De gemiddelde notaris heeft het internet nog niet echt omarmd. En van de kantoren die het wel proberen, slaat een groot deel de plank compleet mis. Vaak wordt vol ingezet op een nieuw design. Want vormgeving kun je budgetteren en uitbesteden. En dat maakt het een verleidelijke keuze. Maar het resultaat blijft vervolgens uit. Want voor het lokken van nieuwe klanten naar je website heb je inhoud nodig. En het maken van juridische inhoud, dat kun je niet uitbesteden aan ontwerpers en programmeurs. Dus vergeet dat marketing bureau. Klanten werven op internet kun je gewoon zelf!
In dit eerste blog in een serie van 4 vind je mijn 10 tips voor de notaris die vaker gevonden wil worden op Google. Onderaan deze pagina vind je een link naar deel 2, 3 en 4. Daarin ontdek je hoe je betere content maakt, hoe je succes hebt met online reclame en hoe je meer en betere reviews krijgt.
1. Zorg dat je te vinden bent op Google Maps
Oké, het klinkt simpel, maar het zal je verbazen hoeveel notarissen hun kantoor nog niet hebben geclaimd op Google Maps. Dit kan met Google My Business. Denk er ook aan om je te registreren op Bing Places, Apple Maps en Facebook For Business. In het filmpje hieronder legt Neil Patel precies uit hoe je dat doet.
2. Reviews, Reviews, Reviews!
Uit een recent onderzoek van BrightLocal blijkt hoe belangrijk reviews zijn voor het werven van nieuwe klanten:
- 90% van de consumenten gebruikt het internet om een lokaal bedrijf te vinden.
- 82% van de consumenten leest reviews van lokale bedrijven.
- 53% van de consumenten zou een bedrijf met minder dan 4 sterren in overweging nemen (47% dus niet!!).
Ben je er nog niet van overtuigd dat je hier wat mee moet doen? Kijk dan op deze link waarmee je direct het zoekresultaat ziet voor “notaris” in jouw regio. Het valt meteen op hoe belangrijk Google de beoordelingen vindt. Het gaat er niet alleen om dat je goede reviews hebt. Ze moeten ook recent zijn en het liefst zo veel mogelijk. Het krijgen van meer beoordelingen is heel simpel: vraag het gewoon aan elke tevreden klant. Je kunt zelfs een directe link aan je klant mailen voor het schrijven van een review op Google. In het filmpje hieronder legt Wes McDowell uit hoe je dat doet.
3. Zorg dat je site goed werkt op een smartphone en tablet
Denk je dat mobiel verkeer nog niet zo belangrijk is voor de notaris? Dan zit je er goed naast. Meer dan de helft van het verkeer op deze website komt vanaf een tablet of mobiel!
- Desktop: 47%
- Mobiel: 44%
- Tablet: 9%
Voor een hoge “ranking” op Google is het belangrijk dat je site goed werkt op een smartphone en tablet. Responsive Web Design betekent dat een site zich aanpast aan het apparaat van de bezoeker. Doet jouw site dit nog niet? Dan is het tijd voor een nieuwe. Sla deze stap niet over want daarmee negeer je de helft van je klanten. Stel je voor dat je een grote winkel hebt met twee ingangen. Als één van beide deuren kapot is, dan laat je die toch zo snel mogelijk repareren?
4. Gebruik normale taal op je website
In 2019 is de overheid gestart met “Direct Duidelijk”. Dit is een campagne voor en door ambtenaren, gericht op duidelijke en toegankelijke communicatie.
Direct duidelijke communicatie is:
1. communicatie waarin je zo goed mogelijk rekening houdt met je lezers. Welke vragen hebben je lezers over het onderwerp, welke informatie verwachten ze van je te krijgen, en wat weten ze al over het onderwerp? Verplaats je in je lezers en bedenk hoe je hen het best kunt helpen.
2. communicatie die persoonlijk is. Als je je lezers persoonlijk aanspreekt, voelen ze zich ook meer “aangesproken”. Het gaat dan echt over hen en ze begrijpen beter waarom iets van belang is. Daarmee vergroot je de kans dat je lezers zullen doen wat je van hen verwacht.
3. communicatie waarin je zo helder mogelijk opschrijft wat je bedoelt. Gebruik begrijpelijke taal (eenvoudige zinnen en begrijpelijke woorden) en zorg ervoor dat je teksten een duidelijke structuur hebben. Zet de informatie voorop die voor je lezers het belangrijkst is: zo zorg je ervoor dat ze niet naar die informatie hoeven te zoeken.
4. communicatie waarin je je tekst ondersteunt met beeld. Bedenk bij welke onderdelen van je tekst je je lezers kunt helpen met plaatjes, filmpjes, enzovoort.
Google denkt er net zo over. Probeer mensen echt te helpen en je komt vanzelf hoger in de zoekresultaten.
5. Van bezoeker naar klant: conversie
Voor de meeste bedrijven is dit de grote uitdaging. Hoe krijg je een bezoeker zover om een product te kopen op je website? Maar voor jou als notaris is dat niet het doel. Jij verkoopt geen producten op je site. Bij jou gaat het er om dat een bezoeker contact opneemt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is dat zo simpel mogelijk maken. Hoeveel punten scoor jij uit de volgende lijst?
- Kan er direct vanaf je mobiele site gebeld worden met je kantoor?
- Heb je een contactformulier waarmee mensen vragen kunnen stellen?
- Is er een “bel mij terug” functie op je site?
- Heb je al eens een chat functie getest?
- Is er een formulier op je site voor het aanvragen van een offerte?
- Is het mogelijk om op je site een folder, e-book of checklist te bestellen per e-mail of post?
- Heb je een nieuwsbrief waarvoor men zich kan aanmelden op je site?
- Is het mogelijk om je online in te schrijven voor een gratis spreekuur, lezing, etc.?
- Ben je goedkoper dan de concurrent en staan de tarieven op je site?
- Kunnen klanten online een afspraak met je maken?
6. Content, Content, Content!
Heb je de eerste 5 stappen gezet? Dan is het nu tijd om meer bezoekers op je site te krijgen. En dat kan gelukkig helemaal gratis! Want door te zorgen voor meer inhoud op je site, krijg je vanzelf meer bezoekers. En meer bezoekers betekent meer klanten. Vermijd daarbij de twee fouten die de meeste juristen maken:
- Blog niet over actualiteiten. Het is leuk om te schrijven over wat er nu speelt, maar dat doet iedereen al en volgend jaar zoekt niemand er meer op. Als je slim bent, kies je voor “evergreens“. Schrijf dus vooral over terugkerende onderwerpen.
- Blog niet over wat jij zelf belangrijk vindt. Dat heeft alleen zin wanneer je al publiek hebt. Heb je weinig verkeer op je site, dan moet je zorgen voor inhoud die aansluit bij zoekopdrachten. In de volgende tip lees je hoe gemakkelijk dat is.
7. Keywords
Keywords is een lastige term voor iets wat heel simpel is. Hiermee wordt de zoekterm bedoeld waarop je graag gevonden wilt worden. Daarbij moet je vooral je gezonde verstand gebruiken. Het heeft geen enkele zin om je site vol te plakken met “notaris Rotterdam“. Want Google weet al dat jij notaris bent in Rotterdam (zie tip 1). Maar het kan wel een slimme zet zijn om een pagina te maken waarop je vertelt dat je de “goedkoopste notaris in Rotterdam” bent, met daarbij een lijst van je tarieven.
Het vinden van keywords is heel eenvoudig. Luister goed naar wat je klant zegt aan tafel of voor de telefoon. Dezelfde woorden en vragen worden ook gebruikt bij zoekopdrachten op internet.
8. SEO
SEO staat voor Search Engine Optimalisation: het optimaliseren van de inhoud van je site voor zoekmachines. Dat zijn dure woorden voor iets wat je gewoon zelf kunt. Per jaar wordt er ongeveer 1.000 keer op Google gezocht naar “opheffen BV met vordering op DGA“. Wil je daar een blog over schrijven? Het enige wat je hoeft te doen is de exacte woorden op te nemen in de titel van je blog, de eerste alinea, de meta-omschrijving en de URL. Op die manier laat je aan Google weten dat deze woorden niet toevallig op jouw site staan maar dat hier nuttige info te vinden is.
De gratis plugin Yoast helpt je daarbij. Ga vandaag nog aan de slag met de tutorial van Ferdy Korpershoek hieronder. Luister vooral goed naar de eerste minuut, want daarin hoor je de belangrijkste tip!
9. Google Ads
Ook deze tip is super belangrijk. Ga eens na hoeveel geld je dit jaar uitgeeft aan sponsoring, visitekaartjes, advertorials, pennen en andere reclame. Als je zelf wat nodig hebt, maak je dan een rondje langs de abri’s bij jou in de buurt? Of ga je online zoeken? Er zijn twee redenen waarom de gemiddelde notaris nog geen Google Ads gebruikt en zijn geld verspilt aan oude media:
- Notarissen zien het internet nog steeds als een bedreiging en niet als een kans. Per jaar zijn er vele miljoenen zoekopdrachten op Google die verband houden met de notaris. Zo wordt er elk jaar 100.000 keer gezocht op het woord “levenstestament”. Probeer dat zelf maar eens. En vraag je daarna af waarom Dela en Nationale Nederlanden wel op de eerste pagina staan en jouw kantoor niet.
- Notarissen weten niet hoeveel er mogelijk is met Google Ads. Zo kun je een campagne beperken tot een bepaalde regio of specifieke zoekterm. Of je kunt er voor kiezen om alleen op een bepaalde site te adverteren. Een andere optie is het maken van meerdere advertenties die getoond worden aan verschillende leeftijdsgroepen.
Google maakt de beste tools voor internet. De meeste daarvan zijn gratis, krachtig en gebruiksvriendelijk. Bezoek deze pagina van Google als je Google Ads als notaris wilt uitproberen!
10. Social Media: doe het goed of doe het niet
Heeft je laatste update op Facebook wel 5 likes gekregen? Alleen maar zenden, dat werkt niet meer. Voor het werven van klanten op social media zal je actief contact moeten leggen. Als je daar geen zin in hebt, doe dan wat met de tips hierboven. Daarmee zorg je voor een permanent resultaat en een blijvende stroom aan nieuwe klanten. Waar wacht je nog op?
Meer lezen?
Dit was deel 1 in de serie online marketing tips voor de notaris.