Liever een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap?

Je relatie officieel maken is een grote stap in het leven. Het zorgt voor erkenning door de overheid en bescherming als er wat gebeurt. Wil je nog niet trouwen? Dan heb je de keuze tussen een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Voor beide opties is veel te zeggen. In dit blog ontdek je wat het verschil is.

Je kunt ook de video hieronder bekijken als je wat hulp nodig hebt bij het maken van een keuze:

Ga af op je gevoel

Voordat we kijken naar de verschillen eerst een tip die je misschien niet verwacht. Ik zeg al jaren tegen stellen dat je het beste af kunt gaan op je gevoel. Kies wat goed voelt voor jullie en richt het daarna zo in dat het bij je past.

Voor veel jonge stellen is een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap een tijdelijke optie. Het liefste willen ze trouwen maar ze zijn daar op dit moment nog niet aan toe. Dat is niet mijn eigen mening maar blijkt uit dit onderzoek van het CBS. Ik zou zeggen, doe het meteen goed. Sla die tussenstap over en geef elkaar het jawoord. En zie je een gemeenschap van goederen niet zitten? Maak dan gewoon huwelijkse voorwaarden.

Willen jullie niet trouwen? Dan blijft de keuze over tussen een partnerschap of een samenlevingscontract. Speelt ook daarbij je gevoel een rol? Nou, ik vind van wel. Veel stellen kiezen voor een partnerschap omdat ze een kind verwachten. Maar juridisch gezien, hoeft dat niet meer. Ook samenwoners kunnen alles rondom hun kind prima regelen met een contract en een testament. Het enige verschil is de achternaam van je partner. Die kun je niet aannemen met een contract maar wel met een partnerschap. En als jurist zeg ik, dat is toch vooral een gevoelskwestie.

Het verschil tussen een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Heb je de video hierboven bekeken? Dan weet je al wat het verschil is tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap. Een samenvatting vind je in het handige overzicht hieronder:

geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Een partnerschap heeft dus bijna dezelfde gevolgen als een huwelijk. Wanneer je samen een kind hebt, dan is er juridisch helemaal geen verschil. Maar er is wel een groot verschil tussen een samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Als je kiest voor een samenlevingscontract moet je meer zelf regelen. Bij een partnerschap gaat alles vanzelf. Als er wat gebeurt, heb je met een geregistreerd partnerschap meer rechten en bescherming dan bij een samenlevingscontract.

Dat je meer zelf moet doen, kun je niet echt een nadeel noemen van het samenlevingscontract. Want het meeste kun je gewoon gratis online regelen. Dus veel tijd of geld ben je er niet aan kwijt. Maar aan het samenlevingscontract zelf hangt wel een prijskaartje. Want voor een samenlevingscontract moet je naar de notaris. En dan heb je dus nog geen testament, wat wel nodig is als je een kind hebt of verwacht. Een partnerschap kun je gratis regelen bij de gemeente. Bij een partnerschap ben je automatisch erfgenaam. Je hoeft dus geen testament te maken. Maar misschien heb je wel partnerschapsvoorwaarden nodig, als je geen gemeenschap van goederen wilt. En daarvoor moet je alsnog naar de notaris.

Spelen de kosten voor jou een rol bij het maken van een keuze? Op de volgende pagina’s kun je de tarieven van notarissen bij jou in de buurt vergelijken:

Het kost maar een paar minuten om een offerte aan te vragen en je kunt er veel geld mee besparen.

Wanneer kies je voor een partnerschap?

In een paar gevallen is een partnerschap echt beter dan een samenlevingscontract:

  • Stel je wilt niet trouwen en je wilt ook geen kosten maken bij de notaris. In dat geval is een gratis partnerschap bij de gemeente je enige optie.
  • Misschien vind je de juridische gevolgen van trouwen prima, maar bevalt het “etiket” huwelijk je niet. In dat geval past het partnerschap bij je. Er ontstaat een gemeenschap van goederen. Alles rondom de kinderen is goed geregeld. En wanneer je uit elkaar gaat, heb je dezelfde rechten als bij een huwelijk.
  • Bij een partnerschap kun je de achternaam van je partner aannemen. Dat kan niet met een samenlevingscontract. De meeste kinderen krijgen nog de achternaam van hun vader. Wil je als moeder de achternaam van je partner voeren? Dat kan dus met een partnerschap.

Er is ook een duidelijke reden waarom sommige stellen geen partnerschap willen. En dat is het recht op alimentatie. Als je geen gemeenschap van goederen wilt, dan kun je voorwaarden maken waarin je dat afspreekt. Maar afzien van alimentatie, dat mag niet. Als je dat wel afspreekt dan mag de rechter daar een streep door zetten als je uit elkaar gaat. Wanneer je geen alimentatie wilt betalen, dan is een samenlevingscontract de enige optie.

Wanneer kies je voor een samenlevingscontract?

Er zijn ook een paar duidelijke gevallen waarin je de voorkeur kunt geven aan een samenlevingscontract.

  • Misschien ben je er gewoon nog niet aan toe om je burgerlijke staat te veranderen. Met een samenlevingscontract blijft alles bij de gemeente hetzelfde.
  • Met een samenlevingscontract en testament ben je 100% beschermd bij overlijden. Maar als je uit elkaar gaat, zit je niet aan elkaar vast. Want je vermogen en pensioen blijft privé.
  • Stel dat je partner wat problemen heeft uit het verleden, waardoor er nog schulden zijn. In dat geval heb je liever een samenlevingscontract dan een geregistreerd partnerschap. Want bij een contract ontstaat er geen gemeenschap van goederen.

Een samenlevingscontract gaat dus een stuk minder ver dan een partnerschap. Veel stellen regelen een contract omdat ze een kind verwachten. Gaat één van jullie minder werken vanwege de zorg voor het gezin? Sta er dan bij stil dat een standaard contract minder bescherming geeft dan een huwelijk of partnerschap. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op partneralimentatie.

Wat doen andere stellen?

Terwijl het aantal huwelijken daalt, kiezen steeds meer stellen voor een partnerschap. Sinds 2014 steeg het aantal van 10.000 naar 25.000 per jaar. Zet deze trend door? Dan zal het geregistreerd partnerschap over een jaar of tien meer in trek zijn dan het samenlevingscontract!

verschil geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Meer lezen?

Wat is beter, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Voor de één is een geregistreerd partnerschap beter, voor de ander een samenlevingscontract. Een partnerschap is goedkoper en regelt meer. Een samenlevingscontract geeft minder rechten maar dus ook minder plichten. Bekijk de video als je wat hulp nodig hebt bij het maken van een keuze.

Wat zijn de nadelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract heeft vooral een paar nadelen als je samen een kind verwacht. Want ten opzichte van een partnerschap moet je dan meer zelf regelen. En je hebt bij een contract minder rechten en bescherming als je uit elkaar gaat.

Is een samenlevingscontract voldoende?

Een samenlevingscontract is voldoende als je samen een huis koopt en geen kinderen hebt. Je bent met alleen een samenlevingscontract geen erfgenaam van elkaar, maar je kunt je partner wel het huis en je pensioen nalaten. Voor stellen zonder kinderen is dat vaak voldoende.

Wat is het nut van een samenlevingscontract?

Het nut van een samenlevingscontract is de erkenning van je relatie door de overheid. Je kunt daarmee je relatie officieel maken zonder je burgerlijke staat te wijzigen.