Kun je met een samenlevingscontract je achternaam veranderen?

Vooral als je samen een kind verwacht, is het logisch om je af te vragen of je met een samenlevingscontract je achternaam kunt veranderen. Je kunt voor je kind een keuze maken, maar daarmee verandert je eigen naam nog niet. Er zijn genoeg ouders die dezelfde naam willen voeren, zodat het hele gezin één achternaam heeft. Wat het meest voorkomt, is dat één van beide ouders de naam van de ander aanneemt. Maar over en weer elkaars naam toevoegen aan je eigen naam is ook een optie.

Kun je met een samenlevingscontract je achternaam veranderen?

Op grond van de wet kun je alleen de geslachtsnaam van je echtgenoot of geregistreerd partner aannemen. Een samenlevingscontract is dus niet genoeg om je achternaam te veranderen.

samenlevingscontract achternaam veranderen

Ook met een huwelijk of partnerschap verandert je achternaam niet echt. Je “gebruikt” alleen maar de naam van je echtgenoot of partner in plaats van je eigen naam. Op je paspoort houd je bijvoorbeeld gewoon je eigen naam. Wel komt er bij te staan dat je een echtgenoot of geregistreerd partner hebt en wat zijn of haar achternaam is.

Drie manieren voor verandering van je achternaam

In de praktijk zijn er drie manieren waarop je een achternaam kunt wijzigen:

  1. Trouwen en de achternaam van je echtgenoot aannemen (of zijn of haar naam voor of na je eigen naam zetten).
  2. Een partnerschap aangaan en de achternaam van je partner gebruiken (of die toevoegen aan je eigen naam).
  3. Echt je eigen achternaam laten aanpassen, zonder te trouwen of een partnerschap aan te gaan.

Op grond van het Burgerlijk Wetboek is het mogelijk om een andere achternaam te kiezen. Je oude naam verdwijnt in dat geval ook uit je paspoort. Je krijgt dus echt zelf een andere achternaam. Je voornaam wijzigen kan alleen via een advocaat. Verandering van je achternaam kan zonder advocaat maar de overheid brengt wel kosten in rekening. Gratis is het dus niet.

achternaam verandering

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je met een samenlevingscontract je achternaam veranderen?

Nee, met een samenlevingscontract kun je niet je achternaam veranderen in die van je partner. Als je dat wilt, dan kun je kiezen voor een huwelijk of partnerschap.

Welke achternaam krijgt je kind bij een samenlevingscontract?

Bij een huwelijk of partnerschap krijgt een kind standaard de achternaam van de vader. In afwijking daarvan kun je kiezen voor de achternaam van de vader. Bij een samenlevingscontract krijgt een kind standaard de achternaam van de moeder. In afwijking daarvan kun je kiezen voor de achternaam van de vader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *