Maak zelf je codicil met dit gratis voorbeeld

We zijn tegenwoordig gewend om alles online en digitaal regelen. Zelf dingen met de hand opschrijven, dat is niet meer van deze tijd. Dus een codicil opstellen, dat doet niemand meer. Toch? Nou, dat zal je mee vallen. Aardig wat mensen kiezen nog voor een codicil. Vooral ouderen zetten graag zelf op papier wie welke spullen krijgt uit de erfenis. In dit blog vind je een gratis voorbeeld codicil en je ontdekt wat je er wel en niet mee kunt regelen.

Bekijk ook de video over het codicil hieronder. Daarin vind je een handleiding voor je codicil en een antwoord op de meest gestelde vragen:

Wat is een codicil?

Een codicil is een klein testament dat je zelf kunt maken, waarbij je zonder notaris een paar dingen mag regelen. Artikel 4:97 van het Burgerlijk Wetboek zegt er het volgende over:

“Bij een onderhands, door de erflater geheel met de hand geschreven, gedagtekend en ondertekend stuk kunnen zonder verdere formaliteiten beschikkingen worden gemaakt tot het maken van legaten van: kleren, lijfstoebehoren, bepaalde lijfsieraden, bepaalde tot de inboedel behorende zaken en bepaalde boeken.”

codicil

Hoe maak je een codicil?

Een codicil is geldig wanneer je het zelf met de hand schrijft. Je hebt dus alleen maar een pen en papier nodig. Onderaan zet je de datum en een handtekening. Meer dan dit hoef je niet te doen. Je hoeft niet langs de notaris en je hebt ook geen getuigen nodig. Het model codicil hierboven kun je als voorbeeld gebruiken.

Een codicil kun je niet door iemand anders laten opstellen. Printen of typen mag ook niet. Het moet dus echt met de hand. Heb je meerdere vellen papier nodig? Zet dan op elke pagina een nummer, datum en je handtekening. Je kunt het codicil daarna thuis bewaren. Heb je ook een gewoon testament bij de notaris laten maken? Dan kun je de notaris vragen om een kopie van je codicil te bewaren in je dossier. Heb je een executeur benoemd in je testament? Geef diegene dan ook een kopie.

Wat kun je niet regelen in een codicil?

Je kunt in een codicil geen erfgenaam benoemen en ook niet iemand onterven. Wat je niet kunt opnemen in een codicil is een koophuis, geld, een auto, camper, boot of motor. Je kunt ook niet je hele inboedel in één keer aan iemand nalaten bij codicil. Dat kan alleen door alle spullen apart te benoemen.

Tot 2003 kon je in een codicil ook een executeur benoemen. Daarna is de wet gewijzigd. In dit blog leg ik uit hoe dit nu werkt. Heb je vóór 2003 een executeur benoemd in een codicil? Die benoeming is nog steeds geldig. Maar bij een later gemaakt codicil mag het dus niet meer.

Hieronder zie je een overzicht van wat je wel en niet kunt regelen in een codicil. Als het antwoord nee is, dan moet je dus naar de notaris voor een gewoon testament.

Wat wil je regelen?Kan het in een codicil?Kan het in een testament?
GeldNeeJa
ExecuteurNeeJa
MeubelsJaJa
HuisraadJaJa
SieradenJaJa
BoekenJaJa
AutoNeeJa
CamperNeeJa
BootNeeJa
MotorNeeJa
VolmachtNeeNee
UitvaartJaJa

Uitsluiting koude kant

Je wilt natuurlijk niet dat je schoonzoon er met de erfenis vandoor gaat als je dochter gaat scheiden. Neem je dure spullen op in je codicil? Dan is het slim om daarbij de koude kant uit te sluiten. Dit zorgt er voor dat de spullen in je codicil niet in een gemeenschap van goederen vallen. En dat betekent dat die mooie ring alleen voor je dochter is en je schoonzoon er dus geen recht op heeft. We noemen dit ook wel een uitsluitingsclausule of privé clausule. Check dit blog als je meer wilt weten over de privé clausule. In het model codicil hieronder is deze clausule standaard al opgenomen.

Pas op met herroeping!

Wanneer je door de notaris een gewoon testament laat maken, dan staat daar standaard in dat je alle vorige testamenten herroept. Daaronder valt ook je zelf gemaakte codicil. Heb je al een codicil gemaakt en wil je die niet vervangen? Vraag de notaris dan om in je testament op te nemen dat je codicil van kracht blijft.

Ben je niet met een testament bezig maar wil je een oud codicil vervangen? Zet dan duidelijk in je nieuwe codicil dat je alle vorige codicillen herroept. Denk er ook aan om alle kopieën terug te vragen!

Voorbeeld codicil

Hierna volgt een model codicil dat je als voorbeeld kunt gebruiken. De gegevens tussen haakjes moet je uiteraard vervangen.

Codicil

Hierbij bepaal ik, (je voornamen en achternaam), geboren op (je geboortedatum) te (je geboorteplaats) en thans wonende te (je adres), het volgende:

Ik herroep alle voor heden door mij gemaakte codicillen.

Mijn ring (omschrijving, edelmetaal, edelsteen, inscriptie) legateer ik aan (voornamen, achternaam, geboortedatum, adres).

Mijn televisie (merk en type) legateer ik aan (voornamen, achternaam, geboortedatum, adres).

Ik bepaal dat de bij dit codicil nagelaten zaken niet in een gemeenschap van goederen zullen vallen en niet in aanmerking mogen worden genomen bij een verrekenbeding. Dit geldt ook voor hetgeen door zaaksvervanging voor die zaken in de plaats komt.

Getekend te (plaats) op (datum),

(je handtekening)

Nog meer zelf regelen zonder kosten?

Veelgestelde vragen:

Wat is een codicil?

Een codicil is een klein testament dat je zelf kunt maken, waarbij je zonder notaris een paar dingen mag regelen. Check mijn blog voor meer uitleg en een voorbeeld.

Wat is de wettelijke betekenis van het begrip codicil?

Artikel 4:97 van het Burgerlijk Wetboek zegt er het volgende over:

Bij een onderhands, door de erflater geheel met de hand geschreven, gedagtekend en ondertekend stuk kunnen zonder verdere formaliteiten beschikkingen worden gemaakt tot het maken van legaten van: kleren, lijfstoebehoren, bepaalde lijfsieraden, bepaalde tot de inboedel behorende zaken en bepaalde boeken.

Waar vind ik een voorbeeld codicil?

In dit blog vind je een voorbeeld codicil dat je kunt gebruiken. Let op: een codicil is alleen geldig wanneer je het zelf met de hand schrijft. Je kunt het niet door iemand anders laten maken. Printen of typen mag ook niet.

Gaat een codicil ook over je uitvaart en medische zaken?

Een codicil is bedoeld om zelf een legaat te regelen zonder notaris. Maar ook voor je uitvaart en medische zaken kun je zelf iets op papier zetten zonder notaris. Check daarvoor dit blog waarin ik uitleg hoe je zelf de wensen voor je uitvaart kunt vastleggen. Ook over je levenseinde kun je zelf iets opschrijven. Het vastleggen van deze twee zaken kan dus zonder kosten te maken