Een BV oprichten binnen een dag voor maar € 100 ?

Europa heeft weer wat nieuws bedacht. Op grond van the declaration on Startups Nations Standard of Excellence moet het oprichten van een soort startup BV mogelijk worden binnen 24 uur. Het mag ook niet meer kosten dan € 100.

bv oprichten binnen een dag voor maar 100 euro

Op grond van een ander plan moet later dit jaar het oprichten van je BV ook al kunnen zonder papier en zonder bezoek aan de notaris. Helemaal online dus. Notarissen vragen zich daarom af waar dit naar toe gaat. Aan de ene kant stelt de overheid steeds strengere eisen aan de notaris. We moeten steeds meer vragen stellen, controleren, vastleggen, registreren en melden. Aan de andere kant moet alles voor de burger zo simpel mogelijk zijn.

Natuurlijk zijn er wel opties om dit nieuwe plan uit te kunnen voeren:

  • Onze overheid kan een hoop wetten schrappen, zodat de notaris een stuk goedkoper kan werken. Maar dat gaat niet gebeuren. Want veel van die regels zijn niet in Den Haag bedacht maar in Brussel.
  • De notaris krijgt geld van de overheid om starters gratis te kunnen helpen. Maar dat kun je niet echt innovatief noemen.
  • De overheid gaat het zelf doen, dus zonder notaris. Maar net als bij de vorige optie, komen de kosten dan te liggen bij de belastingbetaler. Dat lijkt mij ook niet eerlijk.

Ik ben erg benieuwd hoe ze het gaan regelen in Den Haag. Wat vind jij? Hieronder kun je je mening geven!

poll bv oprichten
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.