Woning op naam van kinderen zetten, is dat slim?

Tot in de jaren ’90 was het populair om je woning alvast op naam van de kinderen te zetten. Dankzij een paar fiscale wijzigingen is het nu niet meer aantrekkelijk om mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. En na 1 januari 2023 wordt het nog nadeliger dan het nu al is.

woning op naam van kinderen zetten

Waarom kan het niet meer uit om de woning op naam van je kinderen te zetten?

Dankzij het boxenstelsel is het voor de inkomstenbelasting veel gunstiger om vermogen in Box 1 te hebben dan in Box 3. Dit komt omdat overwaarde in Box 1 niet wordt belast maar in Box 3 wel. Wanneer je een woning op naam van je kinderen gaat zetten, is het vanaf dat moment Box 3 vermogen. Ook als je het verkoopt en je kind de koopprijs schuldig blijft. Want in dat geval is jouw vordering op je kind Box 3 vermogen.

Vroeger was de overdrachtsbelasting standaard 6%. Sinds een paar jaar hebben we drie tarieven: 0%, 2% en 8%. Als je zelf in het huis blijft wonen, dan valt je kind onder het hoogste tarief. Je bent dus al direct 8% van je woning kwijt en daarna heb je elk jaar de Box 3 heffing. Het is maar de vraag of je dit ooit terug verdient door een lagere erfbelasting of andere kostenbesparing.

Wat verandert er in 2023 als je mede eigenaar wilt worden van de woning van je ouders?

In 2023 verandert zowel de inkomstenbelasting als de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting gaat omhoog naar 10,4% en in Box 3 ga je veel meer belasting betalen. Het wordt dus veel nadeliger om als kind mede eigenaar te worden van de woning van je ouders. Ook bestaande situaties worden minder gunstig vanwege de hogere inkomstenbelasting.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Is het huis op naam van je kind zetten slim?

Het huis op naam van je kind zetten is een dure kwestie. Het kost een hoop geld om te regelen en meestal betaal je daarna veel meer belasting. Als het om een vakantiehuis gaat, kan het nog wel een slimme zet zijn.

Kun je een kind mede-eigenaar maken van je woning?

Ja, het is mogelijk om je kind mede-eigenaar te maken van een woning. Je kunt bij de notaris een deel van de eigendom overdragen. Maar het kost een hoop geld en voor de meeste mensen heeft het geen voordelen.