Bij de duurste aankoop van je leven kan er een hoop misgaan. Zoals een probleem met het huis of de financiering die niet rond komt. Ook heel vervelend is de situatie dat de overdracht niet door kan gaan omdat het geld nog niet op de rekening staat bij de notaris. In dit blog ontdek je wanneer je je geld moet overmaken naar de notaris.
Wat zijn de regels?
Bij de aankoop van een huis moet de koopsom “uit de macht” van de koper zijn. Dit houdt in dat de koopprijs bij de notaris op de rekening moet staan voordat je de sleutels krijgt. Een bekend gezegde onder notarissen is “geen geld, geen akte“.

Op grond van de Wet op het notarisambt moet de koopprijs ook op een speciale rekening worden gestort. Dit is een zogenoemde “kwaliteitsrekening”. Deze staat los van het vermogen van het notariskantoor. De rekening wordt alleen gebruikt voor het overmaken van een groot bedrag van de koper naar de notaris en van de notaris naar de verkoper.

Maak je geld over vanaf je eigen rekening
Krijg je een lening of schenking van familie voor de aankoop van je huis? Diegene is geen partij bij de aankoop. Dus als het geld vanaf zijn of haar rekening naar de notaris gaat, kun jij het niet gebruiken om de koopprijs te betalen. Daarvoor moet de notaris eerst je familielid officieel identificeren. En bovendien moet de notaris een document hebben waaruit blijkt dat jij dat geld onvoorwaardelijk mag gebruiken voor de aankoop. Denk aan een schenkingsakte of leningsovereenkomst.
Het beste is dus om dit geld eerst door het familielid op jouw rekening te laten storten. Wanneer dat geregeld is, kun jij het geld vanaf jouw rekening overmaken naar de notaris.
Maak het geld op tijd over
Het beste is om er voor te zorgen dat je geld één werkdag voor de overdracht op de bankrekening van de notaris staat. Dus bij een overdracht op woensdag, zorg je er voor dat het geld er dinsdag is. Of bij een overdracht op maandag, zorg je dat het geld op vrijdag al bij de notaris is. Loop je toch tegen een probleem aan? Dan heb je nog een hele werkdag om het op te lossen. Zo komen kopers er wel eens achter dat de betaallimiet van hun internetbankieren te laag is. Of blijkt dat de verwerking tussen jouw bank en die van de notaris langer duurt dan je had verwacht.
Soms is het mogelijk om een bedrag te betalen met je pinpas bij de notaris. Probeer dat wel zoveel mogelijk te voorkomen. Er zal maar net een pinstoring zijn op dat moment. Of dat je er achter komt dat de limiet op de pinpas te laag is. Sta er ook bij stil dat je limiet misschien voldoende is bij de notaris maar dat je vandaag nog andere bedragen moet pinnen. Denk aan de parkeerautomaat en de bouwmarkt. Wel vervelend als je je pinpas de rest van de dag niet meer kunt gebruiken.