Waarborgsom huis, dit zijn de regels

Het overmaken van een waarborgsom voor je huis is niet verplicht maar wel gebruikelijk. In dit blog vind je een antwoord op de meest gestelde vragen hierover.

Is een waarborgsom verplicht bij het kopen van een huis?

Op grond van de wet mag de verkoper een waarborgsom bedingen van maximaal 10%. Meer mag dus niet. Een waarborgsom is niet verplicht bij de aankoop van een huis maar in de praktijk wel standaard. Een andere optie is een bankgarantie. De koper mag kiezen tussen beide. Neem je een huis op hele korte termijn af, van bijvoorbeeld 4 tot 6 weken? Dan is een waarborgsom onzin.

waarborgsom huis

Wanneer krijg je de waarborgsom terug bij de aankoop van een huis?

Je krijgt de waarborgsom pas terug als de verkoper niks meer van jou tegoed heeft. De verkoper moet nog één of twee werkdagen wachten op zijn geld na de afspraak bij de notaris. Deze termijn geldt daarom ook voor jou. Check de link onderaan dit blog voor meer uitleg hierover.

waarborgsom huis terug

Is de waarborgsom aftrekbaar van de koopsom voor je huis?

Je kunt de waarborgsom naar keuze terug laten storten of verrekenen met de koopsom voor je huis

  • Bert heeft een huis gekocht van € 250.000 en daarvoor bij de notaris een waarborgsom gestort van € 25.000. Hij neemt bij de bank een hypotheek van € 250.000 om de koopprijs te betalen. Daarom krijgt hij na de overdracht de waarborgsom weer terug gestort op zijn rekening.
  • Maartje heeft een appartement gekocht van € 180.000. Van haar ouders krijgt ze een schenking van € 50.000. Daarvan heeft ze alvast € 18.000 naar de notaris overgemaakt als waarborgsom. De rest van haar eigen geld (€ 32.000) maakt ze een dag voor de overdracht over aan de notaris. Bij de bank krijgt ze een hypotheek van € 130.000. Maartje krijgt de waarborgsom niet terug omdat ze dit bedrag gebruikt voor het betalen van de koopprijs.

Moet je de waarborgsom voor een huis zelf betalen of mag je het ook lenen?

Als je zelf het geld niet hebt, dan zijn er drie opties voor de waarborgsom:

  • De verkoper ziet er van af.
  • Je regelt een bankgarantie.
  • Je leent het geld bij iemand anders of je krijgt een schenking.

Ga je een lening aan voor de waarborgsom? Denk er dan aan dat je het geld van je eigen rekening moet overmaken naar de notaris. Als een andere persoon het geld stort vanaf zijn rekening, dan is er niet voldaan aan de verplichting in de koopakte.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een waarborgsom huis?

De waarborgsom bij de koop van een huis is een bedrag dat de koper bij de notaris stort als zekerheid voor de nakoming van zijn verplichtingen.

Is een waarborgsom verplicht?

Nee, een waarborgsom is niet verplicht. De verkoper en koper kunnen deze bepaling ook schrappen uit de koopakte.

Wat is beter, een bankgarantie of waarborgsom?

Een waarborgsom is beter voor beide partijen. Voor de koper is het beter omdat een bankgarantie geld kost. Ook de verkoper heeft liever geld bij de notaris dan een bankgarantie van een derde partij.

Wanneer krijg je de waarborgsom terug?

Je krijg de waarborgsom terug binnen enkele werkdagen na de overdracht van je huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *