Woning op naam van kinderen zetten, is dat slim?

Tot in de jaren ’90 was het populair om je woning alvast op naam van de kinderen te zetten. Dankzij een paar fiscale wijzigingen is het nu niet meer aantrekkelijk om mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. En na 1 januari 2023 wordt het nog nadeliger dan het nu al is.

woning op naam van kinderen zetten

Waarom kan het niet meer uit om de woning op naam van je kinderen te zetten?

Dankzij het boxenstelsel is het voor de inkomstenbelasting veel gunstiger om vermogen in Box 1 te hebben dan in Box 3. Dit komt omdat overwaarde in Box 1 niet wordt belast maar in Box 3 wel. Wanneer je een woning op naam van je kinderen gaat zetten, is het vanaf dat moment Box 3 vermogen. Ook als je het verkoopt en je kind de koopprijs schuldig blijft. Want in dat geval is jouw vordering op je kind Box 3 vermogen.

Vroeger was de overdrachtsbelasting standaard 6%. Sinds een paar jaar hebben we drie tarieven: 0%, 2% en 8%. Als je zelf in het huis blijft wonen, dan valt je kind onder het hoogste tarief. Je bent dus al direct 8% van je woning kwijt en daarna heb je elk jaar de Box 3 heffing. Het is maar de vraag of je dit ooit terug verdient door een lagere erfbelasting of andere kostenbesparing.

Wat verandert er in 2023 als je mede eigenaar wilt worden van de woning van je ouders?

In 2023 verandert zowel de inkomstenbelasting als de overdrachtsbelasting. Beide wijzigingen zijn, op het moment dat ik dit schrijf, nog niet definitief. Maar we mogen er van uit gaan dat zowel de Box 3 heffing als de overdrachtsbelasting flink omhoog gaat. Het wordt dus nog nadeliger om als kind mede eigenaar te worden van de woning van je ouders.

Meer lezen?