Wat is een samenlevingscontract?

Er zijn veel misverstanden over wat een samenlevingscontract is. De meeste mensen weten dat je er voor naar de notaris moet. Maar minder bekend is wat er precies in staat en of het wel echt nodig is.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin staat dat je voor elkaar zult zorgen. Dit zijn de enige eisen die de wet stelt. Verder mag je dus zelf weten wat je wilt afspreken.

Wat staat er nog meer in?

Een paar afspraken zijn gebruikelijk. Zoals de afspraak om elkaar het partnerpensioen na te laten. En de afspraak dat de inboedel van je samen is. Ook kun je opnemen wat je met het huis doet als je weer uit elkaar zou gaan. Denk aan het eigen geld wat je er in hebt gestoken.

wat is een samenlevingscontract
check dit model voor de standaard afspraken

Wat zijn de gevolgen van een contract?

Met een samenlevingscontract heb je geen gemeenschap van goederen. Je hoeft geen alimentatie aan je partner te betalen wanneer je uit elkaar gaat. En je hebt in dat geval ook geen recht op elkaars pensioen. De gevolgen zijn dus heel anders dan bij een huwelijk. Maar de erkenning door de overheid is wel hetzelfde. Zo heb je recht op een vrijstelling voor de erfbelasting en je bent fiscaal partner. En als samenwoner met contract krijg je bij overlijden net zoveel pensioen als een gehuwd stel.

Samenlevings-
contract
Registreren als partners of trouwen
kan het gratis?NeeJa
fiscaal partner / toeslag partnerJaJa
gemeenschap van goederenNeeJa
nabestaanden pensioenJaJa
pensioen vereveningNeeJa
achternaam partner aannemenNeeJa
partner alimentatieNeeJa
kinder alimentatieJaJa
kinderen automatisch erkendNeeJa
vader automatisch gezagNeeJa
vrijstelling erfbelastingJaJa
erfgenaamNeeJa

Wanneer je kiest voor een contract, dan is het slim om ook een testament te laten maken. Want met alleen een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. In een testament kun je ook opnemen wat er met de erfenis gebeurt als er kinderen komen of wanneer je gaat trouwen. Een goed testament gaat hierdoor de rest van je leven mee.

(het filmpje hierboven is van de KNB)

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *