Liever een samenlevingscontract of een gratis geregistreerd partnerschap?

De keuze voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap is een grote stap in het leven. Het zorgt voor erkenning van je relatie en bescherming als er wat gebeurt. Voor beide opties is veel te zeggen. In dit blog leg ik uit wat het verschil is, zodat je zelf een keuze kunt maken. Bekijk ook even het filmpje hieronder met meer uitleg.

Ga af op je gevoel

Misschien niet het advies wat je verwacht van een notaris, maar ik vind dat je vooral moet afgaan op je gevoel. Kies wat goed voelt en richt het daarna zo in dat het bij jullie past. De overheid maakt geen verschil tussen een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Maar voor je zelf is er wel veel verschil. Je merkt dat vooral als je uit elkaar zou gaan. Met een partnerschap heb je veel meer rechten en plichten, net als bij een huwelijk.

Waarom dan toch op je gevoel afgaan, als er een duidelijk verschil is? Uit dit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste stellen gewoon willen trouwen. Een contract of partnerschap is dus vaak een tijdelijke oplossing. Is het niet zonde van je geld om hetzelfde twee keer te regelen? Als je eigenlijk wilt trouwen, doe dat dan meteen!

Voor wie is een partnerschap beter dan een contract?

Een partnerschap regel je bij de gemeente. Je burgerlijke staat verandert en alles gaat vanzelf. Mocht je uit elkaar gaan of overlijdt één van beiden, dan heb je dezelfde rechten als bij een huwelijk. Geen wonder dus dat steeds meer stellen hiervoor kiezen. Het kan zelfs gratis! Ben je in verwachting maar wil je nog niet trouwen, dan is een partnerschap een prima keuze. Denk aan het geval dat één van jullie de helft minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen. Het partnerschap compenseert je hiervoor doordat je recht hebt op de helft van de gemeenschap van goederen. En je krijgt ook alimentatie als je uit elkaar gaat.

Bij wie past een contract beter dan een partnerschap?

Een samenlevingscontract regel je bij de notaris. Het geeft minder rechten en plichten als je uit elkaar gaat. Daardoor is het geschikt voor stellen die nog niet toe zijn aan een huwelijk of partnerschap. Het voordeel van een contract zit hem vooral in de bescherming bij overlijden. Als je een contract en een testament tekent bij de notaris, dan ben je bij overlijden net zo goed beschermd als met een partnerschap. Met een contract heb je geen gemeenschap van goederen. Je loopt dus geen risico voor elkaars schulden. Als je nog geen kinderen hebt en samen je eerste huis koopt, dan is een contract een prima keuze.

Het verschil tussen een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

In het handige overzicht hieronder zie je de 7 verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract. Een partnerschap heeft bijna dezelfde gevolgen als een huwelijk. Maar tussen een partnerschap en een contract is wel veel verschil. Je hebt met een contract minder rechten bij overlijden of uit elkaar gaan. Ook moet je alles zelf regelen omdat niks vanzelf gaat.

geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Als je kiest voor een contract dan moet je dus meer zelf doen. Maar heel erg is dat niet want het meeste kan gewoon online. Veel tijd ben je er niet mee kwijt. Een geregistreerd partnerschap kun je gratis regelen bij de gemeente. Je moet wel even geduld hebben want meestal kom je op een wachtlijst. Wie betaalt, is trouwens sneller aan de beurt. Hier kun je checken wat de kosten zijn in jouw gemeente. Een standaard samenlevingscontract kost tussen de € 300 en € 400. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Het is dus slim om vooraf te vragen wat de kosten zijn.

Wat doen andere stellen?

Elk jaar kiezen ongeveer 65.000 stellen voor een huwelijk. Het aantal dat gaat voor een contract ligt een stuk lager, op 40.000 per jaar. Voor het partnerschap kiest de kleinste groep. Maar dat is aan het veranderen. In 5 jaar tijd is dit aantal gegroeid van 10.000 naar 20.000 per jaar. Zet deze trend door? Dan zal het geregistreerd partnerschap over een paar jaar meer in trek zijn dan een samenlevingscontract!

verschil geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Meer lezen?