Zo maak je van je erfenis een maandelijkse uitkering

Wil je iemand niet tot erfgenaam benoemen maar wel een maandelijks bedrag nalaten? Dit zijn 4 manieren om je partner of kind een maandelijkse uitkering te geven uit je erfenis.

1. Nabestaandenpensioen

Ben je in loondienst, bouw je pensioen op en wil je een maandelijks bedrag nalaten aan je partner? Daarvoor is het nabestaandenpensioen bedoeld. Je partner krijgt daar recht op als je trouwt, een partnerschap aangaat of een samenlevingscontract maakt. Een voorwaarde is wel dat je dit regelt terwijl je nog pensioen opbouwt. Ben je al met pensioen? Dan kan dit normaal gezien niet meer.

2. Maandelijkse uitkering aan je partner

Wil je dat de erfenis naar de kinderen gaat maar dat je partner een maandelijkse uitkering erft? En wil je dat dit bedrag ingaat bij jouw overlijden en stopt als je partner overlijdt? Dit kan met een legaat in je testament. Je kunt aan je partner een levenslange periodieke uitkering nalaten uit je erfenis. Bespreek in dat geval de volgende punten met de notaris:

  • Welk bedrag wil je per maand nalaten?
  • Wil je wel of geen inflatiecorrectie?
  • Wanneer start de uitkering? Bijvoorbeeld op de eerste of laatste dag van de kalendermaand na de maand waarin jij overlijdt?
  • Wanneer stopt de uitkering? Alleen bij overlijden van je partner? Of ook als je partner een nieuwe relatie krijgt?
  • Heeft je partner wel of geen recht op de grote vrijstelling voor de erfbelasting?
  • Als de periodieke uitkering meer waard is dan de vrijstelling, wie betaalt dan de erfbelasting?
  • Moet je partner inkomstenbelasting betalen over de uitkering (bijvoorbeeld in Box 3)?

3. Overlijdensrisicoverzekering met bewind

Stel je bent gescheiden en je sluit een verzekering af waarvan je minderjarige kind begunstigde is. En stel je wilt niet dat je kind of je ex beslist hoe dit geld wordt besteed. Dan kun je op de polis een bewind laten aantekenen waardoor iemand anders het geld beheert. De door jou benoemde bewindvoerder kan het bedrag in maandelijkse porties uitkeren.

erfenis maandelijkse uitkering

4. Testamentair bewind

Laat je een grote erfenis na aan iemand die een maandelijks inkomen nodig heeft? En kan die persoon de erfenis zelf niet beheren? Dan is testamentair bewind een mooie optie. De door jou aangewezen bewindvoerder beheert de erfenis en keert elke maand een bedrag uit aan je erfgenaam.

Kies je hiervoor? Bespreek dan met de notaris wie het restant erft als jouw erfgenaam overlijdt voordat de erfenis op is. Jij kunt hiervoor een begunstigde aanwijzen in je testament met een zogenoemde “tweetrap” regeling.

Meer lezen?