Een erfenis kun je niet verwerpen met een voorbeeldbrief. In dit blog lees je wat je wel moet doen om geen erfgenaam te zijn. Bekijk ook even de video met uitleg en tips hieronder:
Verwerpen kan alleen maar bij de rechtbank
Als je geen erfgenaam wilt zijn, dan kun je dit doorgeven aan de rechtbank met de verklaring hieronder. Maar voordat je dit doet, is het verstandig om uit te zoeken of een andere optie beter is. Zo kun je er ook voor kiezen om de erfenis onder voorbehoud aan te nemen. Dan krijg je wel wat als er iets over blijft, maar draai je niet op voor de schulden.
Als je geen kinderen hebt, gaat jouw erfdeel bij verwerping naar een andere erfgenaam. Maar heb je wel een kind, dan komt dat kind meestal in jouw plaats. Dan schiet je er dus niet veel mee op. Als je kind 18 jaar of ouder is, mag je kind ook verwerpen. Is je kind nog geen 18, dan mag je alleen voor je kind verwerpen als de kantonrechter dat goed vindt.
Heeft de overledene een testament? Overleg dan altijd met je notaris voordat je naar de rechtbank gaat. De inhoud van het testament kan een reden zijn om een andere keuze te maken. De notaris kan je daar meer over vertellen.
voorbeeldbrief verwerpen erfenis:
Meer lezen?
- Dit zijn je 6 opties als je geen schulden wilt erven.
- Hier moet je op letten als je geen erfgenaam wilt zijn maar de boel wel wilt opruimen.
- Ontdek hier wat er met de erfenis gebeurt als je verwerpt.
- Wel erfgenaam zijn maar niet voor de schulden opdraaien? Hier lees je hoe je dat doet.
- Zo kom je er achter of er een testament is.