Kun je een samenlevingscontract maken als je nog getrouwd bent?

Stel je gaat samenwonen met je nieuwe partner tijdens de scheiding. Heeft het in dat geval zin om een samenlevingscontract te maken als je nog getrouwd bent met je ex?

Stem het af met je advocaat

Om de zaken te regelen met je nieuwe partner ben je aangewezen op de notaris. Die moet daarbij wel wat voorbehouden maken met het oog op je scheiding.

Stel dat je een testament wilt maken ten gunste van je nieuwe partner. Werkt wat daarin staat wel als de gemeenschap van goederen met je ex nog niet is verdeeld? En hoe zit het als je ex rechten heeft omdat de scheiding nog niet rond is? Stem wat je gaat regelen dus altijd af met je advocaat. Want je wilt niet dat wat je bij de notaris vastlegt invloed heeft op je scheiding. Denk aan de situatie dat je het nog niet eens bent over de hoogte van de alimentatie. Het is niet verstandig om zonder overleg met je advocaat iets te doen waardoor je behoefte of draagkracht verandert.

Werkt een testament voor je nieuwe partner wel of niet?

Stel je maakt een testament waarin staat dat alles naar je nieuwe partner gaat. In dat geval loop je tegen een paar beperkingen aan:

  • Als de gemeenschap van goederen nog niet is verdeeld, dan kan het zijn dat je testament niet uitvoerbaar is.
  • Je ex-partner heeft, zolang je nog getrouwd bent, wettelijke rechten. Je kunt je ex pas helemaal onterven als je gescheiden bent of de scheiding langer dan een jaar duurt.
  • Je kinderen kunnen een beroep doen op hun legitieme portie. Maar als je een samenlevingscontract hebt met je nieuwe partner, dan is de legitieme niet meteen opeisbaar.
samenlevingscontract als je nog getrouwd bent
samenwonen met nieuwe partner tijdens scheiding

Kun je je pensioen nalaten aan je nieuwe partner?

Je kunt je pensioen nalaten aan je partner als je met hem of haar getrouwd bent, geregistreerd bent als partner of een samenlevingscontract hebt. We noemen dat nabestaandenpensioen of partnerpensioen. Je kunt daarvoor meer dan één partner hebben. Bijvoorbeeld als je ex het pensioen uit het verleden erft en je nieuwe partner het pensioen erft dat je na de scheiding opbouwt. Je ex kan ook afstand doen van zijn of haar claim op jouw pensioen. Wat je daarover bij de scheiding afspreekt, bepaalt wat je aan je nieuwe partner kunt nalaten.

Normaal gezien kun je een nieuwe partner niet aanmelden bij het pensioenfonds zolang je nog getrouwd bent. De administratie van het pensioenfonds is gekoppeld aan de gemeente, Pas als de scheiding is ingeschreven bij de gemeente, kun je de begunstiging voor je pensioen aanpassen.

Wie is je fiscaal partner?

Het fiscaal partnerschap stopt op het moment dat een advocaat het echtscheidingsverzoek indient en je niet meer op hetzelfde adres bent ingeschreven. Als aan beide voorwaarden is voldaan, ben je geen fiscaal partner meer van je ex. Ga je tussen dat moment en de officiële scheiding een samenlevingscontract maken, dus als je nog getrouwd bent? Dan word je daardoor fiscaal partner met je nieuwe partner.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *