Het hangt meestal van het testament af wanneer je recht hebt op uitbetaling van een erfenis na overlijden. In dit blog lees je hoe het zit.
1. Pas als je stiefouder overlijdt
Is je vader overleden en de erfenis eerst naar je stiefmoeder gegaan? Dan heb je recht op uitbetaling van jouw deel van de erfenis meteen na het overlijden van je stiefmoeder. Duurt het nog even voordat die tweede erfenis is afgewikkeld? Dan heb je recht op rente. Had je vader geen testament? Dan kun je ook direct na zijn overlijden een beroep doen op je wilsrecht.

2. Wanneer je bent onterfd
Wanneer je onterfd bent en je minimale deel opeist, dan heb je daar recht op na 6 maanden. Maar gaat de erfenis naar de partner van je overleden ouder, dan moet je langer wachten totdat de partner overlijdt. Voor dat laatste is wel nodig dat dit in het testament staat en dat er sprake was van een samenlevingscontract, partnerschap of huwelijk. Anders kun je nog steeds je deel claimen na 6 maanden.

3. Als de executeur niet opschiet
Ben jij erfgenaam maar wikkelt een executeur de boel af? Als dat te lang duurt, dan kun je na 18 maanden de executeur aan de kant zetten. De meeste mensen (en ook veel notarissen) weten dit niet omdat er nooit iemand een beroep op doet.

4. Uitbetaling erfenis door de bank
Je kunt om uitbetaling van een erfenis van de bank vragen zodra de verklaring van erfrecht klaar is. Daarmee kun je aantonen dat je recht hebt op de erfenis.
5. Uitbetaling erfenis via de notaris
De uitbetaling van een erfenis via de notaris is meestal pas aan het eind, wanneer alles helemaal is afgewikkeld. Bij een grote erfenis zonder schulden kun je om een voorschot vragen. Als er maar een paar erfgenamen zijn, dan zal een notaris daar vaak wel aan mee werken. Maar bij een erfenis met schulden, problemen of veel erfgenamen zal je normaal gezien geen voorschot krijgen.
Veelgestelde vragen:
Hoe lang duurt het voor een erfenis wordt uitbetaald?
Het verschilt per geval hoe lang het duurt om een erfenis af te wikkelen. Maar in sommige gevallen geldt gewoon een harde termijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je als erfgenaam een opeisbare geldvordering hebt. Soms moet die meteen na het overlijden worden uitbetaald, soms pas later.
Wie keert de erfenis uit?
Als er een executeur is benoemd, dan is dat degene die de erfenis uitbetaalt. Is er geen executeur? Dan kan één erfgenaam een boedelvolmacht krijgen van de andere erfgenamen. Daarmee kan hij of zij de erfenis ook uitbetalen.
Wie is gemachtigd na overlijden?
De volmachten die de overledene heeft gegeven, vervallen bij overlijden. Een uitzondering daarop is de door de overledene aangewezen executeur. Die wordt vanaf dat moment juist wel bevoegd. Er is nog een andere optie om iemand gemachtigde te maken na overlijden. Eén erfgenaam kan – na overlijden – een volmacht krijgen van de andere erfgenamen.
Wie controleert verdeling erfenis?
Normaal gezien is de verdeling van de erfenis een bevoegdheid van de erfgenamen. In het testament kan ook staan dat een bewindvoerder de erfenis mag verdelen. In beide gevallen is het aan de erfgenamen om te controleren of de verdeling van de erfenis klopt.