Wat is een hypotheek?

De meeste mensen gebruiken het woord hypotheek verkeerd en weten dus niet precies wat het is. Een hypotheek is niet je lening maar de zekerheid die je daarvoor terug geeft aan de bank. Niet jij maar de bank heeft dus een recht van hypotheek.

Wat is een hypotheek?

Het recht van hypotheek geeft de bank voorrang op de koopprijs. De bank krijgt als eerste zijn geld terug bij de verkoop van je huis. Wanneer je stopt met betalen, dan mag de bank je huis ook veilen. Het geeft de bank dus zekerheid.

wat is een hypotheek

Is het huis van de bank als je niet meer betaalt?

Hypotheek betekent niet dat het huis van de bank is als je niet op tijd betaalt. Want op grond van de wet mag je dat niet met elkaar afspreken. De bank mag in dat geval je huis wel openbaar verkopen op een executieveiling.

recht van hypotheek

In sommige landen kun je de sleutels inleveren bij de bank en vertrekken. In Nederland kan dat niet. De schuld aan de bank rust niet alleen op het huis maar ook op jou als persoon. De bank kan dus ook beslag leggen op je salaris of je spaargeld. Je kunt je in Nederland verzekeren voor een restschuld. Moet je het huis verkopen vanwege een scheiding of ontslag? Dan blijf je dankzij zo’n verzekering niet met een restschuld zitten.

Waarom moet je voor een hypotheek naar de notaris?

Om een hypotheek te vestigen heb je een akte van de notaris nodig. Ook een volmacht daarvoor kun je alleen bij notariële akte geven. Hypotheek geven aan de bank kan dus niet zonder een bezoek aan de notaris.

hypotheek notaris

Meer lezen?