Wil jij aan iemand geld schenken? En wil je vastleggen dat het alleen van die persoon is en niet van zijn of haar partner? Daarvoor kun je deze voorbeeld schenkingsakte met uitsluitingsclausule gebruiken. Lees ook even de uitleg van de begrippen hieronder voordat je het model invult.

Uitleg van de begrippen in de voorbeeld schenkingsakte
- De schenker is degene die de schenking doet. Je kunt alleen een schenking doen of samen met je partner. Dat laatste is gebruikelijk als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
- De begiftigde is degene die de schenking ontvangt. Heeft de begiftigde een partner en wil je dat de schenking privé blijft? Dan vul je één begiftigde in. De partner is dus geen partij bij de akte.
- Een schenking is de overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen de andere partij, de begiftigde, verrijkt.
- Je betaalt schenkbelasting als de schenking groter is dan de vrijstelling. De ontvanger van de schenking moet aangifte doen vóór 1 maart van het volgende kalenderjaar.
- In deze voorbeeld schenkingsakte staat een harde uitsluitingsclausule. Dit betekent dat de partner van de ontvanger geen recht heeft op de schenking.
- De inbreng van een schenking betekent dat je erfgenamen de schenking verrekenen na je overlijden. Zie de link onderaan voor meer uitleg hierover.
- Zonder akkoord van je partner mag je geen grote schenking doen. Dit is het geval als je getrouwd bent of een partnerschap hebt. Hierbij is niet van belang of je een gemeenschap van goederen hebt of huwelijkse voorwaarden. De toestemming is altijd nodig.
Meer lezen?
- Wist je dat er wel 6 varianten zijn voor de uitsluitingsclausule?
- Hier kun je online aangifte schenkbelasting doen.
- Meer uitleg over het wel of niet inbrengen van een schenking.
- Waarom je als schenker toestemming nodig hebt van je partner.
Veelgestelde vragen:
Wat is een schenking onder uitsluitingsclausule?
Een uitsluitingsclausule betekent dat je als schenker bepaalt dat de schenking niet in de gemeenschap van goederen van de ontvanger valt. Doe je een schenking aan een kind dat getrouwd is? Dan houdt de uitsluitingsclausule in dat je schoonkind geen recht heeft op de schenking.
Wat is een zachte uitsluitingsclausule?
Een zachte uitsluitingsclausule regelt dat de schenking wel in een gemeenschap van goederen valt als het huwelijk van de ontvanger stand houdt tot het overlijden.
Is een schenkingsakte verplicht?
Een schenkingsakte is niet verplicht wanneer je geld wilt schenken. Maar het is wel verstandig om iets op papier te zetten. Heeft de ontvanger een partner? Leg dan een uitsluitingsclausule vast. Schenk je aan een kind en heb je nog meer kinderen? Leg dan iets vast over inbreng in de erfenis.