Volmacht bankrekening? Dit zijn je 4 opties

Voor veel ouderen komt er ooit een moment dat ze zelf de bankzaken niet meer kunnen regelen. Meestal neemt één van de kinderen dan de taak op zich om vader of moeder te helpen met de betalingen. Dit zijn de 4 manieren waarop je aan iemand een volmacht voor je bankrekening kunt geven.

1. De mondelinge volmacht

Ik mag het natuurlijk niet aanraden, maar in de praktijk worden veel bankzaken geregeld met een mondelinge volmacht. De bank weet daar niks van omdat het een onderlinge kwestie is tussen ouder en kind. Een mondelinge volmacht houdt in dat je de pinpas en pincode aan je kind geeft. Daarmee kan je kind inloggen bij de bank en betalingen doen.

In de praktijk leidt deze constructie vaak tot flinke problemen. Het vertrouwen tussen ouder en kind kan er wel zijn, maar tussen de kinderen onderling is dat vertrouwen er vaak niet. Na het overlijden ontstaan er vervolgens discussies over pinbetalingen en geldopnames.

Als je naar het verpleeghuis gaat, blijkt een mondelinge volmacht weinig waard. Je kind kan bijvoorbeeld geen nieuw adres of een andere wijziging doorgeven aan de bank. Dat moet de rekeninghouder zelf doen, terwijl die daar geestelijk of lichamelijk misschien niet meer toe in staat is.

2. De onderhandse volmacht bij de bank

Deze tweede optie is een stuk beter. Je kunt samen met je kind naar de bank gaan en een onderhandse bankvolmacht regelen. Onderhands betekent dat er geen notaris bij betrokken is. Je kunt op deze manier een geldige volmacht voor de bankrekening aan je kind geven. Het voordeel ten opzichte van de eerste optie is dat de andere kinderen de volmacht niet kunnen betwisten.

Met de bankvolmacht kun je niet alles regelen bij de bank, maar wel de meeste zaken. In ieder geval kan je kind de volmacht gebruiken om betalingen te doen.

Een duidelijk nadeel van een onderhandse volmacht voor je bankrekening is dat deze eindigt als je wilsonbekwaam wordt. Denk bijvoorbeeld aan dementie. De volmacht eindigt dus op het moment dat hij juist nodig is. Ook deze tweede optie blijkt in de praktijk vaak te beperkt.

volmacht bankrekening dementie

3. De notariële volmacht

De derde optie is dat je naar de notaris gaat voor een levenstestament. Dit is een notariële akte waarin je een bijna onbeperkte volmacht geeft aan je vertrouwenspersoon. Zo kun je bijvoorbeeld een volmacht geven aan je partner of één van de kinderen. Een notariële volmacht voor je bankrekening eindigt pas bij overlijden. Hij loopt dus door als je niet meer wilsbekwaam bent. Op het moment dat je de volmacht verleent moet je nog wel wilsbekwaam zijn. Het idee van een notariële volmacht is dat je deze uit voorzorg regelt. Al meer dan een miljoen (!) Nederlanders hebben een levenstestament gemaakt bij de notaris.

Veel mensen vinden het vervelend dat ze kosten moeten maken op het moment dat er nog niks aan de hand is. Gelukkig kun je al een levenstestament laten maken vanaf € 331 (bron). Elke notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Elke notaris werkt met een eigen model levenstestament. Maar voor de bankzaken gebruikt iedere notaris dezelfde standaard tekst:

volmacht bankrekening voorbeeld

4. Beschermingsbewind

Ben je niet meer wilsbekwaam? Dan kunnen de bank en de notaris geen volmacht voor je maken. Optie 2 en 3 vallen in dat geval af. Gelukkig hebben je kinderen in die situatie nog een vierde optie. Een kind kan bij de kantonrechter een bewind aanvragen over je vermogen.

De kantonrechter bepaalt wie bewindvoerder wordt. Dit kan een andere persoon zijn dan jij in gedachten had. Als de kinderen het niet eens zijn over de benoeming van een bewindvoerder kan de kantonrechter bijvoorbeeld een buitenstaander aanwijzen. Omdat die persoon recht heeft op een jaarlijkse beloning, is deze optie op termijn duurder dan een volmacht bij de notaris. Een levenstestament heeft dus altijd de voorkeur.

Wat kun je doen als iemand misbruik maakt van een volmacht voor de bankrekening?

Kom je er achter dat je broer of zus misbruik maakt van de volmacht die je vader of moeder heeft gegeven voor de bankrekening? Dan kun je een beschermingsbewind aanvragen bij de kantonrechter. Dit kan zowel bij een mondelinge, een onderhandse als een notariële volmacht. In het laatste geval is de kantonrechter wel terughoudend met het instellen van een bewind:

volmacht bankrekening misbruik

Overleg altijd met een deskundige, bijvoorbeeld een advocaat of notaris, voordat je naar de kantonrechter stapt.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe regel ik een volmacht bij de bank?

Er zijn meerdere manieren om een volmacht te regelen bij de bank. De bank accepteert geen mondelinge of zelfgemaakte volmacht. Je kunt een onderhandse volmacht geven bij de bank of een algemene volmacht laten opstellen door de notaris.

Kan een volmacht worden ingetrokken?

Ja, in beginsel kun je een volmacht altijd herroepen. Dat is ook het geval als er in de tekst van de volmacht niets staat over herroeping.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Een volmacht voor de bankrekening eindigt na het overlijden van de volmachtgever. Je kunt een executeur aanwijzen in je testament zodat dezelfde persoon bevoegd blijft als jij er niet meer bent. Als je niks hebt geregeld, kunnen de erfgenamen na je overlijden zelf een nieuwe gevolmachtigde aanwijzen in een boedelvolmacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *