Digitale handtekening bij de notaris, het kan binnenkort!

Op 21 april 2022 is dit wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk gaat maken om een digitale handtekening te zetten bij de notaris. We hebben het dus niet meer over een papieren volmacht die je thuis tekent. En ook niet meer over een papieren akte die de notaris in de kluis bewaart.

Hoe werkt een digitale handtekening bij de notaris?

Net als bij een gewone papieren akte moet er natuurlijk een concept tekst worden gemaakt. Maar anders dan bij de akte op papier, kom je niet meer bij elkaar op kantoor om een handtekening te zetten. In plaats daarvan heb je een afspraak met de notaris via een beeldverbinding. En de handtekening bij de notaris zet je dus digitaal. De laatste jaren is beeldbellen heel normaal geworden. Ook voor de notaris is dit dus een blijvertje. Als consument ben je al lang gewend om zaken digitaal te regelen. Denk aan je internet bankieren, DigiD en E-herkenning. Dit kan straks dus ook bij de notaris.

digitale handtekening notaris

De eerste elektronische akte is de oprichting van een B.V. Het valt natuurlijk te verwachten dat je later ook andere akten digitaal kunt gaan regelen. Als de technologie werkt en bevalt, dan kan het vanzelf ook voor een testament of de overdracht van je huis.

Meer lezen?