Verkocht onder voorbehoud, dit is wat het betekent

Als je op zoek bent naar je eerste huis, dan kom je een hoop termen tegen die je nog niet kent. Zo weten veel huizenzoekers niet wat het betekent als een huis op Funda verkocht is onder voorbehoud. Staat zo’n huis dan nog te koop of juist niet?

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koopakte is getekend maar dat de koper de financiering nog niet rond heeft. De verkoper is dus nog eigenaar en het huis is nog niet overgedragen bij de notaris. Komt de hypotheek niet rond, dan kan de koper er van af en komt het huis weer op de markt.

Maar de hypotheek is niet de enige reden waarom een verkoop onder voorbehoud kan zijn. Zo heb je ook de “koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Dit betekent dat de koper zijn eigen huis nog moet verkopen. Lukt dat niet voor een bepaalde datum of voor een minimale prijs, dan kan de koper af zien van de aankoop. In zo’n geval heeft de verkoper vaak ook het recht om van de verkoop af te zien. Dat laatste is het geval als iemand anders meer biedt. In dat geval mag jij dus nog een bod doen op het huis. Als je bod hoog genoeg is, dan kan de verkoper er voor kiezen om met jou verder te gaan.

Waarom staat het op Funda als een huis verkocht is onder voorbehoud?

Omdat het nog niet 100% zeker is dat de koop doorgaat, heeft de verkoper er belang bij om dit aan te geven op Funda. Zo zorg je er voor dat er interesse blijft in het huis. Je kunt het dus zien als een uitnodiging om contact op te nemen met de makelaar. Heb je een huis gezien op Funda dat je echt heel graag wilt hebben maar staat er “verkocht onder voorbehoud” bij? Neem dan altijd contact op met de makelaar, want er is een kans dat je het toch kunt kopen. Nooit geschoten, is altijd mis.

Hoe vaak gaat de koop van een huis niet door?

Er zijn geen cijfers te vinden over hoe vaak de koop van een huis wordt ontbonden. Bij het Kadaster is alleen bekend of een koop wel door is gegaan. Dat geldt ook voor de KNB en de fiscus. De NVM weet het misschien maar maakt dit niet openbaar.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat houdt verkocht onder voorbehoud in?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koopakte is getekend maar dat de koper de financiering nog niet rond heeft. De verkoper is dus nog eigenaar en het huis is nog niet overgedragen bij de notaris. Komt de hypotheek niet rond, dan kan de koper er van af en komt het huis weer op de markt.

Kan ik nog een bod doen bij verkocht onder voorbehoud?

Het staat je gewoon vrij om nog een bod te doen, ook al is een huis al verkocht onder voorbehoud. Als een huis verkocht is onder voorbehoud, dan is het nog niet 100% zeker dat de koop doorgaat. Door dit aan te geven op Funda zorgt de makelaar er voor dat er interesse blijft in het huis. Het kan dus geen kwaad om contact op te nemen met de makelaar. Nooit geschoten, is altijd mis.

Hoe vaak komt de financiering niet rond?

Er zijn geen cijfers te vinden over hoe vaak de koop van een huis wordt ontbonden omdat de financiering niet rond komt. Bij het Kadaster is alleen bekend of een koop wel door is gegaan. Dat geldt ook voor de KNB en de fiscus. De NVM weet het misschien maar maakt dit niet openbaar.

Hoe lang duurt onder voorbehoud van financiering?

Normaal gezien heeft de koper 6 weken de tijd om de financiering te regelen. Binnen deze termijn kan hij nog van de koop af, en daarna vervalt het voorbehoud van financiering. De koop is dan dus definitief.

Wat is een "koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning"?

De hypotheek is niet de enige reden waarom een verkoop onder voorbehoud kan zijn. Zo heb je ook de “koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning”. Dit betekent dat de koper zijn eigen huis nog moet verkopen. Lukt dat niet voor een bepaalde datum of voor een minimale prijs, dan kan de koper af zien van de aankoop. In zo’n geval heeft de verkoper vaak ook het recht om van de verkoop af te zien. Dat laatste is het geval als iemand anders meer biedt. In dat geval mag jij dus nog een bod doen op het huis. Als je bod hoog genoeg is, dan kan de verkoper er voor kiezen om met jou verder te gaan.

verkocht onder voorbehoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *