Wanneer ben je fiscaal partner? Dat verschilt per wet!

Ken je deze slogan nog? Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker… Nou vergeet dat maar. Dezelfde belastingdienst hanteert voor elke wet een ander partnerbegrip. Zo kan het dus zijn dat je voor de ene wet wel partner bent maar voor de andere niet. Wanneer je fiscaal partner bent, hangt meestal af van je situatie en soms van de keuzes die je maakt.

Wanneer ben je fiscaal partner voor de inkomstenbelasting?

Het hangt van je situatie af of je wat te kiezen hebt. Wanneer je op hetzelfde adres bent ingeschreven en samen een kind hebt, dan ben je verplicht fiscaal partner. Dat is ook het geval als je geen kind hebt maar wel samen een huis hebt gekocht. Woon je niet samen en ben je niet getrouwd en ook niet geregistreerd als partner? Dan kun je geen fiscaal partner zijn. Ga je samenwonen en heeft één een kind van 18 jaar en de ander een koophuis? Dan ben je niet verplicht fiscaal partner. Als je dat wel wilt zijn, dan kan dit door een samenlevingscontract te tekenen bij de notaris.

wanneer ben je fiscaal partners

Wanneer ben je fiscaal partner voor de erfbelasting?

Als je partner bent voor de erfbelasting, dan ga je in één keer van de laagste naar de hoogste vrijstelling van 6,5 ton. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze geen erfbelasting meer hoeven te betalen. Een kind hebben of samen een huis kopen is niet genoeg om partner te zijn voor de Successiewet. Pas na 5 jaar samenwonen heb je recht op de partnervrijstelling. Duurt je dat te lang? Dan kun je kiezen voor een samenlevingscontract (na 6 maand partner) of een partnerschap of huwelijk (meteen partner).

wanneer ben je fiscale partners

Wanneer ben je partner voor je toeslagen en je uitkering?

Nog weer andere regels zijn er voor je toeslagen en je uitkering. Veel mensen willen daar geen partner voor zijn omdat ze dan minder geld krijgen van de overheid. Daarom is het zo geregeld dat je hiervoor sneller partner bent dan bij de belastingaangifte. Voor dat laatste woon je pas samen als je op één adres bent ingeschreven. Maar voor je uitkering kun je ook al partner zijn zonder inschrijving op één adres.

Meer lezen?