Waar gaat de erfenis heen met een samenlevingscontract?

Ook zonder testament heb je wel recht op een deel van de erfenis met een samenlevingscontract. Je kunt dus wat erven bij een samenlevingscontract zonder testament, maar niet alles. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Partnerpensioen

Het vermogen van Nederlandse huishoudens bestaat voor het grootste deel uit huizen en pensioenen. Normaal gezien gaat je pensioen bij je overlijden naar je partner. Dit is het geval als je gehuwd bent, geregistreerd als partner of een samenlevingscontract hebt. Een testament heb je dus niet nodig. Met alleen een samenlevingscontract gaat dit deel van je erfenis gewoon naar je partner.

Gezamenlijke woning

Heb je samen een koophuis en zijn er geen kinderen? Ook dit deel van je erfenis kan met een samenlevingscontract naar je partner gaan. Deze afspraak in een samenlevingscontract noemen we ook wel een “verblijvingsbeding”. Heb je geen koophuis maar een huurhuis? Ook dan is het verblijvingsbeding nuttig want je kunt daarin afspreken dat de inboedel naar elkaar gaat bij overlijden.

Niks geregeld, toch beschermd?

Heb je helemaal niks geregeld, dus ook geen samenlevingscontract? Dan heb je nog wel een beetje bescherming op grond van het erfrecht. Je staat niet meteen op straat omdat je recht hebt op een tijdelijk voortgezet gebruik van het huis en de inboedel.

erfenis met samenlevingscontract

Het beste is natuurlijk dat je zowel een samenlevingscontract als een testament maakt. Wil je liever geen kosten maken om alles te regelen? Denk dan eens na over een partnerschap. Dit kun je gratis regelen bij de gemeente en bij overlijden ben je 100% beschermd.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie erft er bij een samenlevingscontract?

Als je een samenlevingscontract maakt, wijzigen je erfgenamen niet. Zonder testament is je partner dus geen erfgenaam. Maar in een samenlevingscontract kan wel een verblijvingsbeding staan. Dit is de afspraak dat de gezamenlijke inboedel of een gezamenlijk koophuis naar de langstlevende gaat. Dan heb je wel een aanspraak op de erfenis, maar niet als erfgenaam.

Welke rechten heb je bij een samenlevingscontract?

Met een standaard samenlevingscontract heb je geen gemeenschap van goederen, geen pensioenverevening en geen partneralimentatie. De functie van een samenlevingscontract is vooral de erkenning van je relatie door de overheid. En je kunt in een contract wat onderlinge afspraken maken over onderwerpen die niet in de wet zijn geregeld. Want er is geen wetboek voor samenwoners.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *