Verkoopprijs huis opvragen, 4 opties waarvan 2 echt gratis!

Voor het opvragen van de koopsom of verkoopprijs van een huis heb je meer opties dan het kadaster, waarvan er twee helemaal gratis zijn! Zo kom je er achter voor hoeveel een huis is verkocht.

1. De verkoopprijs van een huis opvragen bij het Kadaster per SMS

Voor een klein bedrag kun je de verkoopprijs van een huis opvragen bij het Kadaster. Maar als een huis pas net is verkocht, heb je een grote kans dat het Kadaster nog niet weet wat de koopsom was. In dat geval heb je meer aan de vierde tip in deze lijst.

verkoopprijs huis opvragen gratis

2. Koopsominformatie van het Kadaster opvragen voor een postcodegebied

Voor een paar euro meer kun je bij het Kadaster ook de koopsominformatie voor een hele wijk opvragen. Dat is een veel beter idee wanneer je bezig bent om een huis te kopen. Heb je een zelf een aankoop-makelaar? Bespaar je dan de moeite en ga voor tip 4.

koopsom opvragen gratis

3. Gratis de WOZ waarde checken

Voor een huis dat net is verkocht, kan de WOZ waarde sterk afwijken van de koopprijs. Maar alle info die het Kadaster verzamelt, gaat na een tijdje ook naar de gemeente. Is een huis een paar jaar geleden verkocht, dan is er een goede kans dat de WOZ waarde daarop is aangepast. Bij het WOZ loket kun je de waarden tot wel 7 jaren terug inzien. Je hebt een goede kans dat je bij het opvragen van de waarde in het jaar na de verkoop in de buurt zit van de koopsom.

Tip: wil je weten wat jouw eigen huis waard is? Veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden dit vrijblijvend aan voor mensen die overwegen om hun huis te verkopen.

4. De gratis optie voor het opvragen van de verkoopprijs van een huis

Deze laatste optie voor het opvragen van de koopsom is gratis, maar je moet er wel een makelaar voor kennen. De NVM weet eerder waarvoor een huis is verkocht dan het Kadaster. Dit komt doordat NVM makelaars deze informatie bewaren en met elkaar delen. Daarmee hebben makelaars een schat aan informatie die ze elke dag gebruiken voor hun werk. Als je een makelaar in je vriendenkring hebt, dan kun je dus gratis te weten komen voor welke prijs een huis is verkocht. Op dezelfde manier kun je ook gratis aan een overzicht van koopsominformatie voor een hele wijk komen.

Meer lezen?

Wanneer is de koopsom bekend bij het kadaster?

Meestal is de koopsom pas bekend bij het kadaster als de akte van levering is ingeschreven. Dat is normaal gezien de werkdag na de sleuteloverdracht. Maar de koopsom kan ook eerder bekend zijn! Dat is het geval als de koopakte vóór de levering is ingeschreven. Het kan dus de moeite waard zijn om eerder in het kadaster te kijken.

Hoe kom je er achter voor hoeveel een huis is verkocht?

De notaris is verplicht om de koopprijs van een huis in te schrijven bij het kadaster. Makelaars hebben hun eigen database waarin ze de koopprijs opnemen. Je kunt de verkoopprijs niet bij de notaris opvragen maar wel bij het kadaster of je makelaar.

Kun je de verkoopgeschiedenis van een huis opvragen?

Ja, het is mogelijk om de verkoopgeschiedenis van een huis op te vragen bij het Kadaster. Je kunt bij het Kadaster alle akten van levering inzien, ook van eerdere transacties. In elke akte van levering staat verplicht de koopprijs vermeld en het “deel” en “nummer” van de akte van levering waarbij de verkoper de eigendom verkreeg. In de laatste akte, waarbij de huidige eigenaar de woning kocht, kun je dus de gegevens vinden van de vorige akte. Als je daarna die akte opvraagt bij het Kadaster weet je wat de koopprijs twee transacties geleden was. Vervolgens kun je met de gegevens in die akte de koopprijs van drie transacties geleden opvragen. Op deze manier kun je de volledige verkoopgeschiedenis van een huis opvragen.

Biedingen, mislukte verkopen en verlagingen van de vraagprijs worden niet ingeschreven bij het Kadaster. Deze gegevens kun je mogelijk wel opvragen bij een NVM makelaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *