Wanneer ben je te wilsonbekwaam om een testament te maken?

Stel je gaat geestelijk achteruit maar je wilt nog graag een testament maken voordat het niet meer lukt. Wanneer breekt dan het moment aan dat je wilsonbekwaam bent en daardoor geen testament meer kunt maken?

Het hangt ook af van wat je wilt regelen

Testamenten zijn heel verschillend. Misschien ben je alleenstaand en wil je die aardige neef of nicht tot erfgenaam benoemen. Zoiets kan eenvoudig te overzien zijn en past op één blaadje. Maar hoe zit het als je voor de tweede keer gehuwd bent en je kinderen ruzie maken over wie je bedrijf mag overnemen? Een testament in die situatie is een stuk lastiger te overzien.

Het stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid erkent dit verschil. Het gaat niet alleen om hoe het met jou gaat maar ook om wat je wilt regelen. Het kan dus zijn dat je nog wilsbekwaam bent om een simpel testament te regelen maar wilsonbekwaam bent om een complex testament te maken.

wilsonbekwaam testament

Hoe bepaal je of iemand te wilsonbekwaam is voor een testament?

Het stappenplan geeft hiervoor een aantal “indicatoren”. Dit zijn een paar rode vlaggen waar de notaris altijd op let:

  • Woont iemand nog zelfstandig?
  • Doet iemand nog zijn eigen administratie?
  • Heeft de cliënt zelf de afspraak gemaakt bij de notaris of heeft iemand anders dat gedaan?
  • Kan iemand zelf nog uitleggen wat hij wil regelen en waarom?

De notaris wordt vaak gebeld door iemand die zich afvraagt of het nog mogelijk is om voor zijn vader of moeder een afspraak te maken voor een testament. Zelf stel ik dan altijd de volgende vragen:

  1. Kan je vader of moeder mij zelf nog bellen om een afspraak te maken?
  2. Kan je vader of moeder mij zelf nog uitleggen wat hij of zij wil zonder dat jij er bij zit?

Is het antwoord nee? Dan is het duidelijk dat een testament niet meer gaat lukken. Is het antwoord “misschien” dan hoort de notaris het altijd te proberen. Want uitgangspunt blijft de ministerieplicht. Als het nog kan, dan moet je iemand gewoon helpen.

Wanneer schakel je een arts in?

Wat mij betreft is dat duidelijk: eerst naar de notaris, daarna pas naar een arts. Ook met een opinie van een arts, blijft het altijd de beslissing van de notaris of een testament wel of niet mogelijk is.

wilsbekwaamheid verklaring arts

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe wordt wilsonbekwaamheid vastgesteld?

De notaris kan hiervoor het stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid gebruiken. In het kader hiervan kan de notaris een gespecialiseerde arts vragen om een verklaring af te geven.

Hoe weet je of iemand wilsonbekwaam is?

Er is geen register voor wilsonbekwamen. Maar er is wel een register waarin je kunt controleren of iemand een curator of bewindvoerder heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *