Een verblijvingsbeding in je leveringsakte is geen goed idee

Een notaris krijgt hooguit een paar keer per jaar de vraag om een verblijvingsbeding op te nemen in een leveringsakte. Het is misschien beter dan helemaal niks regelen, maar ik vind het geen goed idee. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Wat is een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is de afspraak tussen twee eigenaren dat hun gezamenlijke vermogen naar de langstlevende gaat als één van beiden overlijdt. Daarbij kun je denken aan een koopwoning van samenwoners of aan een bedrijf van twee zakenpartners. Je kunt een verblijvingsbeding bijvoorbeeld opnemen in een samenlevingscontract, een maatschapscontract of een VOF-contract.

In dit voorbeeld verblijvingsbeding staan de gebruikelijke afspraken als het gaat om een koopwoning:

verblijvingsbeding leveringsakte

Waarom is een verblijvingsbeding in je leveringsakte geen goed idee?

Het opnemen van een verblijvingsbeding in een leveringsakte is een oplossing uit de tijd dat het samenlevingscontract nog niet volledig werd erkend.

  • De akte van levering is een contract tussen de verkoper en de koper. Het verblijvingsbeding is een afspraak tussen de kopers onderling. Het is raar om de verkoper te betrekken bij afspraken waar hij niks mee te maken heeft. De akte van levering is daar gewoon niet de juiste plek voor.
  • Na de ondertekening wordt de akte van levering openbaar door de inschrijving bij het kadaster. Iedereen kan dus zien wat jij met je partner afspreekt. Dat wil je toch niet?
  • Zonder samenlevingscontract duurt het 5 jaar voordat je recht hebt op een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Als je wel een contract hebt, is dit al na een half jaar samenwonen het geval.
  • Doordat je samen een huis koopt, word je toch al fiscaal partner. Je kunt dat – anders dan vroeger – niet meer vermijden door geen samenlevingscontract te maken. Dit betekent dat je bepaalde voordelen van een contract mist, terwijl daar geen andere voordelen tegenover staan. Hooguit kun je het besparen van kosten als een voordeel zien. Maar als je dat belangrijk vindt, waarom kies je dan niet gewoon voor een gratis partnerschap?

Dit zijn de 10 redenen waarom steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap.

Welk wetsartikel gaat over het verblijvingsbeding?

Er is nog altijd geen wetboek voor samenwoners. Dat kun je zien als een voordeel. Want dit betekent dat je een grote mate van vrijheid hebt bij het maken van een samenlevingscontract. Je mag zelf bepalen wat je wel en niet wilt afspreken. Er is geen wetsartikel waarin het verblijvingsbeding voor samenwoners is geregeld. Voor een verblijvingsbeding in een maatschapscontract bestaat wel een wettelijke basis in het Burgerlijk Wetboek. Ook de Successiewet besteedt er aandacht aan:

verblijvingsbeding betekenis

Is een verblijvingsbeding onherroepelijk?

Nog een nadeel van een verblijvingsbeding in een leveringsakte is dat het niet duidelijk is hoe je er van af komt. Een samenlevingscontract kun je opzeggen, waardoor het verblijvingsbeding stopt. Maar een akte van levering kun je niet opzeggen. Dus hoe kom je van deze afspraak af als je er niet meer aan gebonden wilt zijn? Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je uit elkaar gaat en het huis wilt verkopen. Als dat een tijdje duurt, wil je misschien niet meer dat je ex nog het huis erft als jou wat overkomt.

verblijvingsbeding onherroepelijk

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is de afspraak tussen twee eigenaren dat hun gezamenlijke vermogen naar de langstlevende gaat als één van beiden overlijdt.

Kan ik in ons huis blijven wonen na het overlijden van mijn partner?

Deze vraag heeft een juridische, financiële en fiscale kant. Het is verstandig om uit te zoeken of je bij overlijden recht hebt op het huis, of je de lasten kunt dragen en hoeveel erfbelasting je betaalt. Dit verschilt per geval. De notaris kan de vraag beantwoorden of het juridisch en fiscaal in orde is. Voor de financiële kant kun je het beste gaan praten met een hypotheekadviseur. Die kan je bijvoorbeeld helpen met het afsluiten van een overlijdenrisicoverzekering.

Hoe werkt een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is een overnamerecht waarvoor een leveringshandeling nodig is. Daarom hoort er in een verblijvingsbeding altijd een onherroepelijke volmacht te staan. Daarmee kan de langstlevende het verbleven aandeel bij notariële akte aan zichzelf overdragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *