Wat te doen met geld erfenis? 5 slimme ideeën

Wie een erfenis krijgt wil het geld natuurlijk goed besteden. Aan de ene kant wil je een hoog rendement, maar aan de andere kant wil je niet te veel risico lopen. En als het even kan, betaal je graag zo weinig mogelijk belasting. Wil jij weten wat je het beste kunt doen geld uit een erfenis? Misschien kun je wat met de volgende 5 tips.

1. Probeer de inkomstenbelasting te vermijden

Erf je meer dan de vrijstelling voor de erfbelasting? Dan betaal je over het meerdere tussen de 10% en 40% erfbelasting. Het zou zonde zijn als je daarna ook nog inkomstenbelasting moet betalen over hetzelfde vermogen. Er zijn twee plekken waar je gelukkig geen belasting betaalt over je vermogen. De eerste is je “eigen woning” in Box 1 en de tweede is de vrijstelling in Box 3.

Stellen hebben in Box 3 een vrijstelling van meer dan € 100.000. Tot dat bedrag maakt het dus niet uit wat je met het geld doet. Of je het nou op de bank zet, belegt in aandelen of uitleent aan de kinderen. In alle gevallen betaal je onder de vrijstelling geen rendementsheffing.

Is je Box 3 vermogen hoger dan de vrijstelling? Dan betaal je over het meerdere wel inkomstenbelasting. In het huidige – tijdelijke – Box 3 stelsel betaal je minder belasting over spaargeld dan over ander vermogen. Het kan dus slim zijn om je geld gewoon op een spaarrekening te zetten omdat dit fiscaal gunstiger is. Je wilt uiteraard wel een zo hoog mogelijke rente ontvangen. Dit kan door je geld tijdelijk vast te zetten, bijvoorbeeld voor een periode van een jaar. Wil je op ieder moment je spaargeld kunnen opnemen? Dan is het meestal slimmer om over te stappen naar een andere bank. Zo kun je bijvoorbeeld een gratis spaarrekening openen bij Bunq. Dat is een Nederlandse online bank die veel meer rente betaalt dan de reguliere banken. Je geld valt gewoon onder het depositogarantiestelsel, dus je loopt geen risico.

De overwaarde van je “eigen woning” wordt niet belast door de overheid. Gebruik je een erfenis voor een nieuwe badkamer of keuken? Of los je de hypotheek er mee af? Dan betaal je over dat bedrag geen rendementsheffing.

2. Geld uitlenen aan de kinderen

Veel ouders willen hun kinderen graag helpen met de aankoop van een huis. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een schenking of een eigenwoninglening. Maar er is nog een andere manier die slimmer kan zijn. Veel mensen hebben schulden waardoor ze geen hypotheek kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld een zakelijke lening, een financiering voor een auto of een doorlopend krediet. Soms hebben deze leningen torenhoge rentes.

Je kunt overwegen om een lening aan je kind te geven waarmee je kind een andere schuld aflost. Je kind kan beter rente aan jou betalen dan aan de bank. Op die manier blijft het geld in de familie. Een bijkomend voordeel is dat een lening tussen ouders en kind niet geregistreerd wordt bij het BKR. Dit kan in de toekomst helpen bij een hypotheekaanvraag.

Wil je kind een eigen zaak beginnen? Dan kan het een slim idee zijn om dat te financieren. Dit kan in de vorm van een lening, maar je kunt bijvoorbeeld ook “stille vennoot” worden in het bedrijf van je kind.

3. Vastgoed kopen op de beurs

Veel mensen zouden graag vastgoed willen kopen om te verhuren. Onroerend goed is waardevast en geeft maandelijks inkomen. Misschien is het wel het slimste wat je kunt doen met geld uit een erfenis. Heb je te weinig geërfd om een compleet pand te kunnen kopen? Dan kun je ook beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen. Je ontvangt in dat geval iedere maand een stukje dividend. Je kunt voor elk bedrag instappen en je kunt de aandelen gemakkelijk kopen en verkopen op de beurs. Vanwege de recent gestegen rentes zijn dit soort fondsen een stuk goedkoper geworden.

Je kunt op deze manier bijvoorbeeld investeren in woningen, kantoren, datacenters of ziekenhuizen. Verdiep je goed in een fonds voordat je wat koopt. Kijk bijvoorbeeld op Google of het fonds dat je wilt kopen recent in het nieuws is geweest. Check of het fonds veel of weinig schulden heeft in verhouding tot andere fondsen. Een fonds met veel schulden is gevoeliger voor rentewijzigingen.

Bij veel banken is het aanbod aan fondsen trouwens zeer beperkt. Het loont de moeite om rond te kijken naar een zogenoemde “broker”. Daar heb je meer mogelijkheden, terwijl de kosten lager zijn. Een populaire optie is bijvoorbeeld DeGiro. Al meer dan 2,5 miljoen beleggers hebben daar een account aangemaakt!

4. Investeer in jezelf

Volgens Warren Buffet kun je het beste in jezelf investeren. Je kunt een erfenis bijvoorbeeld gebruiken voor een opleiding waarmee je een betere baan kunt krijgen. Het rendement daarvan kan vele malen hoger zijn dan beleggen in vermogen.

Generally speaking, investing in yourself is the best thing you can do. Anything that improves your own talents; nobody can tax it or take it away from you. They can run up huge deficits and the dollar can become worth far less. You can have all kinds of things happen. But if you’ve got talent yourself, and you’ve maximized your talent, you’ve got a tremendous asset that can return ten-fold. (Warren Buffett)

5. Koop een betere auto

Een betere auto kopen, is dat misschien het beste wat je kunt doen met geld uit een erfenis? Iedereen adviseert je om je huis te verduurzamen, omdat je daarmee energiekosten bespaart. Maar reken eens eerlijk uit wat je auto elke maand kost. Heb jij een wat ouder exemplaar dat bepaald niet zuinig is? Veel mensen houden niet precies bij wat ze iedere maand uitgeven aan hun auto. Eigenlijk zouden ze dat wel moeten doen. Investeren in een zuinige en betrouwbare auto kan je een hoop geld schelen. Mijn vorige auto kwam op 1 liter benzine nauwelijks verder dan 10 kilometer. Daarna kocht ik een hybride auto die in de praktijk bijna twee keer zo zuinig is. Daarmee heb ik de afgelopen tien jaar 5.000 liter benzine bespaard!

Meer lezen?

wat te doen met geld erfenis