Wat moet er in een testament staan? Deze 7 punten!

Ga jij binnenkort naar de notaris voor een testament en vraag je je af wat er in moet staan? Dit zijn de 7 punten die in geen enkel testament mogen ontbreken. Check ook het formulier onderaan deze pagina waarop je je wensen kunt invullen.

1. Het herroepen van vorige akten

Elk testament begint met het laten vervallen van je vorige testament. Want je wilt natuurlijk geen verwarring over wat je laatste wil is. Sta er wel bij stil dat de herroeping in je nieuwe testament niet op alles ziet wat je daarvóór hebt getekend. Want een volmacht blijft bijvoorbeeld gewoon van kracht. En de begunstiging in een polis die bij overlijden uitkeert ook. Met een algemene tekst in een testament vervallen je eerder vastgelegde uitvaartwensen niet. Geef dus duidelijk aan bij de notaris wat je wel en niet wilt herroepen.

2. Het maken van een rechtskeuze

Woon je in het buitenland of heb je vermogen in het buitenland? Of heb je een tweede nationaliteit? Een paar jaar geleden is er veel veranderd op het gebied van de rechtskeuze. Dit laatste is de mogelijkheid om te kiezen voor het erfrecht van een ander land. Binnen de EU zijn er nu uniforme regels voor het maken van een keuze en de erkenning daarvan door andere landen. Geef altijd duidelijk aan bij de notaris als je een link hebt met een ander land. Want dit kan gevolgen hebben voor de inhoud van je testament.

Meer uitleg over het maken van een rechtskeuze.

3. Het benoemen van je erfgenamen

Geen testament is compleet zonder het benoemen van je erfgenamen. We noemen dat ook wel de “erfstelling”. Houd er rekening mee dat een erfgenaam vóór jou kan overlijden. Moet dat erfdeel dan naar zijn of haar kinderen? Of gaat het naar de andere erfgenamen. Of wil je in dat geval een nieuwe, andere erfgenaam benoemen voor dat deel van de erfenis? Het kan allemaal, maar niet tegelijk. Je moet een keuze make uit één van de drie opties. Denk hier dus goed over na voordat je naar de notaris gaat.

Heb je trouwens nog geen notaris uitgezocht? Dan is het goed om te weten dat de tarieven verschillen per notariskantoor. Dit komt doordat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen. Dat heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn. Je kunt al een testament laten maken vanaf € 343 (bron). Bij sommige notarissen betaal je tot wel twee of drie keer zoveel. Vergelijk daarom altijd een paar offertes voordat je een notaris kiest. Je vindt de tarieven bij jou in de buurt op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer uitleg over de mogelijkheden bij de “erfstelling”.

4. Het opnemen van legaten

Legaten zijn niet verplicht in een testament, maar staan er wel vaak in. Een legaat is iets wat je specifiek aan één persoon nalaat. Je kunt bijvoorbeeld je auto aan je neef nalaten. Of je kunt € 10.000 aan een goed doel geven. Vooral als je een goed doel tot erfgenaam benoemt, is het belangrijk om op te schrijven wat er met je spullen moet gebeuren. Moet de inboedel bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel? Of mogen alle spullen naar de familie en erft het goede doel alleen maar je huis en de bankrekening?

Dit zijn 10 legaten die je in je testament kunt zetten (video).

5. Het benoemen van een executeur

Iets wat er altijd in een testament moet staan, is het benoemen van een executeur. De executeur is degene die na je overlijden de erfenis afwikkelt. De meeste mensen benoemen één van de erfgenamen tot executeur. Een andere optie is dat je de notaris benoemt.

Je kunt drie soorten executeurs benoemen. De uitvaartexecuteur regelt alleen het afscheid en verder niks. De beheersexecuteur regelt ook de bankzaken en belastingen na je overlijden. De executeur met de meeste bevoegdheden is de zogenoemde afwikkelingsbewindvoerder. Hiervoor kun je kiezen als je veel erfgenamen benoemt of om een andere reden problemen verwacht bij de afwikkeling.

Meer uitleg over afwikkelingsbewind.

6. Het opnemen van een uitsluitingsclausule

Je wilt natuurlijk niet dat de ex van je erfgenaam er met de helft van jouw vermogen vandoor gaat. Een uitsluitingsclausule in je testament zorgt er voor dat de erfenis niet in een gemeenschap van goederen valt. Dit betekent dat de partner van je erfgenaam er geen recht op heeft. Er zijn verschillende varianten voor deze clausule. Bespreek je situatie en wensen met de notaris en kies de optie die bij jou past.

Dit zijn de 6 opties voor een uitsluitingsclausule.

7. Het geven van een volmacht

Het zevende en tevens laatste punt is het geven van een algemene volmacht. In je testament staat wie je erfenis krijgt en wie alles gaat regelen na je overlijden. Maar misschien moet dat regelen al wel eerder beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je ziek wordt en naar een verpleeghuis moet. Je executeur mag dat niet voor je organiseren, want die is pas bevoegd na je overlijden.

In een algemene volmacht of levenstestament kun je vastleggen dat de executeur ook gemachtigde is. Met zo’n volmacht kan je executeur bijvoorbeeld ook een verhuizing en de bankzaken regelen. Een hele goede aanvulling op je testament dus! Bespaartip: vraag een paar offertes aan voor je testament en informeer daarbij naar een “combi korting” als je tegelijk met je testament ook een levenstestament laat opstellen. Hiermee kun je een paarhonderd euro besparen op de totale kosten.

Hier vind je een gratis model voor zo’n volmacht.

wat moet er in een testament staan
klik op de afbeelding voor een pdf bestand

Veelgestelde vragen:

Wat is belangrijk om in een testament te zetten?

Een testament is niet compleet zonder een herroeping, een erfstelling en de benoeming van een executeur. Verder nemen veel mensen een rechtskeuze, een uitsluitingsclausule en legaten op in hun testament.

Wat mag wel en niet in een testament?

De inhoud van je testament mag niet in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde. Dit staat in artikel 4:44 en artikel 4:45 van het Burgerlijk Wetboek.

In je testament mogen alleen rechtshandelingen staan die een uiterste wil inhouden. Dit staat in artikel 20 van de Wet op het notarisambt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je geen volmacht of schenking kunt opnemen in een testament.

Wat moet er in een handgeschreven testament staan?

Een codicil kun je zelf met de hand schrijven en voorzien van een datum en je handtekening. Je mag daarin een klein aantal legaten opnemen.

Artikel 4:97 Burgerlijk Wetboek: “Bij een onderhands, door de erflater geheel met de hand geschreven, gedagtekend en ondertekend stuk kunnen zonder verdere formaliteiten beschikkingen worden gemaakt tot: het maken van legaten van: kleren, lijfstoebehoren en bepaalde lijfsieraden; bepaalde tot de inboedel behorende zaken en bepaalde boeken;”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *