Wat is een projectnotaris? (uitleg en veel gestelde vragen)

In dit blog vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de projectnotaris.

Wat is een projectnotaris?

Een projectnotaris houdt in dat één notariskantoor alle leveringen in een project verzorgt. Het betekent dat je als koper zelf geen notaris kunt kiezen voor de akte van levering omdat de verkoper dat niet wil.

Moet je de hypotheekakte ook bij de projectnotaris laten passeren?

Nee, voor de hypotheek kun je zelf een notaris kiezen. Dit hoeft dus niet bij de projectnotaris. Je kunt al een hypotheekakte laten maken vanaf € 373 inclusief btw en kadasterkosten. Vul op deze pagina je woonplaats in en selecteer “losse hypotheekakte”. Je ziet meteen welke notaris bij jou in de buurt de goedkoopste is.

Houd er wel rekening mee dat er extra kosten bij kunnen komen als één notaris de levering verzorgt en een andere de hypotheek. Informeer hier naar voordat je een notaris kiest.

projectnotaris

Wat betekent “projectnotaris van toepassing”?

Als een huis te koop staat op Funda dan staat er soms bij “projectnotaris van toepassing”. Dit betekent dat je geen vrije notariskeuze hebt voor de levering. De verkoper wijst de notaris aan.

Waarom is er altijd een projectnotaris bij nieuwbouw?

Er zijn twee redenen waarom aannemers graag met een vaste notaris werken:

  1. Als je een huis vrij op naam koopt, dan is dat inclusief de kosten van de levering. De aannemer maakt met de notaris een prijsafspraak voor het hele project. Het bespaart dus kosten.
  2. Bij nieuwbouw moet er tussen de verkoper en notaris veel meer worden afgestemd dan bij bestaande bouw. De aannemer wil dat maar één keer hoeven doen.

Waarom is er soms een projectnotaris bij bestaande bouw?

Bij bestaande bouw zijn de kosten van de notaris niet per se voor de verkoper. Toch kan de verkoper de voorkeur geven aan een vaste notaris. Daarbij kun je denken aan een appartementencomplex waarbij de verhuurder beslist om woningen te gaan verkopen. Telkens wanneer een huurder vertrekt, wordt de betreffende woning te koop gezet. Dit noemen we “uitponden”. Je begrijpt dat het vele jaren kan duren voordat alle woningen zijn verkocht. De verkoper kiest vaak voor een vaste notaris vanwege efficiëntie. Het afstemmen van de voorwaarden en processen hoeft maar één keer te gebeuren. Dat bespaart kosten en voorkomt fouten.

Wie betaalt de kosten van de projectnotaris?

Bij nieuwbouw is vaak sprake van “vrij op naam” wat betekent dat de verkoper de kosten van de projectnotaris betaalt. Bij bestaande bouw is er geen vaste manier om de kosten te verdelen. De ene verkoper betaalt zelf de kosten, de ander laat de koper betalen. Dat is een kwestie van onderhandelen.

Meer lezen?