Is het zover en ga je eindelijk je relatie officieel maken bij de notaris? Dit zijn de 5 punten waarop je moet letten bij het opstellen van je samenlevingscontract.
1. De keuze tussen een contract of een partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is bezig aan een enorme opmars in Nederland. Steeds meer stellen kiezen er voor. Daar zijn een paar goede redenen voor te geven. Bijvoorbeeld dat het gratis is en alles vanzelf is geregeld. Check voordat je een samenlevingscontract gaat opstellen dus eerst of het partnerschap bij je past. Want dat kan je een hoop geld besparen.
2. Alleen een samenlevingscontract of ook een testament?
De ene notaris verklaart je voor gek als je een samenlevingscontract maakt zonder testament. De ander vindt het juist een goed idee. Want iets regelen is beter dan niets regelen. Hoe kan het dat notarissen hier zo verschillend over denken? Nou, aan de ene kant wil je als notaris dat de klant geen risico’s neemt en ook een testament maakt. Maar aan de andere kant wil je de klant niet betuttelen en wel vrij laten in zijn keuze. Beslis je liever zelf wat het beste is voor jou? Klik dan op de tweede link onderaan deze pagina voor meer uitleg.
3. Gaat het huis door de helft of niet?
Meestal is de aankoop van een huis de aanleiding voor het opstellen van een samenlevingscontract. Een belangrijke vraag daarbij is of de overwaarde bij verkoop door de helft gaat of niet. Stel dat één van beiden spaargeld of een schenking in het huis stopt. Krijg je dat bedrag dan weer terug bij verkoop? Dat lijkt logisch, maar de wet regelt het niet. Je moet dit daarom afspreken in je contract. En daarbij heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een vast of variabel vergoedingsrecht. Dat laatste houdt in dat je meer of minder geld terug krijgt als het huis stijgt of daalt in waarde.
Een ander punt is de maandelijkse aflossing op de hypotheek. Ongemerkt gaat degene die het meeste verdient ook meer aflossen. Betekent dit dat je bij verkoop recht hebt op een groter deel van de overwaarde? Uit ervaring weet ik dat de meeste stellen dat laatste niet willen. Gaat bij jullie de overwaarde altijd door de helft, ook als één van beiden meer betaalt aan de hypotheek? Laat dit dan duidelijk door de notaris in je contract zetten.
4. Wat als er kinderen komen?
Met een standaard contract heb je geen gemeenschap van goederen, geen partneralimentatie en geen pensioenverevening. Dit verandert ook niet op het moment dat er kinderen komen. Wil je dat wel? Bijvoorbeeld omdat één van beiden dan minder gaat werken? Dan kun je op dat moment altijd nog kiezen voor een huwelijk. Maar je kunt ook van tevoren al iets afspreken in je samenlevingscontract. Bijvoorbeeld dat je wel recht hebt op partneralimentatie als je kinderen krijgt.
5. Het zal wel kloppen, toch?
Wie een huis koopt, wordt overladen met papier. Van alle kanten ontvang je offertes, voorwaarden en concepten. Je zou er bijna je hele huis mee kunnen behangen. Neem jij de tijd om het hele samenlevingscontract te lezen? En ga je precies uitzoeken wat alles betekent en of het 100% is wat jij wilt?
Als je geen tijd neemt om kritisch te zijn, dan ga je naar huis met een standaard contract. Denk je dat het niet veel uitmaakt wat er in staat? Bekijk dan maar eens mijn video over de nare gevolgen die een standaard contract kan hebben (de laatste link in het lijstje hieronder).
Meer lezen?
- De 10 redenen waarom steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap.
- Wel of geen testament maken? Dit zijn de verschillen.
- Je kunt ook zelf iets op papier zetten over eigen geld in de woning.
- De 10 juridische dingen die je moet regelen als je een kind verwacht.
- Video over de nare gevolgen van een standaard contract.

Veelgestelde vragen:
Kan je zelf een samenlevingscontract opstellen?
Ja, je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen. Maar slim is dat niet. Want instanties accepteren alleen een officieel contract dat je bij de notaris laat maken.
Wat kost het opstellen van een samenlevingscontract?
Een simpel samenlevingscontract met alle standaard afspraken, kun je laten opstellen vanaf ongeveer € 250. Wil je liever geen kosten maken? Denk dan eens na over een partnerschap. Dat kun je gratis regelen bij de gemeente.
Wat kun je niet laten vastleggen in een samenlevingscontract?
In een samenlevingscontract kun je niet laten vastleggen dat je elkaars erfgenaam bent. Als je dat wilt, dan moet je een testament maken. Daarnaast mag je in het contract geen afspraken zetten die in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde. Een voorbeeld daarvan is een boeteclausule als je iemand verlaat voor een ander. Deze afspraak is dus niet geldig.