Het is een terechte vraag, die niet alleen van belang is als je gaat scheiden maar ook als je een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden wilt maken. Waarom zou je in al deze gevallen afstand willen doen van bijzonder partnerpensioen?

Wat is partnerpensioen?
Bouw je op dit moment pensioen op of ben je al met pensioen? Dan gaat normaal gezien je pensioen over op je partner als jij overlijdt. We noemen dit partnerpensioen of nabestaandenpensioen.
Wanneer heb je recht op partnerpensioen?
Je partner heeft niet altijd recht op partnerpensioen. Je kunt bijvoorbeeld geen nieuwe partner meer aanmelden wanneer je al met pensioen bent. Hetzelfde geldt voor een pensioen dat nog niet is ingegaan maar waarvoor je geen geld meer inlegt. Ook daarvoor kun je normaal gezien geen partner meer aanmelden.
Wat is bijzonder partnerpensioen?
We spreken van bijzonder partnerpensioen als je ex-partner nog recht heeft op een deel van je pensioen als jij overlijdt. Denk aan het geval dat je pensioen hebt opgebouwd tussen je 25e en 65e levensjaar. Tussen je 40e en 50e ben je gehuwd geweest. Na de scheiding heeft je ex nog steeds recht op een deel van het partnerpensioen als jij overlijdt.
Waarom zou je afstand doen van bijzonder partnerpensioen?
Vlak voordat je met pensioen gaat, krijg je de vraag of je het nabestaandenpensioen aan of uit wilt zetten. Als je het uitzet, dan krijg je zelf een hoger ouderdomspensioen. Wat veel mensen niet weten, is dat het pensioenfonds daarvoor een handtekening wil van de partner. Ook als het inmiddels je ex-partner is. Want dat is degene die hierdoor een recht kwijtraakt. Afstand doen van bijzonder partnerpensioen door partner A leidt dus tot een hoger ouderdomspensioen voor partner B.
Ga je uit elkaar zonder kinderen? Of heb je beiden eigen pensioen? Of ben je niet zo lang bij elkaar geweest? Dan lijkt het mij logisch om over en weer afstand te doen.
Maar er zijn ook gevallen waarin je een groot risico neemt door afstand te doen. Denk aan het geval dat je financieel afhankelijk bent van je partner en gaat scheiden terwijl je 66 jaar bent. Het kan zijn dat je dan nog recht hebt op alimentatie totdat je 78 bent. Overlijdt je ex-partner tussentijds dan stopt de alimentatie en krijg je in plaats daarvan bijzonder nabestaandenpensioen. In dit geval moet je daar natuurlijk geen afstand van doen.
Hoe kun je afstand doen van bijzonder partnerpensioen?
Je kunt op de volgende 4 manieren afstand doen van gewoon of bijzonder partnerpensioen:
- Je kunt het afspreken in je samenlevingscontract. Bijvoorbeeld voor het geval dat je uit elkaar gaat zonder kinderen.
- In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kun je dezelfde afspraak opnemen.
- Je kunt afstand doen van gewoon nabestaandenpensioen vlak voor je pensioendatum, dus zonder dat je uit elkaar gaat.
- En je kunt afstand doen van bijzonder partnerpensioen op het moment dat je uit elkaar gaat. Dit geldt zowel voor samenwoners, gehuwden als geregistreerd partners.
Meer lezen?
- Kijk op de website van Wijzer in Geldzaken voor meer info over pensioen.
- In dit model samenlevingscontract is een clausule over afstand opgenomen.
- Hetzelfde geldt voor dit voorbeeld huwelijkse voorwaarden.
Veelgestelde vragen:
Wat is bijzonder partnerpensioen?
Bijzonder partnerpensioen betekent dat je ex-partner nog recht heeft op een deel van jouw pensioen als jij overlijdt.
Wat is een afstandsverklaring pensioen na scheiding?
Als je gaat scheiden, heb je meestal recht op pensioenverevening en bijzonder partnerpensioen. Beiden zijn een aanspraak op het pensioen van je ex. Je kunt daarvan afstand doen. In sommige gevallen is dat logisch en redelijk. In andere gevallen houdt het een groot risico in. Laat je dus altijd goed adviseren voordat je afstand doet.