Tot in de jaren ’90 was het populair om je woning alvast op naam van de kinderen te zetten. Dankzij een paar fiscale wijzigingen is het nu niet meer aantrekkelijk om mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. En na 1 januari 2023 wordt het nog nadeliger dan het nu al is. Gelukkig zijn er wel een paar andere mogelijkheden.

Waarom kan het niet meer uit om de woning op naam van je kinderen te zetten?
Dankzij het boxenstelsel is het voor de inkomstenbelasting veel gunstiger om vermogen in Box 1 te hebben dan in Box 3. Dit komt omdat overwaarde in Box 1 niet wordt belast maar in Box 3 wel. Wanneer je een woning op naam van je kinderen gaat zetten, is het vanaf dat moment Box 3 vermogen. Ook als je het verkoopt en je kind de koopprijs schuldig blijft. Want in dat geval is jouw vordering op je kind Box 3 vermogen.
Vroeger was de overdrachtsbelasting standaard 6%. Sinds een paar jaar hebben we drie tarieven: 0%, 2% en 8%. Als je zelf in het huis blijft wonen, dan valt je kind onder het hoogste tarief. Je bent dus al direct 8% van je woning kwijt en daarna heb je elk jaar de Box 3 heffing. Het is maar de vraag of je dit ooit terug verdient door een lagere erfbelasting of andere kostenbesparing.
Wat je wel kunt doen!
Veel ouders willen op tijd hun vermogen overdragen aan de kinderen. Als je dat op een slimme manier doet, bespaar je veel belasting. Ook scheelt het voor de eigen bijdrage aan het verpleeghuis. Want elke euro die je aan de kinderen geeft, telt niet meer mee voor de vermogenstoets.
Mede om deze reden hebben al meer dan één miljoen (!!) Nederlanders een levenstestament gemaakt bij de notaris. Een levenstestament is een algemene volmacht die het onder andere mogelijk maakt om bij leven vermogen over te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het scenario dat je naar het verpleeghuis gaat en je huis verkocht moet worden. Het levenstestament maakt het in dat geval mogelijk om de verkoopopbrengst direct aan de kinderen te geven. In combinatie met een slim testament kan dit soms zelfs belastingvrij!
Iedereen boven de 60 jaar zou eigenlijk een levenstestament moeten maken. Ook als je getrouwd bent en kinderen hebt. Misschien juist wel in dat geval. Want het huwelijk regelt niet dat je voor elkaar een handtekening kunt zetten. En mensen met kinderen zijn eerder geneigd om bij leven hun geld weg te schenken.
Je kunt al een levenstestament laten maken vanaf € 317 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Dit komt doordat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen. Daardoor zijn er grote prijsverschillen tussen kantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.
Wat verandert er in 2023 als je mede eigenaar wilt worden van de woning van je ouders?
In 2023 verandert zowel de inkomstenbelasting als de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting gaat omhoog naar 10,4% en in Box 3 ga je veel meer belasting betalen. Het wordt dus nog nadeliger om als kind mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. Het heeft fiscaal meestal pas zin als de langstlevende ouder naar het verpleeghuis gaat. Ook bestaande situaties worden minder gunstig vanwege de hogere inkomstenbelasting. Hopelijk is dit een tijdelijke situatie, want het is vooral de gewone man die hiervan de dupe is.
Meer lezen?
- Compleet stappenplan voor wie zijn huis niet wil opeten (video).
- 10 manieren om onder die vervelende erfbelasting uit te komen.
- Overdrachtsbelasting besparen? Dat kan met deze slimme trucs.
Veelgestelde vragen:
Is het huis op naam van je kind zetten slim?
Het huis op naam van je kind zetten is een dure kwestie. Het kost een hoop geld om te regelen en meestal betaal je daarna veel meer belasting. Als het om een vakantiehuis gaat, kan het nog wel een slimme zet zijn. Want dat is ook nu al Box 3 vermogen. Mogelijk is de heffing lager als je het op naam van de kinderen zet.
Kun je een kind mede-eigenaar maken van je woning?
Ja, het is mogelijk om je kind mede-eigenaar te maken van een woning. Je kunt bij de notaris een deel van de eigendom overdragen. Maar het kost een hoop geld en voor de meeste mensen heeft het geen voordelen.