Hoge eigen bijdrage WLZ voorkomen? Zo doe je dat!

Het is toch jammer als je na een leven lang hard werken in de laatste jaren je hele vermogen moet opeten? Met deze 3 tips kun je een hoge eigen bijdrage voor de WLZ voorkomen zodat er meer overblijft voor je kinderen.

hoge eigen bijdrage wlz voorkomen

1. Praat er over met het hele gezin

De beste manier om een hoge eigen bijdrage voor de WLZ te voorkomen is het op tijd wegsluizen van je vermogen naar de kinderen. Zoiets kan wrijving geven in het gezin. Denk aan de situatie dat je ene kind druk bezig is met het regelen van zorg terwijl het andere kind alleen maar bezig is met je geld. Praat er dus op tijd over met het hele gezin. Zorg er voor dat iedereen weet dat jij je vermogen later weg wilt geven als je het zelf niet meer nodig hebt. Dat voorkomt conflicten hierover op het moment dat het echt moet gaan gebeuren.

2. Leg het vast in je testament

Zijn jullie een stel met kinderen? Leg dan in een testament vast dat de hele erfenis in beginsel naar de langstlevende gaat, tenzij die in een zorgscenario zit. Met deze clausule kun je een deel van de hoge eigen bijdrage voor de WLZ voorkomen. Dit werkt doordat de erfenis in dit geval meteen naar de kinderen gaat.

Ben je alleenstaand? Leg dan hetzelfde vast in een volmacht bij de notaris. Laat op papier zetten dat je gevolmachtigde je geld weg mag geven wanneer jij niet meer zelfstandig kunt wonen en zelf niet meer wilsbekwaam bent.

3. Maak een notariële volmacht

Leg bij de notaris vast dat iemand voor jou een handtekening mag zetten bij de bank, de notaris en de makelaar. Dit kan in een notariële volmacht. Daarmee zorg je er voor dat er iemand bevoegd is om jouw zaken te regelen. Zonder een volmacht is de kans groot dat je plan niet tot uitvoering komt. Want als je zelf geen handtekening meer kunt zetten, is er verder niemand bevoegd.

Het is een veel gemaakte fout om te denken dat je echtgenoot of kind op grond van de wet je zaken mag regelen. Dat is niet zo. Ook in dit geval heb je een volmacht nodig.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een hoge eigen bijdrage voor de WLZ voorkomen?

Ja, in veel gevallen kun je een hoge eigen bijdrage voor de WLZ voorkomen door op tijd je vermogen over te dragen aan de kinderen.

Hoe hoog is de maximale eigen bijdrage WLZ?

In 2023 is de maximale eigen bijdrage voor de WLZ € 2.652,40.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *