De 10 voordelen van een Geregistreerd Partnerschap in 2023

Elk jaar kiezen 25.000 stellen voor een geregistreerd partnerschap. Tot 2014 lag dat aantal steeds rond de 10.000 per jaar. De laatste jaren zit het partnerschap dus flink in de lift. In 2014 was het notariaat nog een voorstander van het afschaffen van het partnerschap. In de praktijk blijken stellen daar dus heel anders over te denken. Hiervoor zijn een paar goede redenen te geven. In dit blog zet ik de Top 10 voordelen van het geregistreerd partnerschap in 2023 voor je op een rij.

aantal geregistreerd partnerschappen 2022
steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap

1. Het geregistreerd partnerschap is gratis

Veel stellen twijfelen tussen een partnerschap bij de gemeente of een samenlevingscontract bij de notaris. Het partnerschap kun je gratis regelen bij de gemeente. Voor een samenlevingscontract en een testament ben je al snel € 700 kwijt bij de notaris. Dat is een flink bedrag waar je liever iets anders voor koopt. De tarieven verschillen trouwens per regio en per notaris. Het loont dus de moeite om de prijzen te vergelijken voordat je een notaris kiest. Klik hier voor het laagste tarief bij jou in de buurt.

Bij veel gemeenten is er een wachtlijst voor een gratis partnerschap. In dat geval kun je ook kiezen voor een betaalde optie zonder ceremonie. Dan ben je sneller aan de beurt. Dat kost meestal tussen € 100 en € 200. Dat is nog steeds een stuk goedkoper dan een bezoek aan de notaris.

2. Je hoeft geen duur feest te geven

Een bruiloft hoor je uitgebreid te vieren. Wanneer je een partnerschap aangaat, hoef je van je vrienden geen feest te geven. Vinden ze er wel wat van? Zeg dan gewoon dat je over een paar jaar een feest geeft wanneer je alsnog gaat trouwen.

Wil je het partnerschap geheim houden? Dat is een lastige zaak. Want je hebt wel twee getuigen nodig die met je mee gaan naar de gemeente.

3. Je kunt de achternaam van je partner krijgen

Met een partnerschap kun je de achternaam van je partner voeren, net als bij een huwelijk. Veel stellen kiezen voor een partnerschap omdat ze een kind verwachten. De meeste kinderen krijgen nog steeds de achternaam van hun vader. Wil je als moeder de achternaam van je partner kunnen voeren? Dat kan niet als je kiest voor een samenlevingscontract bij de notaris. Maar het kan wel als je kiest voor een partnerschap bij de gemeente.

4. Je hebt automatisch recht op het partnerpensioen

Ben je in loondienst en bouw je pensioen op? Dan krijgt je partner een uitkering als jou wat overkomt. We noemen dit “partnerpensioen”. Veel mensen weten niet dat deze uitkering direct ingaat na je overlijden. Je betaalt er verplicht voor, dus het is zonde om elkaar niet aan te melden.

Eén van de voordelen van het geregistreerd partnerschap is dat veel zaken standaard goed geregeld zijn. Dit geldt ook voor het partnerpensioen. Als je kiest voor een partnerschap dan verandert je burgerlijke staat. De gemeente geeft dat door aan je pensioenfonds, waardoor je automatisch recht hebt op partnerpensioen. Je hoeft er zelf dus niks voor te doen.

5. Erkenning en gezag zijn automatisch geregeld

Woon je ongehuwd samen en krijg je een kind? Dan moet je als vader het kind erkennen bij de gemeente. De meeste stellen regelen dat al tijdens de zwangerschap. Na de geboorte van het kind kun je het gezag voor de vader aanvragen bij de rechtbank. Beide handelingen kun je overslaan als je kiest voor een partnerschap. Dankzij een wijziging van de wet gaat dit nu helemaal automatisch. Met een partnerschap is het vaderschap dus goed geregeld.

Er komt een nieuwe wet aan waardoor straks ook voor samenwoners het gezag vanzelf is geregeld. Maar wat blijft, is dat je als samenwoners zelf de erkenning moet regelen.

6. De volledige gemeenschap van goederen is afgeschaft

In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen. In de beperkte gemeenschap valt niet:

  • Privé vermogen dat je al had vóór het partnerschap (denk aan je eigen spaargeld).
  • Privé schulden die je al had (denk aan je studieschuld).
  • Een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het partnerschap.

Veel stellen maken daarom geen voorwaarden meer bij de notaris. Je hebt nog wel voorwaarden nodig als je na de registratie je geldzaken privé wilt houden. Want alles wat je spaart tijdens het partnerschap valt in de beperkte gemeenschap van goederen. Ook als het op je eigen rekening staat! Maak altijd voorwaarden als je partner ondernemer is. Want met een beperkte gemeenschap van goederen ga je nog steeds samen failliet als het zakelijk mis gaat.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. De kosten voor partnerschapsvoorwaarden lopen uiteen van € 623 tot € 1.797 (bron). Je zou dus wel gek zijn als je niet eerst de tarieven vergelijkt voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina partnerschapsvoorwaarden. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

7. Minder lang alimentatie

Kies je voor een partnerschap en ga je over een paar jaar weer uit elkaar? Dan heb je op grond van de wet recht op partneralimentatie. Maar door een wijziging van de wet in 2020 gaat de termijn voor alimentatie wel flink omlaag.

Heb je geen kinderen en ga je na 5 jaar uit elkaar? Dan gaat de alimentatie onder de nieuwe regels van 5 jaar naar 2,5 jaar. Veel stellen vinden alimentatie maar niks. Wanneer je tegen alimentatie bent, dan is de nieuwe wet dus goed nieuws. Je zit minder lang aan elkaar vast dan onder de oude wet.

8. Eenvoudiger scheiden

Als je getrouwd bent, dan kun je niet scheiden zonder een bezoek aan de rechter. Maar bij een partnerschap kun je eenvoudiger van elkaar af. Het is niet erg romantisch om dit als een voordeel te zien maar ik noem het toch even.

Geregistreerd partners die geen kinderen hebben, kunnen een scheiding regelen bij een advocaat of notaris. Dit kan zonder een procedure bij de rechtbank. Dit bespaart tijd en geld.

Heb je wel kinderen? Dan werkt een scheiding bij een partnerschap net zo als bij een huwelijk. Je hebt dus dezelfde rechten en plichten.

9. Een testament is niet nodig

Eén van de grootste voordelen van het geregistreerd partnerschap is dat je geen testament hoeft te maken. Want sinds 2003 staat er een standaard langstlevende testament in de wet voor gehuwden en geregistreerd partners. Je bent dus goed beschermd bij overlijden.

In 2014 is de wet nog een keer veranderd. Voor de benoeming van een voogd hoef je ook niet meer naar de notaris. Dit kan nu gratis met je DigiD.

Heb je een kind uit een eerdere relatie? Of heb je nog een oud testament waar je partner niet in staat? Maak dan altijd een afspraak bij de notaris voor een nieuw testament.

10. Je kunt altijd nog overstappen naar een huwelijk

Veel stellen zien het partnerschap als een tijdelijke optie. Over een paar jaar willen ze alsnog trouwen. We noemen dat het “omzetten” van een partnerschap in een huwelijk. Vroeger was de gemeente daar niet zo blij mee. Je was welkom aan de balie. Maar een feestje, dat zat er niet in.

Gelukkig doen ze daar bij de gemeente niet meer zo moeilijk over. Je kunt het nu ook combineren met een ceremonie op een mooie locatie. Dus als je vrienden het niet leuk vinden dat je nu geen feest geeft? Dan kun je ze beloven dat je dit later nog gaat doen.

poll waarom geregistreerd partnerschap
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is (in Nederland) bijna hetzelfde als een burgerlijk huwelijk. Je regelt het bij gemeente. Dat betekent onder andere dat je burgerlijke staat verandert. Net als bij een huwelijk ontstaat er een (beperkte) gemeenschap van goederen.

Check mijn blog voor de 10 voordelen van een geregistreerd partnerschap.

Wat zijn de kosten voor een geregistreerd partnerschap?

Bij de meeste gemeenten heb je drie opties voor je partnerschap: gratis, goedkoop en duur. Voor de gratis optie is vaak een wachtlijst. Bij de goedkope optie ben je sneller aan de buurt. De dure optie is voor stellen die er een feestje van willen maken.

Hier vind je een overzicht van de kosten voor een geregistreerd partnerschap per gemeente.

Hoe werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Heb je samen een kind? Dan werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap net zoals een scheiding bij een huwelijk. Heb je geen kinderen? Dan kun je zonder een bezoek aan de rechter uit elkaar. In dat geval kan een notaris of advocaat het voor je regelen bij de gemeente.

Lees ook mijn blog met de 5 redenen waarom een partnerschap beter is dan samenwonen als je een kind verwacht.

Ben je erfgenaam bij een geregistreerd partnerschap?

Ja, als je geen testament hebt dan gaat bij overlijden de hele erfenis naar je partner. Dat is ook het geval als je kinderen hebt. Dan gaat alles eerst naar elkaar en erven de kinderen pas als de laatste overlijdt.

Heb je nog een oud testament waar je partner niet in staat? In dit blog lees je hoe je daar van af komt.

voordelen geregistreerd partnerschap