De 10 voordelen van een Geregistreerd Partnerschap in 2022

Het aantal partnerschappen zit flink in de lift. Volgens het CBS kozen in 2018 bijna 20.000 stellen hiervoor. Dat is twee keer zoveel als 5 jaar daarvoor. Steeds meer stellen zien de voordelen in van het geregistreerd partnerschap. In dit tempo zou het wel eens populairder kunnen worden dan het samenwonen met een contract. De notarissen waren in 2014 nog voor het afschaffen van het partnerschap. Daar blijken stellen dus heel anders over te denken. In dit blog zet ik de Top 10 voordelen van het geregistreerd partnerschap in 2022 voor je op een rij.

aantal geregistreerd partnerschappen 2021

1. Het geregistreerd partnerschap is gratis

Het partnerschap kun je gratis regelen bij de gemeente. Kies je voor een contract en testament dan ben je daarvoor al snel € 700,- kwijt bij de notaris. Dat is dus een mooie besparing!

2. Je hoeft geen duur feest te geven

Een bruiloft hoor je uitgebreid te vieren. Wanneer je een partnerschap aangaat, hoef je van je vrienden geen feest te geven. Maar je partnerschap geheim houden wordt lastig. Je hebt namelijk wel getuigen nodig die met je mee gaan naar de gemeente.

3. Je kunt de achternaam van je partner krijgen

Vinden jullie het fijn om dezelfde achternaam te hebben? De meeste kinderen krijgen nog steeds de achternaam van hun vader. Wil je als moeder dezelfde achternaam hebben als je kind en je partner? Dat kan niet wanneer je samenwoont met een contract maar wel met een partnerschap.

4. Je hebt automatisch recht op het partnerpensioen

Omdat je burgerlijke staat verandert door het partnerschap, heb je bij overlijden automatisch recht op het partnerpensioen. Eén van de voordelen van het geregistreerd partnerschap is dat veel zaken standaard goed geregeld zijn.

5. Erkenning en gezag zijn automatisch geregeld

Kies je voor samenwonen met een contract? Dan moet je bij de geboorte van een kind de erkenning en het ouderlijk gezag apart regelen bij de gemeente en de rechtbank. Dankzij een wijziging van de wet is dat bij een partnerschap niet meer nodig. Ook dit gaat nu vanzelf, net als bij een huwelijk. Update 2021: door een nieuwe wet is het gezag voor samenwoners straks ook vanzelf geregeld.

6. De volledige gemeenschap van goederen is afgeschaft

In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen vervangen door de beperkte gemeenschap van goederen. Je studieschuld valt hier niet meer in. Wat je in de toekomst erft, valt er ook niet meer in. Veel stellen vinden het daarom niet meer nodig om voorwaarden te maken. Ook dat scheelt al snel € 700,- aan kosten bij de notaris.

7. Minder lang alimentatie

Door een wijziging van de regels betaal je vanaf 2020 bij een scheiding minder lang alimentatie. Heb je geen kinderen en ga je na 5 jaar uit elkaar? Dan gaat de alimentatie onder de nieuwe regels van 5 jaar naar 2,5 jaar. Wanneer je tegen alimentatie bent, dan zul je dit goed nieuws vinden.

8. Eenvoudiger scheiden

Heb je geen kinderen, dan is het uit elkaar gaan bij een partnerschap eenvoudiger dan bij een huwelijk. Je kunt dit regelen bij de notaris of advocaat, zonder een bezoek aan de rechtbank.

9. Een testament is niet nodig

Een van de grootste voordelen van het geregistreerd partnerschap is dat je geen testament hoeft te maken. Door een wijziging van de wet in 2003 ben je vanzelf elkaars erfgenaam en dus goed beschermd bij overlijden. In 2014 is de wet nog een keer veranderd. Sinds dat jaar hoef je voor de benoeming van een voogd ook niet meer naar de notaris. Je kunt dat nu gratis op internet regelen.

10. Je kunt altijd nog overstappen naar een huwelijk

Over het omzetten van een partnerschap in een huwelijk doen ze bij de gemeente niet meer zo moeilijk. Het is nu ook mogelijk om de omzetting te combineren met een ceremonie op een locatie. Dus als je vrienden het niet leuk vinden dat je nu geen feest geeft, dan kun je ze beloven dat je dit later nog gaat doen.

poll waarom geregistreerd partnerschap
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is (in Nederland) bijna hetzelfde als een burgerlijk huwelijk. Je regelt het bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, wat betekent dat je burgerlijke staat verandert. Net als bij een huwelijk ontstaat er een gemeenschap van goederen.

Check mijn blog voor de 10 voordelen van een geregistreerd partnerschap.

Wat zijn de kosten voor een geregistreerd partnerschap?

Bij de meeste gemeenten heb je drie opties voor je partnerschap: gratis, goedkoop en duur.

Hier vind je een overzicht van de kosten voor een geregistreerd partnerschap per gemeente.

Hoe werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Heb je samen een kind dat nog geen 18 is, dan werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap net zoals een echtscheiding. Maar zijn er geen kinderen dan hoef je niet naar de rechter voor het ontbinden van je geregistreerd partnerschap. In dat geval kan een notaris of advocaat dit voor je regelen bij de gemeente.

Lees ook mijn blog met de 5 redenen waarom een geregistreerd partnerschap beter is dan samenwonen als je een kind hebt.

Ben je erfgenaam bij een geregistreerd partnerschap?

Ja, als je geen testament hebt dan krijgt je geregistreerd partner de hele erfenis, ook als er kinderen zijn.

Heb je nog een testament uit je vorige relatie? In dit blog lees je hoe je daar van af komt.

voordelen geregistreerd partnerschap