Zijn de kosten van de notaris in de erfenis aftrekbaar?

Helaas zijn de meeste kosten van de notaris in de erfenis niet aftrekbaar. In dit blog ontdek je wat je wel en niet kunt aftrekken.

1. Nog niet betaalde rekening

Eén soort kosten van de notaris is natuurlijk wel aftrekbaar van de erfenis. En dat is een rekening die er al lag voor het overlijden maar die nog niet was betaald. Denk aan het geval dat iemand kort voor zijn overlijden een testament heeft gemaakt. Als je de rekening nog niet had betaald, en ook als je de rekening pas krijgt na het overlijden, is het bedrag gewoon aftrekbaar. Het gaat er in de Successiewet om dat er een “rechtens afdwingbare schuld is” op het moment van overlijden.

kosten notaris erfenis aftrekbaar

2. Kosten notaris als executeur niet aftrekbaar

De kosten van de notaris als executeur gaan wel van de erfenis af maar zijn helaas niet aftrekbaar voor de erfbelasting. Vaak maakt dat niet uit omdat een goed doel erfgenaam is. In dat geval gaat er sowieso geen belasting van de erfenis af. Maar bij een kleine erfenis die naar neven of nichten gaat, is het wel jammer dat je niks kunt aftrekken.

3. Verklaring van erfrecht

De kosten van een verklaring van erfrecht zijn helaas niet aftrekbaar voor de erfbelasting. Er zijn wel andere manieren om te besparen op de kosten (zie de link onderaan deze pagina).

4. Bij een verdeling nog wel aftrekbare kosten?

Bij het verdelen van een erfenis kunnen er soms nog wel aftrekbare kosten zijn. Stel dat één erfgenaam het huis overneemt en er zelf gaat wonen. Als je hiervoor een hypotheek afsluit, kunnen de notariskosten daarvoor wel aftrekbaar zijn.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Zijn de kosten voor de verklaring van erfrecht aftrekbaar?

Nee, de kosten voor de verklaring van erfrecht zijn niet aftrekbaar voor de erfbelasting of de inkomstenbelasting.

Welke notariskosten bij een erfenis zijn aftrekbaar?

Notariskosten in de erfenis zijn bijna nooit aftrekbaar voor de erfbelasting. Wel zijn er kosten die bij voorrang uit de erfenis worden betaald, zoals het loon als de notaris executeur of vereffenaar is. Aanvaard je een erfenis beneficiair en is de notaris executeur? Dan draai je zelf niet op voor de kosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *