Verkocht onder voorbehoud, dit is wat het betekent

Als je op zoek bent naar je eerste huis, dan kom je een hoop termen tegen die je nog niet kent. Zo weten veel huizenzoekers niet wat het betekent als een huis op Funda verkocht is onder voorbehoud. Staat zo’n huis dan nog te koop of juist niet?

Wat is de betekenis van verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koopakte is getekend maar dat de koper de financiering nog niet rond heeft. De verkoper is dus nog eigenaar en het huis is nog niet overgedragen bij de notaris. Komt de hypotheek niet rond, dan kan de koper er van af en komt het huis weer op de markt.

Maar de hypotheek is niet de enige reden waarom een verkoop onder voorbehoud kan zijn. Zo heb je ook de “koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Dit betekent dat de koper zijn eigen huis nog moet verkopen. Lukt dat niet voor een bepaalde datum of voor een minimale prijs, dan kan de koper af zien van de aankoop. In zo’n geval heeft de verkoper vaak ook het recht om van de verkoop af te zien. Dat laatste is het geval als iemand anders meer biedt. In dat geval mag jij dus nog een bod doen op het huis. Als je bod hoog genoeg is, dan kan de verkoper er voor kiezen om met jou verder te gaan.

Waarom staat het op Funda als een huis verkocht is onder voorbehoud?

Omdat het nog niet 100% zeker is dat de koop doorgaat, heeft de verkoper er belang bij om dit aan te geven op Funda. Zo zorg je er voor dat er interesse blijft in het huis. Je kunt het dus zien als een uitnodiging om contact op te nemen met de makelaar. Heb je een huis gezien op Funda dat je echt heel graag wilt hebben maar staat er “verkocht onder voorbehoud” bij? Neem dan altijd contact op met de makelaar, want er is een kans dat je het toch kunt kopen. Nooit geschoten, is altijd mis.

Meer lezen?

verkocht onder voorbehoud