Zo check je de afrekening van de notaris bij verkoop huis

Ook de notaris maakt wel eens een foutje. Zo controleer je de afrekening van de notaris bij verkoop van je huis.

1. Klopt de aflosnota?

Je verkoopt je huis “vrij van hypotheken”. Dit betekent dat de notaris het hypotheekrecht van de bank op je huis doorhaalt. Daarvoor is nodig dat je de hypotheek aflost uit de opbrengst van de verkoop.

De bank maakt hiervoor een aflosnota. Dit is een opgave van de bank met het totaalbedrag dat je moet betalen. Hierbij kan een fout worden gemaakt. Denk aan een onterechte boeterente. Of een gekoppeld product dat ten onrechte niet is verrekend. Zoals een spaardeel of een verzekering. Of een dubbel berekende rente, doordat de maandtermijn al is afgeschreven van je rekening.

Check ook of de gegevens van de aflosnota correct op de afrekening staan. Want de notaris kan daarbij een fout maken. Je wilt daar achteraf geen gedoe over hebben met je bank.

2. Staan alle afspraken wel op de nota van de notaris?

De notaris neemt op de afrekening de bedragen op die bij de verkoop van je huis verrekend moeten worden. Denk aan de koopprijs voor het huis en de koopprijs voor roerende zaken. Deze bedragen staan apart op de nota omdat je over roerende zaken geen overdrachtsbelasting betaalt.

Wat wel eens gebeurt, is dat de koopprijs voor de roerende zaken niet in de koopakte staat. Dan weet de notaris dus van niks en staat het bedrag ook niet op de nota. In dat geval kun je in overleg met de koper aan de notaris vragen om dit bedrag alsnog op de nota te zetten.

3. Klopt de verrekening van de lasten?

De gemeente int de lasten voor het hele kalenderjaar bij jou als verkoper. Met de koper spreek je daarom af dat die een deel aan jou vergoedt. Check of de juiste totaalbedragen voor het hele jaar op de afrekening staan. De software van de notaris rekent automatisch het te verrekenen deel uit. Dit gebeurt op basis van de datum van overdracht die bovenaan de afrekening staat. Check dus of die datum klopt. Als dat niet zo is, dan klopt de verrekening ook niet.

4. Kloppen de kosten van de notaris?

Dat je een huis “kosten koper” verkoopt, betekent nog niet dat je als verkoper niks betaalt. Zo mag de notaris sommige kosten wel bij jou in rekening brengen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van de hypotheek. Of het doorberekenen van negatieve rente op de derdenrekening. Hoewel we daar voorlopig weer van af lijken te zijn.

Check wel of de kosten van de notaris correct zijn. Sommige notariskantoren lokken de koper met een laag tarief en brengen daarna bij de verkoper extra hoge kosten rekening. In regio’s waar dit gebeurt, hebben makelaars een oplossing bedacht. In de koopakte nemen ze dan op dat als de notaris meer dan een bepaald bedrag in rekening brengt, de koper het meerdere aan de verkoper moet vergoeden.

5. Check de nota van je makelaar

Gelukkig kun je de meeste makelaars nog gewoon vertrouwen. Althans, dat is mijn ervaring. Maar van sommige makelaars is bekend dat de rekening vaker niet dan wel klopt. De notaris neemt de factuur van de makelaar voor de verkoop van je huis op in de nota van afrekening. Klopt de factuur niet? Maak dan bezwaar bij de makelaar en vraag de notaris om de factuur te verwijderen van de notariële afrekening. Dat laatste is een goede stok achter de deur om de makelaar in beweging te krijgen.

Meer lezen?

afrekening notaris verkoop huis

Veelgestelde vragen:

Wie betaalt de notariskosten bij verkoop huis?

Het is gebruikelijk dat de koper de notariskosten betaalt. Maar dit gaat alleen over de kosten voor de levering en de hypotheek van de koper. Sommige kosten brengt de notaris gewoon in rekening bij de verkoper. Denk aan de kosten voor het aflossen en doorhalen van de hypotheek van de verkoper.

Hoe lang van tevoren krijg je de afrekening van de notaris?

Meestal krijg je als verkoper de afrekening van de notaris pas een week vóór de overdracht. Dit komt doordat de notaris vaak pas kort van tevoren alle gegevens compleet heeft.

Hoe wordt de overwaarde uitbetaald?

De notaris lost uit de verkoopprijs de hypotheek van de verkoper af. Uit de overwaarde betaalt de notaris daarna de kosten van de verkopende makelaar. Wat er overblijft, krijg je een paar werkdagen na de overdracht op je bankrekening gestort. Heb je een overbruggingshypotheek afgesloten? Dan lost de notaris deze lening af uit de overwaarde.