De verkoop en aankoop van een woning op dezelfde dag is behalve een logistieke uitdaging ook een financiële puzzel. Want je geld kan maar op één plek tegelijk zijn. Gelukkig heeft het notariaat daar een oplossing voor bedacht. In dit blog ontdek je hoe het werkt.
Wat is het probleem bij de verkoop en aankoop van een woning op dezelfde dag?
Stel je hebt je huis verkocht en de overdracht bij notaris A is op 1 juni. Op dezelfde dag zit je ook bij notaris B voor de aankoop van je nieuwe huis. Met de overwaarde van je vorige huis wil je een deel van de koopprijs voor je nieuwe huis betalen. Vaak is de overdracht van je nieuwe huis een paar maanden vóór de overdracht van je vorige huis. In dat geval kun je van de bank een overbruggingshypotheek krijgen. Dat is geen optie als de verkoop van je oude woning en de aankoop van je nieuwe woning plaatsvindt op dezelfde dag.
In het voorbeeld hierboven doet zich het volgende probleem voor. Met de koper van jouw oude huis heb je afgesproken dat de koopprijs op 1 juni bij notaris A moet staan. Na een succesvolle inschrijving bij het kadaster, ontvang je een werkdag later de verkoopopbrengst op je bankrekening. Met de verkoper van jouw nieuwe huis spreek je af dat jij de koopprijs op 1 juni moet storten bij notaris B. Dit lukt niet omdat jij dit bedrag pas op 2 juni van notaris A ontvangt.
Wat is de oplossing voor dit probleem?
De oplossing voor dit probleem is dat notaris A de verkoopopbrengst van je oude woning al op 1 juni overmaakt aan notaris B. Dit mag natuurlijk geen risico opleveren voor de koper van je vorige woning. Daarom spreekt notaris A met notaris B af dat het geld terug moet naar notaris A als de overdracht van de vorige woning niet slaagt. Bijvoorbeeld doordat de levering niet doorgaat vanwege een probleem met het huis. Of doordat bijvoorbeeld iemand beslag legt op het huis voordat de levering is ingeschreven bij het kadaster.
Het risico op een beslag kan voorkomen worden door de koopakte voor je oude woning in te schrijven bij het kadaster. Want daarmee gaat het recht op levering vóór een eventueel beslag. Hier draagt notaris A zorg voor. Het risico op een levering die niet doorgaat, wordt voorkomen doordat eerst de akte bij notaris A wordt getekend en pas daarna de akte bij notaris B. Notaris A legt deze afspraken met notaris B vast met de onderstaande modelbrief:

Wie moet wat afspreken?
De notarissen spreken dus onderling af hoe ze het geldverkeer regelen. Wat je zelf moet organiseren is dat iedereen akkoord is met deze werkwijze. Zorg er dus voor dat de afspraak bij notaris B voor je nieuwe huis plaatsvindt na de afspraak bij notaris A voor je oude huis. Ook moet je met notaris A afspreken dat de koopakte wordt ingeschreven en de modelbrief wordt verstuurd aan notaris B.
Verder is het extra belangrijk dat de overdracht van je oude woning doorgaat. Als jouw koper op de afgesproken dag het huis niet wil of kan afnemen, kom jij zelf ook in de problemen met de aankoop van je nieuwe huis. Het zou kunnen dat jouw koper het huis niet wil afnemen omdat er sprake is van lekkage of schade. Of het kan gebeuren dat jouw koper de financiering niet op orde heeft. Ook als het niet jouw schuld is, heb je wel een groot probleem. Want jij bent nog steeds verplicht om je nieuwe huis af te nemen.
Bij voorkeur kies je bij een verkoop en aankoop van een woning op dezelfde dag voor één notariskantoor dat alles regelt. Als zich een probleem voordoet bij de overdracht, heb je liever met één kantoor te maken dan met twee. Heb je nog geen notaris uitgezocht? Vergelijk dan eerst de tarieven van notarissen bij jou in de buurt op de pagina Hypotheek en levering. Het kost maar een paar minuten om een offerte op te vragen en je bespaart er honderden euro’s mee!