Verrekening schenking bij erfenis, zo werkt het

Sinds 1 januari 2003 is, dankzij het nieuwe erfrecht, verrekening van een schenking bij de erfenis niet meer verplicht. Het kan nog wel, maar dan moet het afgesproken zijn bij de schenking of bepaald zijn in het testament.

Wanneer is verrekening van een schenking bij de erfenis verplicht?

Verrekening van een schenking bij de erfenis is verplicht als dat:

  • is afgesproken bij de schenking tussen de schenker en begiftigde;
  • of bepaald is in het testament van de schenker.

De wet zegt er het volgende over:

verrekening schenking bij erfenis

Om een schenking te kunnen verrekenen, moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

  1. Er moet sprake zijn van een gift. Elke schenking is een gift. Niet elke gift is een schenking. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een woning voor een lage prijs aan je kind. Dat is geen schenking maar een verkoop waarbij sprake is van een gift.
  2. De ontvanger van de gift moet erfgenaam zijn, anders valt er niks te verrekenen.
  3. De verplichting moet opgelegd zijn door de schenker bij de gift of in het testament.

Hoe verreken je een schenking in de erfenis?

Ook op deze vraag geeft de wet een antwoord. Je telt de schenking eerst op bij de erfenis en haalt hem daarna van het erfdeel af.

Een simpel rekenvoorbeeld: stel iemand laat 3 kinderen als erfgenaam achter. De erfenis is € 25.000. Eén van de kinderen heeft al een schenking van € 5.000 gekregen. Daarbij is afgesproken dat deze schenking verrekend wordt met de erfenis. Bij de afwikkeling doe je “alsof” die € 5.000 er nog is. Je telt dus € 5.000 op bij € 25.000 en zo kom je op € 30.000. De drie kinderen hebben elk recht op € 10.000. Het kind dat al een schenking heeft gehad, krijgt uit de erfenis € 5.000 (€ 10.000 minus € 5.000). De andere twee kinderen krijgen ieder € 10.000.

gift verrekenen nalatenschap

Twee punten uit het artikel hierboven worden vaak over het hoofd gezien bij het opstellen of afwikkelen van een testament:

  • Verrekening is niet verplicht als de schenking groter is dan het erfdeel.
  • Het te verrekenen bedrag wordt verhoogd met 6% rente vanaf het overlijden.

Stel dus dat het een jaar duurt om de verrekening hierboven uit te voeren. In dat geval verreken je niet € 5.000 maar € 5.300. Je doet dus alsof de erfenis € 30.300 bedraagt. Elk kind heeft recht op € 10.100. Het kind dat eerder al een schenking kreeg, ontvangt uit de erfenis nog maar € 4.800 (€ 10.100 minus € 5.300).

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wanneer is verrekening van een schenking bij de erfenis verplicht?

Verrekening van een schenking bij de erfenis is verplicht als het afgesproken is bij de schenking of bepaald is in het testament.

Kan een schenking terug gevraagd worden?

Je kunt een schenking terug vragen als deze herroepelijk is. Dat laatste is alleen het geval als je dit hebt afgesproken bij de schenking.

Hoe bewijs je een schenking?

Een schenking kan je bijvoorbeeld bewijzen door de bankafschriften in te zien. Als erfgenaam heb je daar recht op. Dus als jij vermoedt dat een andere erfgenaam geld heeft gekregen, dan kun in de afschriften zoeken naar overboekingen of contante opnames.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *