Waarom zou je afstand doen van bijzonder partnerpensioen?

Het is een terechte vraag, die niet alleen van belang is als je gaat scheiden maar ook als je een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden wilt maken. Waarom zou je in al deze gevallen afstand willen doen van bijzonder partnerpensioen?

waarom afstand doen van bijzonder partnerpensioen

Wat is partnerpensioen?

Bouw je op dit moment nog pensioen op of ben je al met pensioen? Dan gaat normaal gezien je pensioen over op je partner als jij overlijdt. We noemen dat “partnerpensioen” of “nabestaandenpensioen”. Veel mensen weten niet dat het partnerpensioen direct in gaat na overlijden. Het recht hierop is dus erg waardevol.

Wanneer heb je recht op partnerpensioen?

Je partner heeft niet altijd recht op partnerpensioen. Je kunt bijvoorbeeld geen nieuwe partner meer aanmelden wanneer je al met pensioen bent. Dit kan alleen zolang je nog pensioen opbouwt. Hetzelfde geldt voor een pensioen dat nog niet is ingegaan maar waarvoor je geen geld meer inlegt. Ook daarvoor kun je normaal gezien geen partner meer aanmelden.

Wat is bijzonder partnerpensioen?

We spreken van “bijzonder partnerpensioen” als je ex-partner nog recht heeft op een deel van je pensioen als jij overlijdt. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je pensioen hebt opgebouwd tussen je 25e en 65e levensjaar en dat je tussen je 40e en 50e gehuwd bent geweest. Na de scheiding heeft je ex nog steeds recht op een gedeelte van het partnerpensioen als jij overlijdt.

Waarom zou je afstand doen van bijzonder partnerpensioen?

Vlak voordat je met pensioen gaat, krijg je de vraag of je het nabestaandenpensioen aan of uit wilt zetten. Als je het uit zet, dan krijg je zelf een hoger ouderdomspensioen. Veel mensen komen er op dat moment pas achter dat ze een handtekening nodig hebben van hun partner of hun ex-partner. Dat is namelijk degene die een recht kwijtraakt door het uitzetten van het partnerpensioen. Het afstand doen van bijzonder partnerpensioen door partner A leidt dus tot een hoger ouderdomspensioen voor partner B en andersom.

Ga je uit elkaar zonder kinderen? Hebben beiden een goed pensioen opgebouwd? Of ben je niet zo lang bij elkaar geweest? Dan lijkt het mij logisch om over en weer afstand te doen. Hebben jullie samen jonge kinderen? Dan blijf je nog jaren afhankelijk van elkaar, ook al heb je geen relatie meer. Gelukkig is er in dat geval toch een manier om afstand te doen van het partnerpensioen, zonder dat je met lege handen staat als je ex overlijdt. Je kunt het bijzonder partnerpensioen namelijk vervangen door een kruislingse overlijdensrisicoverzekering. Dit houdt in dat jij een verzekering afsluit op het leven van je ex-partner en andersom je ex-partner een verzekering afsluit op jouw leven.

Voor een paar euro per maand kun je al een flink bedrag verzekeren voor bijvoorbeeld de komende 10 of 15 jaren. Welk bedrag zou jij willen ontvangen als compensatie voor het wegvallen van je partnerpensioen? Op deze pagina kun je binnen één minuut de premie berekenen.

Er zijn nog meer gevallen waarin je een groot risico neemt door afstand te doen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je financieel afhankelijk bent van je partner en gaat scheiden terwijl je 66 jaar oud bent. Het kan zijn dat je dan nog recht hebt op alimentatie totdat je 78 jaar bent. Overlijdt je ex-partner tussentijds dan stopt de alimentatie en krijg je in plaats daarvan bijzonder nabestaandenpensioen. In dit scenario moet je daar natuurlijk geen afstand van doen. Een verzekering afsluiten is op die leeftijd vaak ook niet meer mogelijk.

Hoe kun je afstand doen van bijzonder partnerpensioen?

Je kunt op de volgende 4 manieren afstand doen van gewoon of bijzonder partnerpensioen:

  1. Je kunt het van tevoren afspreken in je samenlevingscontract. Bijvoorbeeld voor het geval dat je uit elkaar gaat zonder kinderen.
  2. In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kun je dezelfde afspraak opnemen.
  3. Je kunt afstand doen van het nabestaandenpensioen vlak voor je pensioendatum, dus zonder dat je uit elkaar gaat.
  4. En je kunt afstand doen van bijzonder partnerpensioen op het moment dat je uit elkaar gaat. Dit geldt zowel voor samenwoners, gehuwden als geregistreerd partners.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is bijzonder partnerpensioen?

Bijzonder partnerpensioen betekent dat je ex-partner nog recht heeft op een deel van jouw pensioen als jij overlijdt.

Wat is een afstandsverklaring pensioen na scheiding?

Als je gaat scheiden, heb je meestal recht op pensioenverevening en bijzonder partnerpensioen. Beiden zijn een aanspraak op het pensioen van je ex-partner. Je kunt daar afstand van doen. In sommige gevallen is dat logisch en redelijk. In andere gevallen houdt het een groot risico in. Laat je dus altijd goed adviseren voordat je afstand doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *