Wat zijn de gevolgen van niet tekenen verklaring van erfrecht?

Stel je krijgt een brief van de notaris waarin staat dat je erfgenaam bent. Maar jij zit hier helemaal niet op te wachten. Bijvoorbeeld omdat je weet dat de erfenis niks voorstelt. Of omdat je liever geen contact wilt met de andere erfgenamen. Wat zijn de gevolgen als je niet wilt tekenen voor de verklaring van erfrecht?

Niet tekenen en toch beneficiair erfgenaam worden

In de brief die je krijgt van de notaris vind je drie keuzes: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Een vierde keuze is om niks te doen. Maar daar heeft de wetgever over nagedacht. Stel dat een andere erfgenaam er voor kiest om beneficiair te aanvaarden. Maak jij geen keuze maar ben je wel op de hoogte van de keuze die de andere erfgenaam maakt? Dan wordt jij ook beneficiair erfgenaam, of je dat nou wilt of niet. Eén van de gevolgen van het niet tekenen voor de verklaring van erfrecht kan dus zijn dat je niet meer kunt verwerpen en dat je beneficiair erfgenaam wordt.

niet tekenen en toch erfgenaam worden

Niet tekenen en toch zuiver erfgenaam worden

Hebben de andere erfgenamen zuiver aanvaard en ben jij degene waar het wachten op is? Dan staat er nog een tweede truc in de wet waarmee de rest jou tot actie kan dwingen. Dat is het stellen van een termijn door de kantonrechter. De andere erfgenamen kunnen de kantonrechter vragen om jou een termijn te stellen. Reageer je niet binnen die termijn? Dan aanvaard je zuiver. Wilde je niks te maken hebben met de erfenis omdat je bang bent voor schulden? Dan kun je zo’n termijn maar beter niet negeren! Want anders draai je dus voor de schulden van de overledene op.

gevolgen niet tekenen verklaring van erfrecht

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *