dit betekent dat je geen vrije notariskeuze hebt voor de levering. De verkoper wijst de notaris aan. Dit betekent nog niet dat de verkoper de notariskosten voor zijn rekening neemt. Dat is alleen het geval als er ook “vrij op naam” bij staat.

Waarom is er altijd een projectnotaris bij nieuwbouw?

Er zijn twee redenen waarom aannemers graag met een vaste notaris werken:

  1. Als je een huis vrij op naam koopt, dan is dat inclusief de kosten van de levering. De aannemer maakt met de notaris een prijsafspraak voor het hele project. Het bespaart dus kosten.
  2. Bij nieuwbouw moet er tussen de verkoper en notaris veel meer worden afgestemd dan bij bestaande bouw. De aannemer wil dat maar één keer hoeven doen. Behalve een hoop geld scheelt het dus ook tijd.

Waarom is er soms een projectnotaris bij bestaande bouw?

Bij bestaande bouw zijn de kosten van de notaris normaal gezien voor de koper. Toch kan de verkoper de voorkeur geven aan een vaste notaris. Denk bijvoorbeeld aan een bestaand appartementencomplex waarbij de verhuurder beslist om woningen te gaan verkopen. Telkens wanneer een huurder vertrekt, wordt de betreffende woning te koop gezet. Dit noemen we “uitponden”. Het kan vele jaren duren voordat alle woningen zijn verkocht. De verkoper kiest vaak voor een vaste notaris omdat dit efficiënt is. Het afstemmen van de voorwaarden en processen hoeft maar één keer te gebeuren. Dat bespaart kosten en voorkomt fouten.

Wie betaalt de kosten van de projectnotaris?

Bij nieuwbouw is er vaak sprake van “vrij op naam”, wat betekent dat de verkoper de kosten van de projectnotaris betaalt. Bij bestaande bouw is er geen vaste manier om de kosten te verdelen. De ene verkoper betaalt zelf de kosten, de ander laat de koper betalen. Dat is een kwestie van onderhandelen. Meestal wil de verkoper met alle kopers precies dezelfde afspraken maken. In dat geval valt er weinig te onderhandelen. Maar je hebt nog wel de keuze om een andere notaris te kiezen voor de hypotheekakte.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *