Zijn de kosten van een testament aftrekbaar?

Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Veel mensen vragen zich af of de kosten die ze gemaakt hebben voor hun testament aftrekbaar zijn. Dat is geen rare vraag, want sommige kosten van de notaris zijn inderdaad aftrekbaar.

Welke kosten van de notaris zijn aftrekbaar?

Notariskosten kunnen aftrekbaar zijn voor ondernemers en kopers of verkopers van een eigen woning.

Bespaartips testament

De kosten die een consument maakt voor een testament, samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden zijn helaas niet aftrekbaar. Gelukkig zijn er wel andere manieren waarop je kosten kunt besparen:

  • Regel meerdere dingen in één keer. De meeste notarissen geven een “combi korting” als je meerdere akten in één keer laat opstellen. Zo krijg je bijvoorbeeld een korting als je tegelijk met je testament ook een samenlevingscontract of een levenstestament laat maken.
  • Vraag eerst een paar offertes aan voordat je een notaris kiest. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen notariskantoren. Soms kun je tot wel 50% (!) besparen op de kosten door de tarieven te vergelijken.
  • Kijk of er een gratis alternatief is. Wist je bijvoorbeeld dat je partner automatisch erfgenaam is als je een geregistreerd partnerschap aangaat? Dit kun je gratis regelen bij de gemeente. Een ander voorbeeld is een codicil. Dat is een zelfgemaakt testament waarin je zaken uit de inboedel kunt legateren. Ook dat kan zonder kosten te maken bij de notaris.

Meer lezen?

kosten testament aftrekbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *