Volmacht regelen voor je ouders? Dit zijn de 5 opties

Stel je vader of moeder kan zijn of haar eigen zaken niet meer regelen. Of je wilt uit voorzorg iets vastleggen voor het geval er later wat gebeurt. Dit zijn de 5 opties om een volmacht te regelen voor je ouders.

1. Curatele

We beginnen met de meest extreme optie. Je komt uit bij curatele wanneer alle andere opties niet voldoende zijn. Denk aan het geval dat je vader of moeder geestesziek is en meer bescherming nodig heeft dan alleen wat hulp bij de administratie. De wet zegt het als volgt:

volmacht regelen ouders

2. Volmacht regelen voor je ouders bij de notaris

Wil je uit voorzorg iets regelen voor later? Dan kun je het beste een volmacht regelen voor je ouders bij de notaris. Zo’n volmacht noemen we een levenstestament. Niet de goedkoopste optie maar wel de enige waarbij je zelf als gezin de regie houdt zonder toezicht van de overheid. In deze video leg ik uit waar je over na kunt denken voordat je zo’n volmacht maakt.

3. Volmacht bij de bank

Soms volstaat een kleine volmacht ook, die je gratis bij de bank kunt regelen. Daarmee kun je alleen betalingen doen voor je ouders. Het huis verkopen of een verhuizing regelen, dat valt niet onder die volmacht. Maar is dat al geregeld en wonen je ouders in een verpleeghuis? Dan hoef je daarvoor ook geen volmacht van je ouders meer te regelen. Blijkt de bankvolmacht later te klein? Dan kun je alsnog een bewind aanvragen bij de rechtbank.

4. Bewind aanvragen bij de rechtbank

Een bewind aanvragen doe je niet uit voorzorg maar omdat het meteen nodig is. Normaal gezien is je vader of moeder dan niet meer in staat om een volmacht te geven bij de bank of de notaris. Je hebt geen advocaat of notaris nodig om dit regelen. Het is een procedure die je zelf bij de kantonrechter kunt doorlopen.

5. Zelf wat op papier zetten

Je kunt proberen om zelf wat op papier te zetten. Met een zelf gemaakte volmacht kun je sommige dingen regelen maar voor een paar belangrijke onderwerpen werkt het niet. De bank zal er niet mee willen werken en de makelaar en notaris ook niet. Voor zorgverleners kan het wel werken. In de wet staat dat je een volmacht kunt geven die over je gezondheid en verzorging gaat. Nergens staat dat je hiervoor naar de notaris moet.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe regel ik een volmacht?

Het ligt er aan waar je een volmacht voor nodig hebt. Een volmacht voor de bankzaken kun je bij de bank regelen. Voor een compleet levenstestament moet je naar de notaris. Een volmacht over je gezondheid zou je ook zelf kunnen maken.

Kan ik zelf een volmacht maken?

Ja, je kunt zelf een volmacht maken maar hier zijn wel een paar uitzonderingen op. Sommige volmachten kun je alleen bij notariële akte verlenen. Instanties accepteren vaak geen zelf gemaakte volmachten. Zo kun je daarmee niet iemands bankzaken regelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *