5 vragen over de Verklaring Overdrachtsbelasting Laag Tarief

Oh wat fijn, nog een formulier om in te vullen! In dit blog vind je een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over de Verklaring Overdrachtsbelasting Laag Tarief voor wie 2 procent betaalt.

Is het invullen van de verklaring overdrachtsbelasting laag tarief verplicht?

Ja, het invullen is echt nodig. Want zonder dit formulier betaal je het hoge tarief van acht procent! Je hebt de keuze uit twee formulieren. Eentje is voor wie voor het eerst een huis koopt en nog geen 35 is. De ander is voor wie ouder is of al eerder een huis kocht zonder belasting of een huis koopt dat meer dan € 400.000 kost.

Welke waarde van de woning vul je in op het formulier?

Heb je een huis gekocht dat op Funda stond? Dan vul je op de verklaring overdrachtsbelasting laag tarief als waarde van de woning de koopprijs in. Koop je een huis dat niet op de markt was? Zoals het huis van je ouders of een ander familielid? Dan is de prijs niet op de vrije markt bepaald. Overleg in dat geval met de notaris. Normaal gezien zul je dan de taxatiewaarde moeten invullen.

Wij hebben samen een huis gekocht. Hebben wij één of twee formulieren nodig?

Als je samen met je partner een huis koopt dan vul je twee formulieren in. Het kan ook zijn dat je beide een ander formulier moet invullen. Denk aan het geval dat je voor het eerst een huis koopt maar dat één van jullie ouder is dan 35.

Hoe weet ik welk formulier ik moet invullen?

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je notaris. Wil je liever zelf uitzoeken wat je rechten zijn? Kijk dan eens op de volgende pagina’s:

Wat moet ik met het formulier doen?

Neem de “verklaring overdrachtsbelasting laag tarief” mee naar de afspraak bij de notaris of stuur het van tevoren al op. Ben je het vergeten? Dan is er niks aan de hand want de notaris kan zo een nieuwe printen om in te vullen.

Update! Na 1 januari 2022 hoef je geen apart formulier meer te tekenen. De verklaring wordt vanaf dat moment in de akte van levering opgenomen.

Meer lezen?

verklaring overdrachtsbelasting laag tarief

Veelgestelde vragen:

Wanneer heb ik recht op een laag tarief voor de overdrachtsbelasting?

Je hebt recht op een laag tarief voor de overdrachtsbelasting wanneer je een woning koopt waar je zelf wilt gaan wonen.

Waarom moet ik een verklaring afgeven over de overdrachtsbelasting?

Je moet een verklaring afgeven over de overdrachtsbelasting omdat jouw intenties van belang zijn voor het percentage. Het lage tarief geldt alleen wanneer je er zelf wilt gaan wonen. Is dat niet het geval, dan geldt het hoge tarief voor de overdrachtsbelasting.