Volmacht bankrekening? Dit zijn je 4 opties

Voor veel ouderen komt er ooit een moment dat ze zelf de bankzaken niet meer kunnen regelen. Meestal neemt één van de kinderen dan de taak op zich om vader of moeder te helpen met de betalingen. Dit zijn de 4 manieren waarop je een volmacht voor de bankrekening kunt geven.

1. De mondelinge volmacht

Ik mag het natuurlijk niet aanraden, maar in de praktijk worden veel bankzaken geregeld met een mondelinge volmacht. De bank weet daar niks van omdat het een kwestie is tussen ouder en kind. Een mondelinge volmacht houdt in dat je de pinpas en pincode aan je kind geeft. Daarmee kan je kind inloggen bij de bank en betalingen doen.

In de praktijk leidt deze constructie vaak tot flinke problemen. Het vertrouwen tussen ouder en kind kan er wel zijn, maar tussen de kinderen onderling is dat vertrouwen er vaak niet. Na het overlijden ontstaan vervolgens discussies over pinbetalingen.

Als je naar het verpleeghuis gaat, blijkt een mondelinge volmacht weinig waard. Je kind kan bijvoorbeeld geen nieuw adres of een andere wijziging doorgeven aan de bank.

2. De onderhandse volmacht bij de bank

Deze tweede optie is een stuk beter. Onderhands betekent dat je het niet bij de notaris regelt maar bij de bank. Je kunt op deze manier een geldige volmacht voor je bankrekening aan je kind geven. Het voordeel is dat de andere kinderen de volmacht niet kunnen betwisten. Je kind kan er niet alles mee regelen bij de bank maar in veel gevallen wel genoeg.

Het nadeel van een onderhandse volmacht voor je bankrekening is dat deze eindigt als je wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door dementie. Ook deze tweede optie blijkt in de praktijk vaak te beperkt omdat de volmacht eindigt om het moment dat hij het hardst nodig is.

volmacht bankrekening dementie

3. De notariële volmacht

De derde optie is dat je naar de notaris gaat voor een levenstestament. Dit is een bijna onbeperkte volmacht aan je vertrouwenspersoon. Meestal is die persoon je partner of één van de kinderen. Een notariële volmacht voor je bankrekening eindigt pas bij overlijden. Hij loopt dus door als je niet meer wilsbekwaam bent. Je moet nog wel een handtekening kunnen zetten om de volmacht te kunnen regelen bij de notaris. Regel dit zo vroeg mogelijk. Als je er mee wacht tot het nodig is, dan kan het te laat zijn.

Je kunt al een levenstestament laten maken vanaf € 317 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Soms betaal je tot wel twee of drie keer zoveel. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina levenstestament 1 persoon. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er veel geld mee.

Elke notaris werkt met een eigen model levenstestament. Maar voor de volmacht over je bankrekening gebruikt elke notaris hetzelfde voorbeeld:

volmacht bankrekening voorbeeld

4. Beschermingsbewind

Als de notaris niet meer kan meewerken aan een volmacht, hebben je kinderen gelukkig nog een vierde optie. Je kind kan bij de kantonrechter een bewind aanvragen over je vermogen. De kantonrechter bepaalt wie bewindvoerder wordt. Dit kan een andere persoon zijn dan jij in gedachten had. Als er gedoe tussen de kinderen is, kan de kantonrechter een professionele bewindvoerder aanwijzen. Omdat deze persoon recht heeft op een jaarlijkse beloning, is deze optie een stuk duurder dan een volmacht bij de notaris.

Wat kun je doen als iemand misbruik maakt van een volmacht voor de bankrekening?

Kom je er achter dat je broer of zus misbruik maakt van de volmacht die je vader of moeder heeft gegeven voor de bankrekening? Dan kun je een beschermingsbewind aanvragen bij de kantonrechter. Dit kan zowel bij een mondelinge, onderhandse of notariële volmacht. In het laatste geval is de kantonrechter terughoudend met het instellen van een bewind. Overleg altijd met een deskundige, bijvoorbeeld een advocaat, voordat je naar de kantonrechter stapt.

volmacht bankrekening misbruik

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe regel ik een volmacht bij de bank?

Er zijn meerdere manieren om een volmacht te regelen bij de bank. De bank accepteert geen mondelinge of zelfgemaakte volmacht. Je kunt een onderhandse volmacht geven bij de bank of een officiële volmacht ondertekenen bij de notaris.

Kan een volmacht worden ingetrokken?

Ja, in beginsel kun je een volmacht altijd herroepen. Dat is ook het geval als er niks in de tekst staat over herroeping.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Een volmacht voor de bankrekening eindigt na je overlijden. Je kunt een executeur aanwijzen in je testament zodat dezelfde persoon bevoegd blijft als jij er niet meer bent. Als je niks hebt geregeld, kunnen je erfgenamen zelf iemand aanwijzen in een boedelvolmacht.