Voorbeeldbrief opeisen kindsdeel

Deze pagina is een onderdeel van een serie blogs over je rechten wanneer je bent onterfd. Check daarom het overzicht onderaan voordat je deze voorbeeldbrief voor het opeisen van je kindsdeel verstuurt. Bekijk ook de video met tips hieronder!

Hoe lang mag je wachten met het opeisen van je kindsdeel?

Je moet binnen 5 jaar een beroep doen op je kindsdeel, anders heb je er geen recht meer op. Dit kan zonder advocaat. Je hebt recht op betaling van jouw deel binnen 6 maanden na het overlijden. Als de erfenis naar de partner van je overleden ouder gaat, dan moet je wachten totdat die partner is overleden. De wet stelt hier wel eisen aan. Er moet sprake zijn van een huwelijk, partnerschap of samenlevingscontract. En ook moet er in het testament staan dat jij moet wachten tot de partner overlijdt. Is aan één van deze twee voorwaarden niet voldaan? Dan moet de partner jou binnen 6 maanden betalen.

wettelijk erfdeel opeisen

Voorbeeldbrief opeisen kindsdeel

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken als een eerste aanzet voor het opeisen van je kindsdeel. Het komt niet heel precies wat er in staat want je kunt later altijd nog extra vragen stellen. En als iemand zegt de brief niet te hebben ontvangen? Ook dat is geen probleem want je hebt 5 jaar de tijd voor het opeisen van je wettelijk erfdeel.

voorbeeldbrief kindsdeel opeisen
klik op het plaatje voor een pdf

Aan wie moet je de brief versturen?

Het antwoord op deze vraag staat in de wet. Het komt er op neer dat je in het testament moet kijken waar de erfenis heen gaat of wie het gaat regelen. Het beste is om aan de notaris of advocaat te vragen bij wie je het wettelijk erfdeel moet opeisen zodat je het niet fout doet. Op deze site vind je een notaris bij jou in de buurt.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je zelf met een voorbeeldbrief je kindsdeel opeisen?

Ja, dat kun je zelf doen. Voor het opeisen van je kindsdeel heb je geen advocaat of notaris nodig.

Met deze gratis voorbeeldbrief kun je zelf je kindsdeel opeisen.

Check ook het blog waarin ik uitleg welke stappen je moet zetten als je bent onterfd.

Hoe lang mag je wachten met het opeisen van je kindsdeel?

Je moet binnen 5 jaar een beroep doen op je kindsdeel, anders heb je er geen recht meer op.

Aan wie moet je de brief versturen?

Het antwoord op deze vraag staat in de wet. Het komt er op neer dat je in het testament moet kijken waar de erfenis heen gaat of wie het gaat regelen. Het beste is om aan de notaris te vragen bij wie je het wettelijk erfdeel moet opeisen zodat je het niet fout doet.

Check mijn blog over hoe je er achter komt of er een testament is.

Of, als je daar al achter bent: het blog waarin ik uitleg wanneer je het testament mag inzien.