Wanneer recht op kwijtschelding schuld na overlijden?

Bij het krijgen van een erfenis denken de meeste mensen aan het erven van geld, een huis of inboedel. Maar helaas komt het ook vaak voor dat iemand alleen maar schulden nalaat en nauwelijks bezit. Gelukkig heb je als erfgenaam soms recht op kwijtschelding van een schuld na overlijden.

1. Studieschuld

Bij overlijden vervalt je studieschuld bij DUO. Als erfgenaam draai je hier dus niet voor op. Dit komt dus neer op een soort kwijtschelding van deze schuld na overlijden.

kwijtschelding schuld na overlijden
(info van de website van DUO)

2. Persoonlijke lening met overlijdensrisicoverzekering

Aan een persoonlijke lening is vaak een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Soms heeft de lener dit zelf niet eens door en maakt iemand zich onterecht zorgen over wat er na het overlijden gebeurt. Bij overlijden wordt de lening automatisch afbetaald uit de polis en is de schuld dus weg.

3. Vordering afboeken na beneficiaire aanvaarding

Iemand die een erfenis krijgt met schulden doet er verstandig aan om beneficiair te aanvaarden. Daardoor biedt je eigen vermogen geen verhaal voor een schuldeiser van de overledene.

Bestaat de erfenis alleen maar uit schulden en is er geen bezit? Dan valt er voor de schuldeisers ook niks te halen. Vaak zal een schuldeiser er zelf al voor kiezen om zijn vordering af te boeken. Je kunt ook als erfgenaam aan de kantonrechter vragen om opheffing van de vereffening van de nalatenschap wegens gebrek aan baten. Meer uitleg daarover vind je in deze handleiding.

opheffing vereffening nalatenschap

Meer lezen?

Welke schulden worden kwijtgescholden bij overlijden?

Een studieschuld bij DUO vervalt na overlijden. Een persoonlijke lening hoef je ook niet terug te betalen als hiervoor een verzekering is afgesloten, wat vaak het geval is. Tegen andere schulden kan een erfgenaam zich beschermen door beneficiair te aanvaarden.

Wat gebeurt er met je schulden als je sterft?

Je schulden gaan bij overlijden over op je erfgenamen. Een erfgenaam kan zich beschermen tegen een schuld door beneficiair te aanvaarden. Daardoor mag een schuldeiser zijn vordering alleen verhalen op de erfenis. De erfgenaam hoeft de schuld dan niet uit zijn eigen vermogen te betalen.

Hoe lang na overlijden kunnen schuldeisers zich nog melden?

De algemene verjaringstermijn voor schulden is 5 jaar. Dit betekent dat schuldeisers zich tot 5 jaar na het overlijden mogen melden bij de erfgenaam. Dit maakt het extra belangrijk om als erfgenaam bij schulden altijd beneficiair te aanvaarden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *