Verklaring van executele (gratis voorbeeld met uitleg en tips)

Wie voor het eerst een erfenis moet afwikkelen, zit met een hoop vragen. De meeste executeurs maken daarom eerst een afspraak bij de notaris voordat ze aan de slag gaan. Je moet toch al naar de notaris voor een verklaring van executele, dus dan kun je meteen al je vragen stellen. In dit blog leg ik met een voorbeeld uit wat zo’n verklaring van executele is en hoe je kunt besparen op de kosten

Wat is een verklaring van executele?

Een verklaring van executele is een akte van de notaris waarmee je kunt aantonen dat je executeur bent. Misschien heb je al een kopie van het testament gevonden. Daarmee kun je niet bewijzen dat je executeur bent. Want aan dat testament kan iemand niet zien of dit het laatste is. De notaris controleert dat in het testamentenregister en vraagt daarna of je een handtekening wilt zetten voor de aanvaarding van je taak. Daarna maakt de notaris een akte waarin staat wie er overleden is, dat je de benoeming hebt aanvaard en wat jouw bevoegdheden zijn als executeur. Want dat laatste verschilt per testament.

verklaring van executele

Na het afgeven van de verklaring van executele is de notaris verplicht om nog twee dingen te doen:

  • De notaris schrijft zich in bij het boedelregister als betrokken notaris. Dit betekent dat een belanghebbende, zoals een schuldeiser, de notaris kan vinden in het register en een kopie van de verklaring mag opvragen.
  • De notaris stuurt een kopie van het testament aan de erfgenamen en wijst ze op hun rechten.

Het is verstandig om deze twee momenten vóór te zijn als executeur. Zorg ervoor dat schuldeisers niet zelf op zoek moeten, maar van jou horen dat je executeur bent. Informeer de erfgenamen voordat ze bericht krijgen van de notaris. Daarmee voorkom je boze gezichten

Wanneer heb je een verklaring van executele nodig?

Je wilt als executeur natuurlijk snel aan de slag. Want hoe langer je de boel laat liggen, hoe meer werk het wordt. Maar al vrij snel kom je er achter dat je een bewijsstuk moet laten zien. Bijvoorbeeld bij de bank. Daar krijg je pas toegang tot de bankrekening als je een verklaring van de notaris laat zien. Het liefste zou je in één keer alles in één akte laten zetten. Dus niet alleen dat je executeur bent, maar ook wie de erfgenamen zijn en of ze de erfenis hebben aanvaard. Zo’n volledige akte noemen notarissen een “verklaring van erfrecht”. Een beperkte variant, waarin alleen staat wie de executeur is, dat noemen we een “verklaring van executele”.

In de praktijk doet zich vaak het probleem voor dat er veel erfgenamen zijn of dat er eentje is die niet snel reageert. Ook kan het even duren voordat de notaris alle gegevens heeft gevonden voordat hij de erfgenamen kan aanschrijven. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat er eerst erfgenamenonderzoek moet plaatsvinden bij de gemeente. Daar kun je als executeur natuurlijk niet op wachten. Want je moet nu aan de slag en niet pas over een paar maanden. Dat is dus precies het scenario waarin je een verklaring van executele nodig heb. Dit is een korte verklaring die snel klaar is, zodat je toegang krijgt tot de bankrekening.

Hoe kun je besparen op de kosten van een verklaring van executele?

Omdat het tarief verschilt per notaris, is het slim om een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina verklaring van erfrecht. Vermeld in de beschrijving dat het om een verklaring van executele gaat. Het aanvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee.

Probeer vervolgens om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen. Of je kunt proberen om zoveel mogelijk zelf te doen. Want wat je zelf kunt doen, hoef je iemand anders niet voor te betalen. Dit zijn een paar tips:

  1. Bij de meeste notarissen is een eerste gesprek inbegrepen bij de prijs. Maak van de gelegenheid gebruik en neem een lijstje met vragen mee.
  2. Zijn er maar een paar erfgenamen en wonen ze in de buurt? Bespreek met de notaris of ze meteen mee kunnen komen zodat er voor dezelfde prijs gelijk een complete verklaring van erfrecht kan worden gemaakt.
  3. Neem alle stukken mee naar de eerste afspraak: het testament, contactgegevens van de erfgenamen (inclusief e-mailadressen), je legitimatiebewijs en een eerste overzicht van bezittingen en schulden als je deze al hebt gemaakt.
  4. Vul alvast de aanvaarding executeursbenoeming in. Daarvoor kun je de pdf hieronder gebruiken. Dan hoeft de notaris deze niet meer te maken en kun je die tijd in plaats daarvan gebruiken om vragen te stellen.
aanvaarding executeursbenoeming

Voorbeeld verklaring van executele

In het voorbeeld hieronder kun je zien dat een verklaring van executele heel kort kan zijn. De verplichte inhoud past op één pagina. De notaris kan de tekst zelfs geautomatiseerd aanmaken. Daar zit het werk dus ook niet in. De tijd zit vooral in het opvragen en beoordelen van gegevens, het bestuderen van het testament en het contact met de executeur en de erfgenamen

verklaring van executele voorbeeld
klik op de afbeelding voor een pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat staat er in een verklaring van executele?

In dit voorbeeld zie je wat er in een eenvoudige verklaring van executele staat. Behalve de gegevens van de overledene en de executeur, vermeldt de verklaring dat er een testament is, dat de executeur de benoeming heeft aanvaard en wat zijn bevoegdheden zijn.

Hoe kom ik aan een verklaring van executele?

Een verklaring van executele kan alleen door een notaris worden gemaakt. Om de verklaring af te kunnen geven, moet de executeur een handtekening zetten voor de aanvaarding van zijn taak. De gebruikelijke procedure is dat de executeur daarvoor een afspraak maakt bij de notaris. Tijdens de afspraak zet de executeur een handtekening en geeft hij opdracht aan de notaris om de verklaring van executele te maken.

Hoeveel kost een verklaring van executele?

Elke notaris mag zijn eigen tarieven bepalen. Daarom kost een verklaring van executele bij de ene notaris meer dan bij de ander. De snelste manier om er achter te komen wat de kosten zijn, is de telefoon pakken en een paar kantoren in de buurt bellen. Want de meeste notarissen hebben de tarieven niet op hun website staan. Op een paar websites kun je ook online een verklaring aanvragen. Dat kan al vanaf € 150,-.

Wat is het verschil tussen een verklaring van erfrecht en een verklaring van executele?

Een verklaring van executele is een korte verklaring van erfrecht waarin alleen staat dat iemand overleden is en dat de executeur de benoeming heeft aanvaard en dus bevoegd is. In een verklaring van executele staat dus niet wie de erfgenamen zijn, maar alleen wie hen vertegenwoordigt als executeur. In een volledige verklaring van erfrecht staat ook wie tot erfgenamen zijn benoemd en of zij de erfenis hebben aanvaard.