Verdeling erfenis na overlijden langstlevende (5 tips)

Er kan veel mis gaan bij de verdeling van een erfenis na het overlijden van de langstlevende. Van juridische tot fiscale missers, dit zijn de 5 dingen die je in de gaten moet houden.

1. Onzichtbare schulden

Op grond van het erfrecht gaat alles eerst naar de langstlevende. In ruil daarvoor heeft de langstlevende een schuld aan de kinderen. Deze schuld zie je niet in de aangifte inkomstenbelasting staan. Maar in de aangifte erfbelasting moet je deze wel opgeven. Vergeet je dat, dan betaal je dus teveel belasting in de tweede erfenis!

2. Scheiden of overlijden van een kind

Is tussen het overlijden van de eerste en de laatste ouder een kind gescheiden of overleden? Dan kan iemand anders daardoor recht hebben op een deel van de erfenis. Het hangt af van het soort testament of die persoon alleen een bedrag in geld krijgt of ook recht heeft op spullen. Als je daarover twijfelt, vraag het dan aan je notaris.

3. Wie mag er verdelen?

Het kan nog een aardige puzzel zijn om uit te zoeken wie bevoegd is tot verdeling van de erfenis na het overlijden van de langstlevende. De volgende zaken kunnen spelen:

  • Een erfgenaam is minderjarig en mag daarom zelf niet tekenen.
  • Iemand is gescheiden en het is niet duidelijk of de ex nog rechten heeft.
  • Een van de erfgenamen laat niks van zich horen maar de woning moet voor een bepaalde datum leeg zijn.
  • De erfgenamen zijn het niet met elkaar eens en de executeur wil graag verder.
  • Een erfgenaam heeft een bewindvoerder of curator.

4. Hoe moet je verdelen?

Soms is de inboedel niks waard en mag alles naar de kringloop. Maar is er sprake van kunst, antiek, sieraden of andere spullen van waarde? Dan moet je samen iets anders verzinnen. Zo maar een paar ideeën:

  1. Verkoop alles via een veilinghuis.
  2. Organiseer zelf een veiling waarbij alleen de erfgenamen mogen bieden.
  3. Laat een taxatie doen als basis voor de verdeling.
  4. Verloot alles en daarna kun je met elkaar ruilen.

Had de overledene iets op naam bij het kadaster en wil een erfgenaam dat overnemen? Dan heb je een notaris nodig om dit op papier te zetten. Bestaat de erfenis alleen uit geld en spullen, dan kun je de verdeling na het overlijden van de langstlevende zelf regelen.

5. Wat kun je doen als je vastloopt?

Of je het met elkaar eens bent of niet, er zijn maar drie opties voor de erfenis. Je kunt samen eigenaar blijven, je verdeelt de boel of het wordt verkocht. Het eerste ben je nooit verplicht en het tweede of derde kun je met een advocaat afdwingen bij de rechter. Ook met ruzie kun je dus wel tot een verdeling komen. Je kunt proberen om er met een mediator uit te komen. Maar dit is alleen een optie wanneer alle erfgenamen daar aan mee willen werken.

verdeling erfenis na overlijden langstlevende

Meer lezen?