Voor 1% eigenaar worden van een woning? Zo regel je dat

Stel je woont samen met je partner in zijn of haar koophuis. Je wilt graag de hypotheek oversluiten maar dit lukt niet omdat jij nog geen mede-eigenaar bent. Dit zijn de stappen die je moet zetten om voor 1% eigenaar te worden van een woning.

Waarom zou je maar voor 1% eigenaar worden van een woning?

Je kunt natuurlijk gewoon de helft overnemen van je partner, maar dit betekent dat je veel meer overdrachtsbelasting betaalt. Ik neem aan dat je niet wakker ligt van 2% belasting over 1% van de waarde. Maar 2% over 50% van de waarde is een ander verhaal. Bij een woning met een marktwaarde van € 400.000 hebben we het over een sprong van € 80 naar € 4.000 als je niet voor 1% maar 50% kiest.

Let op: de overdrachtsbelasting betaal je over de marktwaarde. De WOZ-waarde doet er dus niet toe. En het maakt voor de overdrachtsbelasting ook niet uit of er een hypotheek op het huis zit.

voor 1% eigenaar worden van woning

Koopakte en leveringsakte

Om voor 1% mede-eigenaar te worden van een huis heb je een koopakte en een leveringsakte nodig. Normaal gezien maakt de makelaar de koopakte en maakt de notaris de leveringsakte. In deze situatie kun je beide documenten door de notaris laten maken.

Een koopakte is nodig omdat je een “titel” nodig hebt om de eigendom over te dragen. In de koopakte spreek je af welk percentage je koopt en hoeveel je daarvoor betaalt.

Wel of geen koopprijs betalen?

Stel je partner heeft een koophuis met een marktwaarde van € 400.000 en een hypotheek van € 300.000. En stel dat jij 1% van dit huis overneemt, waarbij je ook aansprakelijk wordt voor de nieuwe hypotheek. Moet je dan € 4.000 betalen aan je partner voor 1% van de eigendom? Dat kan niet kloppen. Want als je het huis verkoopt, dan moet je uit jouw 1% van de waarde (€ 4.000) nog wel 1% van de hypotheek (€ 3.000) aflossen. Betekent dit dat de koopprijs voor die 1% maar € 1.000 is? Nou nee, want je koopt wel voor € 4.000 aan bezit. En waar staat eigenlijk dat jij maar € 3.000 van de hypotheekschuld hoeft te dragen?

Volgens mij los je deze puzzel als volgt op. De waarde van die 1% van het huis is gewoon € 4.000. Jij moet dus een tegenprestatie leveren van € 4.000. Deze bestaat uit twee delen:

  1. Je spreekt met je partner af dat jij toetreedt tot de hypotheekschuld en dat jij draagplichtig wordt voor 1%. Deze tegenprestatie is € 3.000 waard.
  2. Je spreekt met je partner af dat je € 1.000 in geld betaalt.

De afspraak over de draagplicht voor de hypotheek kun je door de notaris laten opnemen in een samenlevingscontract. Daarin spreek je onderling af dat jij voor 1% draagplichtig bent voor de aflossing.

De optie zonder belasting en met lagere kosten?

Bespreek met de notaris ook even de optie van partnerschapsvoorwaarden met een gemeenschap van woonhuis. Mogelijk kun je daarmee voor de helft eigenaar worden zonder belasting en met lagere kosten.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan je mede eigenaar worden van een huis?

Ja, het is mogelijk om een aandeel te kopen in een huis. Dus stel dat je partner een huis op naam heeft, dan is het mogelijk om een percentage daarvan over te nemen.

Kan je een huis op 2 namen zetten?

Ja, een huis dat nu op één naam staat, kun je bij de notaris op 2 namen laten zetten. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Je hebt een koopakte en een akte van levering nodig. En je moet overdrachtsbelasting betalen. Verder is het nodig om de hypotheek over te sluiten. Goedkoop is het dus niet! Een andere optie is dat je een geregistreerd partnerschap aangaat met voorwaarden. Daarin kun je afspreken dat het huis de gemeenschap van goederen in gaat.

Hoe kan je je inkopen in het huis van je partner?

In een samenlevingscontract kun je een meerwaardeclausule opnemen. Je spreekt in dat geval af dat je samen alle kosten van het huis gaat betalen en dat jij recht hebt op een percentage van de overwaarde. Je partner moet dat percentage aan jou uitbetalen als hij of zij de woning verkoopt.