Ben je het niet eens met de manier waarop iemand de erfenis wil afwikkelen? Dit zijn een paar manieren waarop je als erfgenaam de verdeling van de erfenis kunt tegenhouden.
1. Verzegeling
Het komt weinig voor en het is bij de meeste mensen ook niet bekend. Je kunt een erfenis officieel laten verzegelen met verlof van de kantonrechter. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen als er discussie is over het verdelen van een waardevolle inboedel.

2. Boedelvolmacht intrekken
Misschien heb je als erfgenaam een volmacht aan een andere erfgenaam gegeven om de erfenis af te wikkelen. Wil je de verdeling van de erfenis door de gevolmachtigde tegenhouden? Dan heb je twee opties:
- Heb je een beperkte volmacht verleend zonder bevoegdheid tot verdeling? Wijs de gemachtigde er dan schriftelijk op dat je het niet eens bent met de verdeling en dat hij niet bevoegd is. Daarmee sta je sterker als je later een rechtszaak moet beginnen.
- Heb je een ruime volmacht verleend, dus met een bevoegdheid tot verdeling? Herroep deze volmacht dan zodat de bevoegdheid stopt.
3. Executeur laten ontslaan
Ben je het niet eens met de manier waarop de executeur de erfenis afwikkelt? De executeur wordt benoemd door de overledene en ontslagen door de kantonrechter. Als erfgenaam beslis je hier dus niet over. Maar je kunt wel het ontslag aanvragen bij de kantonrechter. Je krijgt dit niet zo maar voor elkaar. Er moet wel echt wat aan de hand zijn. Dat je het niet met elkaar eens bent, is onvoldoende om de executeur weg te laten sturen. Voor meer info hierover, zie de link onderaan deze pagina.

4. Kort geding
Het is mogelijk om over een erfenis een spoedprocedure te voeren bij de rechtbank. Je moet daarvoor wel een spoedeisend belang hebben. Het voordeel is dat je snel een uitspraak hebt. Het nadeel is dat je kosten moet maken bij een advocaat en dat je niet weet of je wel gelijk gaat krijgen bij de rechter.
Meer lezen?
- Zo pak je een erfgenaam aan die nergens aan meewerkt.
- Dit staat er in een standaard boedelvolmacht.
- Meer uitleg over het laten ontslaan van de executeur.
- Tips voor het vinden van een goedkope advocaat.
Veelgestelde vragen:
Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden?
Je kunt de verdeling van een erfenis net zo lang tegenhouden totdat iemand je via de rechter dwingt om mee te werken. Gaat het om roerende zaken? Dan moet je wel zelf in actie komen om de verdeling te blokkeren. Daarbij kun je denken aan het laten verzegelen van de erfenis.
Wat te doen bij onenigheid over de erfenis?
Het is mogelijk om een verdeling van de erfenis af te dwingen bij de rechter. Onenigheid over het verdelen van de erfenis los je natuurlijk liever op zonder een advocaat in te schakelen. Wanneer alle erfgenamen akkoord gaan, kun je ook een mediator inschakelen.