Hoeveel mag een verklaring van erfrecht kosten?

Bijna niemand weet dat er een maximum tarief bestaat voor een verklaring van erfrecht. Helaas kan alleen een minder draagkrachtige persoon die een kleine erfenis krijgt daar een beroep op doen. De rest van ons moet zelf uitvogelen hoe hij goedkoper uit kan zijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om te besparen op de kosten voor de verklaring van erfrecht. In dit blog vind je een overzicht.

Wat mag een verklaring van erfrecht maximaal kosten?

In sommige gevallen kun je dus recht hebben op het maximum tarief. Dat is het geval als je onder een bepaalde grens zit wat draagkracht betreft en een kleine erfenis krijgt. Hiervoor geldt dezelfde norm als in de advocatuur. Je kunt deze vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (link onderaan de pagina). Het tarief is in dat geval gelijk aan de maximale eigen bijdrage.

Misschien schrik je als je die maximale eigen bijdrage ziet. Zoveel kan een verklaring van erfrecht toch niet kosten? Jazeker wel! En ook bij een kleine erfenis. Want er is geen causaal verband tussen de omvang van een erfenis en het aantal erfgenamen. De kosten voor een verklaring van erfrecht kunnen compleet uit de hand lopen als een kleine erfenis naar een grote groep erfgenamen gaat. Toch heb ik in de afgelopen 20 jaar nog nooit meegemaakt dat een erfgenaam een beroep doet op artikel 56 van de Wet op het notarisambt:

verklaring van erfrecht kosten

Bestaat er ook een gratis verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht kan alleen door de notaris worden gemaakt. En een notaris werkt natuurlijk niet voor niks. Veel notarissen willen zelfs een schriftelijke opdracht met een handtekening voordat ze aan de slag gaan. Want in de praktijk valt het vaak vies tegen wat een verklaring van erfrecht kost.

Zo kan er na het geven van de opdracht een onverwacht probleem opduiken. Zoals een erfgenaam die geen handtekening wil zetten. Of een erfgenaam die in de schuldsanering blijkt te zitten. De eerste offerte van de notaris kan in dat geval de prullenbak in. Maar de notaris ligt daar niet wakker van. Want in de opdracht staat dat de notaris het tarief mag verhogen bij extra werkzaamheden. Lees de voorwaarden dus helemaal voordat je een opdracht geeft!

Een gratis verklaring van erfrecht bestaat niet, tenzij het je lukt om iemand anders de rekening te laten betalen. Toch zijn er slimme mensen die onder de verklaring van erfrecht uitkomen. Dat is natuurlijk de beste manier om kosten te besparen. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Overlijdt iemand zonder testament en laat hij een echtgenoot of echtgenote achter? Dan is er een grote kans dat de bank niet om een verklaring van erfrecht vraagt.
  • Sommige partijen nemen genoegen met een kopie van het laatste testament met een uitdraai van het Centraal Testamentenregister.
  • Veel mensen laten een verwerping of beneficiaire aanvaarding tegen betaling door de notaris regelen. Dat hoeft niet. Je kunt ook zelf naar de rechtbank gaan.

Hoe krijg je meer waar voor je geld?

Kom je niet onder een verklaring van erfrecht uit? Probeer dan om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen:

  • Vergelijk eerst de tarieven voordat je een notaris kiest. De kosten voor een eenvoudige verklaring van erfrecht liggen tussen € 349 en € 899 (bron).
  • Bij veel notarissen is een eerste gesprek op kantoor bij de prijs inbegrepen. Grijp je kans en stel meteen alle vragen waar je mee zit. Dat voorkomt advieskosten op een later moment.
  • Inventariseer vóórdat je naar de notaris gaat of er erfgenamen zijn die beneficiair willen aanvaarden. Dan kan de notaris meteen de juiste stukken maken en voorkom je extra kosten. Houd ook in de gaten dat alle beneficiaire aanvaardingen in één akte worden geregeld bij de rechtbank. Daarmee bespaar je op de leges.
  • Zorg dat de notaris zo min mogelijk hoeft uit te zoeken. Maak een stamboom als de erfgenamen niet bij naam in het testament staan. En maak een lijst met contactgegevens van de erfgenamen (woonadres, mailadres en telefoonnummer).
  • Voorkom dat je later nog een tweede verklaring van erfrecht nodig hebt. Ga je het huis verkopen? Laat dan een verkoopvolmacht opnemen in de boedelvolmacht. Had de overledene bezit in het buitenland? Bespreek met de notaris of deze verklaring ook geldig is het land waar dat vakantiehuisje staat.
verklaring van erfrecht gratis

Heeft het zin om offertes aan te vragen?

De meeste erfgenamen gaan naar hun vaste notaris of naar de notaris die het testament in de kluis heeft liggen. Dat hoeft niet. Je mag ook voor een andere notaris kiezen. Je hoeft niet eens uit te zoeken of er een testament is en bij welke notaris dat ligt. Iedere notaris kan dat zelf opzoeken en een kopie opvragen.

Het loont om van tevoren te vragen wat de verklaring van erfrecht gaat kosten. Het zal je verbazen hoe groot het verschil is tussen notarissen. De ene notaris werkt met een basistarief waar vaste bedragen bij op komen als er extra werkzaamheden zijn. De ander kan met vaste tarieven werken op basis van het aantal erfgenamen. Nog een manier is dat de notaris alleen op uurtarief werkt en dus helemaal geen indicatie geeft. Het opvragen van een paar offertes kan heel gemakkelijk op de pagina verklaring van erfrecht. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

Het bijzondere aan de verklaring van erfrecht is dat het een zogenoemde “proces-verbaal-akte” is. Dat betekent dat er geen partijen aanwezig zijn bij de ondertekening. Een notaris kan dus zaken rondom een erfenis uitzoeken en vastleggen zonder jou in persoon te hebben ontmoet. Deze bijzonderheid heeft er toe geleid dat er nu ook online verklaringen van erfrecht worden aangeboden. In dat geval zit er een bedrijf tussen jou en de notaris dat de communicatie verzorgt en het voorwerk doet voor de notaris.

Dit zijn een paar van die aanbieders en hun tarieven:

website:kosten verklaring van erfrecht:kosten verklaring van executele:
verklaring van erfrecht . nl€ 298
verklaring van executele . nl€ 249
verklaring van erfrecht service . nl€ 298
doe het zelf notaris . nl€ 298€ 249
goedkope verklaring van erfrecht . nl€ 199
nu notariaat€ 150 tot € 365

Let op: meestal betreft het “vanaf” tarieven. Vergelijk dus goed voordat je kiest! Er zijn nog meer sites maar die zijn niet duidelijk over hun tarief of lijken helemaal niet te werken. Daarom heb ik die niet in de lijst gezet.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe duur is een verklaring van erfrecht?

Iedere erfenis is uniek en daarom is elke verklaring van erfrecht net een beetje anders. Daarom hebben veel notarissen geen vast tarief. Het loont de moeite om een paar offertes te vragen die afgestemd zijn op jouw situatie. In een eenvoudige situatie vallen de kosten voor de verklaring van erfrecht mee. Een paar honderd euro is natuurlijk niet goedkoop voor een stukje papier, maar er zijn ergere dingen. In bijzondere gevallen kun je ook een paar duizend euro kwijt zijn. Denk aan het geval dat de notaris erfgenamen moet opsporen in het buitenland. Dan kan een verklaring van erfrecht een dure kwestie worden.

Wie vraagt de verklaring van erfrecht aan?

Een notaris gaat niet aan de slag zonder een opdracht, tenzij de notaris zelf als executeur in het testament staat. Want in dat geval wikkelt de notaris de erfenis af. Er staat niet in de wet wie de verklaring van erfrecht aan moet vragen bij de notaris. Normaal gezien, is dat de executeur of de erfgenaam die een boedelvolmacht krijgt van de andere erfgenamen. De logische gedachte daarachter is dat die persoon door de verklaring van erfrecht toegang krijgt tot de bankrekening. En zonder deze toegang draai je zelf voor de kosten op.

Wie betaalt de kosten voor de verklaring van erfrecht?

De notaris stuurt de rekening naar degene die opdracht geeft voor de verklaring van erfrecht. Bijvoorbeeld de executeur of de erfgenaam die een boedelvolmacht krijgt van de andere erfgenamen. Deze persoon ontvangt dus de rekening en kan die betalen van het saldo op de ervenrekening. De kosten voor de verklaring van erfrecht worden dus uit de erfenis betaald en komen daardoor voor rekening van de gezamenlijke erfgenamen.

Kan je een erfenis ook zonder verklaring van erfrecht afwikkelen?

Ja, als niemand je vraagt om een verklaring van erfrecht dan hoef je geen kosten te maken. Denk aan het geval dat er geen testament is en iemand een echtgenoot achterlaat. Vaak eist de bank in dat geval geen verklaring van erfrecht. Een ander voorbeeld is dat de bank bij een kleine erfenis genoegen kan nemen met een vrijwaring. Een gratis verklaring van erfrecht bestaat niet, maar soms lukt het om een erfenis af te wikkelen zonder kosten bij de notaris.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *