Voorschot op de erfenis? Dit zijn de regels

Veel ouders willen bij leven alvast een voorschot op de erfenis uitbetalen aan hun kind. In dit blog ontdek je dat er twee manieren zijn waarop je dit kunt doen.

Optie 1: een schenking als voorschot op de erfenis

Stel je hebt twee kinderen en aan één van beiden wil je een bedrag geven. Bijvoorbeeld omdat dit kind een huis gaat kopen. Standaard hoef je zo’n voorschot op de erfenis niet te verrekenen bij overlijden. Het moet wel als je dit bij de schenking afspreekt. Een andere optie is dat je deze verplichting in een testament vastlegt. Beide manieren zijn een uitzondering op de wet. Ga er dus niet van uit dat dit vanzelf goed komt. Want een schenking als voorschot op de erfenis hoeft je kind in beginsel dus niet te verrekenen na overlijden. Hier vind je een gratis voorbeeld waarmee je dit kunt vastleggen.

schenking als voorschot op de erfenis

Optie 2: een lening als voorschot op de erfenis

De tweede manier is een lening verstrekken als voorschot op de erfenis. Stel je hebt twee kinderen en € 100.000 spaargeld. Als je hiervan € 25.000 leent aan één van de kinderen dan blijft je vermogen in totaal € 100.000. In plaats van € 100.000 spaargeld heb je € 75.000 spaargeld en een vordering van € 25.000.

Bij je overlijden kunnen de kinderen de erfenis als volgt verdelen. Het ene kind krijgt € 50.000 spaargeld en het andere kind krijgt € 25.000 spaargeld en de vordering van € 25.000 op zichzelf. Om er zeker van te zijn dat je kind meewerkt, kun je in de geldlening opnemen dat deze opeisbaar wordt door het overlijden van de schuldeiser. Normaal gezien neem je deze afspraak niet op in een geldlening. Maar heb je meerdere kinderen en leen je geld aan één kind? Dan zou ik adviseren om dit wel op te nemen.

lening als voorschot op de erfenis

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een voorschot op de erfenis vastleggen met een voorbeeldbrief?

Zowel een schenking als een lening is een meerzijdige rechtshandeling. Dit betekent dat het een overeenkomst is tussen twee partijen. Een voorbeeldbrief waar één handtekening op staat is geen contract. Bij een voorschot op de erfenis is het verstandig om een leningsovereenkomst of een schenkingsovereenkomst op papier te zetten.

Moet je belasting betalen over een voorschot op de erfenis?

Ja, over een gift bij leven als voorschot op de erfenis moet je belasting betalen. Gelukkig is er een vrijstelling voor de schenkbelasting. Maar zit je daar boven? Dan betaal je over het meerdere schenkbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *