Wat kost een volmacht bij de notaris?

Elke maand regelen 10.000 mensen een uitgebreide volmacht bij de notaris. Dat is een hele slimme zet. Want een volmacht die je nu uit voorzorg maakt, kan je later een hoop ellende besparen. In dit blog vind je een paar tips om dit zo goedkoop mogelijk te regelen.

Wat kost een volmacht bij de notaris?

Elke notaris mag zelf de tarieven bepalen. De kosten voor een volmacht verschillen flink per regio en per notariskantoor. Dit zijn de laagste kosten voor een volmacht per provincie die ik kon vinden op de grootste landelijke vergelijkingssite (juli 2022):

Provincie:Goedkoopste volmacht bij de notaris:
Zeeland€ 544
Noord Brabant€ 363
Limburg€ 304
Zuid Holland€ 350
Noord Holland€ 360
Utrecht€ 441
Flevoland€ 405
Gelderland€ 272
Overijssel€ 390
Drenthe€ 330
Friesland€ 375
Groningen€ 320
(De actuele tarieven vind je op de website van De goedkoopste notaris)

Zelfs tussen de goedkoopste notarissen zitten nog grote verschillen. De goedkoopste in Zeeland is twee keer zo duur als de goedkoopste in Gelderland. Maar ook binnen dezelfde provincie zijn er grote prijsverschillen. Het loont dus absoluut de moeite om eerst een paar offertes aan te vragen voordat je een notaris kiest.

Wat kost het om online een volmacht te regelen?

De gebruikelijke procedure voor een volmacht is dat je twee keer naar de notaris gaat. Bij de eerste afspraak worden je wensen besproken. Daarna maakt de notaris een concept. Bij de tweede afspraak wordt de volmacht ondertekend. Wanneer je een volmacht online regelt, ga je in plaats van twee keer maar één keer naar de notaris. Het eerste gesprek over je wensen en de mogelijkheden sla je dus over. Misschien ben je goedkoper uit, maar je krijgt er ook minder voor.

kosten één volmacht:kosten twee volmachten:
Nationale notaris€ 290€ 410
Nu notariaat€ 275€ 399
Ligo€ 295

De beste bespaar tips

Dit zijn de 3 beste tips om te besparen op de kosten voor je volmacht:

  • De meeste mensen laten de volmacht vastleggen in een levenstestament bij de notaris. Vraag een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op deze pagina. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee.
  • Meer kopen is meer korting. Regel dus zoveel mogelijk onderwerpen in één keer. Laat bijvoorbeeld tegelijk met de volmacht ook een testament maken en vraag om een combi korting.
  • Regel alleen bij de notaris wat echt bij de notaris moet. Sommige onderwerpen hoef je niet bij de notaris vast te leggen, zoals je wensen over het levenseinde. Een euthanasieverklaring of behandelverbod kun je gewoon zelf op papier zetten met een beetje hulp van je huisarts.

Meer lezen?

wat kost een volmacht bij de notaris

Veelgestelde vragen:

Hoeveel kost een volmacht bij de notaris?

Er is geen vast tarief voor een volmacht bij de notaris. Het tarief voor één algemene volmacht begint bij ongeveer € 300,-.

Kan ik zelf een volmacht maken?

Voor sommige onderwerpen mag je zelf een volmacht maken. Zo heb je wettelijk gezien geen notaris nodig om een volmacht te geven voor medische zaken. Een volmacht voor de bankzaken kun je gratis bij de bank regelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *