Stel met dit voorbeeld testament een vruchtgebruik in over je hele erfenis of een deel van je vermogen, zoals een geldsom of aandelen. Vruchtgebruik geeft het recht om goederen die aan een ander toebehoren, te gebruiken en daarvan de vruchten te genieten. Soms is dat de perfecte manier om je erfenis te regelen.
Voorbeeld vruchtgebruik
Bart heeft uit zijn eerste huwelijk vier volwassen kinderen. Na de scheiding heeft hij aardig wat vermogen opgebouwd. Het huis is helemaal afgelost, hij heeft een flinke geldsom op de bank en een hoop aandelen. Sinds kort woont hij samen met zijn nieuwe vriendin Alexandra. Hij wilt niet dat zij op straat staat als hem wat overkomt. Maar het gaat hem wat te ver om Alexandra tot erfgenaam te benoemen. Dit is een voorbeeld van een geval waarin vruchtgebruik passend kan zijn. Bart kan aan zijn vriendin het vruchtgebruik nalaten van de hele erfenis of een deel van zijn vermogen. Een vruchtgebruik van alleen het huis, de aandelen of een geldsom is ook mogelijk. Wanneer je een vruchtgebruik testament overweegt, dan is het van belang om over de volgende punten na te denken:
- Wil je een vruchtgebruik nalaten over je hele erfenis of maar een deel van je vermogen?
- Geeft het vruchtgebruik alleen recht op de rente van een geldsom of het dividend op aandelen, of sta je “verteren” ook toe?
- Mag je partner het huis zelf bewonen of ook kiezen voor verhuur, verkoop of een “opeethypotheek”?
- Wanneer eindigt het vruchtgebruik? Pas bij overlijden of ook als je partner naar het verpleeghuis gaat?
Vruchtgebruik testament
In het voorbeeld testament hieronder zijn je kinderen erfgenaam en heeft je partner recht op het vruchtgebruik. Je partner mag alles opmaken en je kinderen krijgen wat er nog over is als je partner overlijdt.

Meer lezen?
- Vruchtgebruik komt steeds minder voor. Dit staat er nu in een standaard testament.
- Meer info over vruchtgebruik op een huis.
- Je kunt ook kiezen voor een koud vruchtgebruik, met een verbod op verhuur of verkoop.
- Op deze site kun je zoeken in meer dan 1500 uitspraken van de rechter over vruchtgebruik.
Veelgestelde vragen:
Wat staat er in een vruchtgebruik testament?
Vruchtgebruik geeft het recht om goederen die aan een ander toebehoren, te gebruiken en daarvan de vruchten te genieten. Soms is dat de perfecte manier om je erfenis te regelen.
Check mijn voorbeeld voor je vruchtgebruik testament.
Wanneer kies je voor een vruchtgebruik testament?
Voor vruchtgebruik kun je kiezen als het je te ver gaat om iemand tot erfgenaam te benoemen. Tot in de jaren ’80 was het gebruikelijk om de kinderen tot erfgenaam te benoemen en de langstlevende het vruchtgebruik van de hele erfenis te geven. Pas in 2003 is in de wet gekomen dat, als je getrouwd bent en geen testament hebt, het hele vermogen voor de langstlevende is.
Kun je ook een vruchtgebruik vestigen op een deel van je vermogen?
Ja, je kunt je partner bijvoorbeeld het vruchtgebruik geven van je huis, een geldsom of aandelen.
Lees ook mijn blog over een beperkt vruchtgebruik op je huis.
Waar moet je over nadenken als je kiest voor vruchtgebruik?
Je kunt een vruchtgebruik heel ruim maken of juist zeer beperkt. Stel jezelf deze vier vragen voordat je een keuze maakt:
1. Wil je een vruchtgebruik nalaten over je hele erfenis of maar een deel van je vermogen?
2. Geeft het vruchtgebruik alleen recht op de rente van een geldsom of het dividend op aandelen, of sta je “verteren” ook toe?
3. Mag je partner het huis zelf bewonen of ook kiezen voor verhuur, verkoop of een “opeethypotheek”?
4. Wanneer eindigt het vruchtgebruik? Pas bij overlijden of ook als je partner naar het verpleeghuis gaat?