Ook zo boos over die lage rente op je spaargeld? Eigen schuld! Je had al lang wat anders moeten verzinnen. Dit zijn 5 manieren waarop je spaargeld kunt beleggen zonder veel risico.

1. Ga bankje spelen met je kinderen
Steeds meer spaarders moeten rente betalen aan de bank over hun spaargeld. En daarna leent de bank datzelfde geld weer uit aan je kinderen voor de aankoop van een huis. De bank vangt dus twee keer rente over hetzelfde geld. Dat slaat toch helemaal nergens op? Waarom pak je het niet slimmer aan? Leen je spaargeld uit aan je kind en los daarmee de hypotheek van je kind af. Zo krijg jij eindelijk weer wat rente over je geld. En je kind heeft nog steeds recht op renteaftrek. Sparen met subsidie dus! Je kind kan meestal 10% of 20% per jaar boetevrij aflossen bij de bank. Lenen aan je kinderen is misschien wel de beste manier om spaargeld te beleggen zonder risico.
2. Beleg kleine bedragen in vastgoed
Even een huisje er bij kopen? Dat zit er voor de meeste mensen niet in. Maar wist je dat je op de beurs ook kleine stukjes vastgoed kunt kopen? Er zijn fondsen die alleen in vastgoed beleggen. Van woningen tot winkels en zelfs ziekenhuizen! Als belegger krijg je elke maand “huur” op je rekening gestort, net als bij een echt pand. Een rendement van 5% is heel normaal. No brainer! Precies wat je zoekt toch? Vermijd wel zoveel mogelijk risico met deze 3 tips:
- Kies voor fondsen met een lage “leverage” want dat geeft het minste risico. Een fonds zonder “leverage” belegt alleen met het geld van beleggers. Met “leverage” betekent dat het fonds ook geld leent bij de bank. Daar is niks mis mee, zo lang het maar niet teveel is.
- Beleg nooit in één fonds. Zoek er meerdere uit en in verschillende sectoren.
- Bang voor een crash? Stap dan geleidelijk in. Begin bijvoorbeeld met 30% en doe er elk kwartaal 10% bij totdat je op 100% zit van het bedrag dat je wilt investeren.
3. Ga ondernemen met je (klein)kinderen
Wel eens van een CV gehoord? Nee, niet dat ding in je stookhok maar de Commanditaire Vennootschap. Waarom zou je een ondernemend kind of kleinkind niet een steun in de rug geven met je geld? Dat kan met een schenking, maar met een VOF houd jij er ook nog wat aan over. De CV is daar een speciale vorm van waarbij jij onzichtbaar blijft. Je bent alleen geldschieter en deelt mee in de winst. Maar het echte ondernemen, dat doet je kind of kleinkind. Jouw risico is beperkt tot het geld dat je inlegt.
4. Is dividendbeleggen het nieuwe rentenieren?
Baal je van die lage rente maar durf je niet in aandelen te stappen omdat je bang bent voor een crash? Denk dan eens na over de volgende punten:
- Niemand weet wanneer je weer rente gaat krijgen over je spaargeld. Het zou zo wel 10 of 20 jaar kunnen duren.
- Er zijn nog steeds ontelbaar veel bedrijven die een geweldig dividend uitkeren.
- In box 3 betaal je belasting over de waarde van je vermogen. Dus als de koersen dalen, dan betaal je minder belasting (maar krijg je nog steeds dividend!). Dus wat is nou eigenlijk het risico?
5. Focus op je inkomen!
Op internet vind je lijstjes met wel 20 of 30 tips om zogenaamd geld te verdienen met je vermogen. Maar stel je zelf altijd deze vraag: krijg ik aan het einde van de maand geld overgemaakt zonder dat ik daarvoor wat hoef te doen? Met de meeste tips kun je wel geld verdienen maar het zijn geen alternatieven voor echt rentenieren. Je moet vaak naast je geld ook nog tijd investeren. Of het is pure speculatie omdat je iets koopt waarvan je hoopt dat het in waarde gaat stijgen.
Meer lezen?
Al genoeg belasting betaald? Met deze 10 tips voorkom je dat de erfenis naar de fiscus gaat.

Veelgestelde vragen:
Hoe kun je spaargeld beleggen zonder risico?
Je kunt je spaargeld zonder risico beleggen in staatsobligaties. Het risico is lager dan een spaarrekening en je krijgt een hogere rente. Als je kiest voor kortlopende obligaties loop je ook geen koersrisico omdat je op korte termijn altijd je inleg weer terug krijgt.
Bestaat rentenieren nog?
De reële rente (rente minus inflatie) is al heel lang negatief. Een positieve reële rente krijg je alleen door veel risico te nemen.